Cumhuriyetin ilk kenti olan Zonguldak’ın il oluş tarihi ve tarihsel isminin yer aldığı “1924 Zıngıldak Şarabı” damakta bıraktığı tat ve ucuz oluşu nedeniyle özellikle emekliler tarafından büyük ilgi görüyor. Tekirdağ Şarköy Mursallı Köyü’nde “Öz Mursallı” Fabrikası’nda köye ait tarlalarda yetişen üzümden yapılan 1924 Zıngıldak Şarabının isim babası Hanım Köylü İçecek Gıda Dağıtım Pazarlama Limited Şirketi Sahibi Arif Özdemir, “Emekçi kentinden, emekli kentine dönüşen Zonguldak insanı için özel olarak bu şarabı ürettirdik” dedi. 

Doğma büyüme Ankaralı. Deniz tutkusu hatta deniz sevdası yolunu Zonguldak’la kesiştirmiş. Ve evlendiği Zonguldak’ı memleket olarak seçmiş. Öyle ki kurduğu firmanın adını dahi HANIM KÖYLÜ diye koymuş. Pazarlama sektöründe faaliyet gösteren firması Batı Karadeniz’in en ücra köşesine kadar dağıyım hizmeti yapıyor. Adını fazla kimsenin bilmediğini ifade eden Arif Özdemir, “Beni telefonla arayan yada yanına gittiğim müşterimiz birisiyle tanıştırırken Hanım Köylü, Gari Köylü diye hitap ediyor” diyor.  Ankara’da Sakarya Caddesinde gençliği geçmiş yani görmüş geçirmiş birisi Arif Özdemir.

Halkın Sesi: Neden firmanızın ismi Hanım Köylü?

Arif Özdemir: Biz doğduğumuz yeri değil doyduğumuz yeri vatan seçtik. Deniz ve amatör balıkçılık beni çekti Zonguldak’a. Buradan da evlenince Hanım Köylü olduk ve kaldık. O yüzden firmamızın adını da Hanım Köylü olarak koyduk. Gıda sektöründe faaliyet göstermek istedik. Ancak bu sektörde devler vardı karşımızda bizde Şarap pazarlama işine girdik. 7 Yılda firmamız Zonguldak’ın en büyük ve güçlü pazarlama şirketi oldu. Batı Karadeniz’de gitmediğimiz mahalle, sokak, köy kalmadı.

Halkın Sesi: 1924 Zıngıldak adı nereden geldi aklınıza?

Arif Özdemir: Zonguldak’a aşık bir insanım. Zonguldak’ın doğasını, denizini ve insanını çok seviyorum. Türkiye’nin iktidarlarca ve yönetenler tarafından tek İHMAL edilen kenti burası. Emekçi kenti iken emekli kentine dönüştü. Zonguldak artık üreten değil, emeklilerin ömrünü tükettiği kent oldu. Zonguldak’ın tarihini bilen insanım. Araştırmayı, okumayı seviyorum. Şunu düşündüm. Bu kent artık emekli şehri oldu. Emeklilerin ucuz ve kaliteli şarap içmesi gerekiyordu. Tekirdağ Şarköy Mürefte’ye Mursallı köyündeki Fabrikamızla görüştük. Ucuz ama kaliteli şarap yapmalıydık. Mursallı yüksek bir  dağ köyü. Hatta yayla. 80 haneli köy. 3 bin hektarlık alan üzerinde üzüm yetiştiriliyor. İki şarap fabrikası var bu köyde. Köylülerin ortak olduğu Mursallı Kooperatifi birde 5 kardeşin ortak kurduğu Öz Mursallı şarap fabrikası var. Öz Mursallı’nın yıllık 300 ton üretimi var. Tamamını biz pazarlıyoruz. Rakı ve diğer içki türlerine gelen zamlardan dolayı emekliler kötü, nasıl imal edildiği bilinmeyen şaraplara kaldı. Bizde Fabrika yöneticileri ile toplandık. Ve Zonguldak’a özgü Zonguldak ismiyle bir şarap üretemez miyiz diye. Ortak karar verdik ve adını kendimin koyduğu “1924 Zıngıldak” ı üretmeye başladık. Yıllandırılmaya müsait ve alkol derecesi yüksek şarap yaptık.

Halkın Sesi: ÖTV ve KDV olmasa 1924 Zıngıldak kaç liraya satılıyor?

Arif Özdemir: ÖTV ve KDV olmasa 1.5 litrelik bu kalitede şarabı 4-5 liraya imal eder 7-8 liradan satarız. Devletin %70’lik alkolde vergi yükü var. Şarabın hammaddesi üzüm. Mursallı köyünün özelliğinden üzümü çok kaliteli. Bu kalitede şarap dünyanın neresinde olursa olsun bu fiyata satılmaz. Bizim gibi vergi olan ülkeler hariç. Ucuz olsun diye 1.5 litrelik yaptık. Zaten her şişe için 10 TL Devlete ÖTV ödüyoruz. Birde %18 KDV var. Ona rağmen ucuz ve kaliteli 1924 Zıngıldak’ı yarattık. Bayi fiyatımız 22 lira 50 kuruş. İzim ürettiğimiz taze sofra şarabı yani. 1.5 litreyi emeklimiz bir akşamda bitiremiyor. İki güne yayıyor. Bu da ekonomisine katkı oluyor.

Halkın Sesi: 1924 Zıngıldak ne zaman piyasaya çıktı.

Arif Özdemir: İnanın daha bir hafta oldu. Çok olumlu tepkiler aldık. Sürekli sipariş alıyoruz. 1924 Zıngıldak’tan çok umutluyuz. Önümüzde ki süreçte Bir litreliğini de üreteceğiz. Biz ürettiğimiz şarabın kalitesine yüzde yüz güveniyorduk. Ama şarap pazarı çok farklı bir Pazar. Kötü şaraplar marka oldukları için pahalıya satılıyor. Biz ürünümüzün her şeyine kefiliz. Üzümümüzden tutunda üretimimize kadar her aşamada kaliteyi ön planda tuttuk. Ve bunun semeresini inanın bir haftada gördük. Taleplerin artması ürünümüzün hem ucuz hem de kaliteli olmasından kaynaklanıyor.

Halkın Sesi: 1924 Zıngıldak şarabının özelliği nedir?

Arif Özdemir: Şarap yoğurt mayalamaya benzer. Her şeyden önemlisi ürün kalitesi ve mayalanmasıdır önemli olan. Köy yoğurduyla, Market yoğurdunun arasında ki farkı düşünün. İşte biz köy yoğurdu üretiyoruz. Ve bunu hem kaliteli üzümden yapıyoruz, hem de kaliteli ustaların mayasındaki sevgiyi şişelere yansıtıyoruz.  Yıllandırılmaya müsait şarap üretiyoruz. Bir yıl şarap saklama metodu ile yıllandırmaya bırakınız karşınıza daha da harika bir şarap çıkacaktır. 1924 Zıngıldak asla içerisine bir şey karıştırmadan içilmeli. Özellikle şarapçı arkadaşlar gazoz karıştırıp içerler. Ancak 1924 Zılgıldak karıştırılmadan içilmeli.

Halkın Sesi: 1924 Zılgıldak sizce markalaşır mı?

Arif Özdemir: Kesinlikle Türkiye’nin markası olacağına inanıyorum. Yıllandırmada yapacağız bu ürünümüzde. Önümüzdeki süreçte yüksek fiyatlı rakıdan vaaz geçenlerin başlıca içeceği olacaktır 1924 Zıngıldak.