Çevre Bakanı Kurum, filtre projesine başlamayan termik santrale 20 kat ceza kesileceğini açıkladı

BU KAÇINCI SÖZ! 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Mevcut tasarı, kanun 2022 yılına kadar süre veriyor gibi görünse de termik santrallerin filtrelemelerini yapmaları için 6 ay içinde o işe başlayıp filtreleme projelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. Fiilen termik santrallerimiz bu projelere başlamazsa Bakanlığımız, 6’ncı ayı müteakip gidip 20 kat ceza kesebilir” dedi. 
“ÇATES’E TEŞVİK VERİLMEDİ”
Zonguldak Çatalağzı Termik Santrali’ne finansal bir teşvik verilmediğini de sözlerine ekleyen Kurum, “Vatandaşımızı yanlış bilgilendirmeye gerek yok. Devlet termik santrallerin filtreleme yapmalarına ilişkin teşvik yapması söz konusu değildir. Bu gider tamamen termik santrallerin kendilerine aittir. Bu noktada devlet olarak yapılmasını teşvik ediyoruz. Bunun dışında finans desteğimiz söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.
“HALKI DEĞİL ŞİRKETLERİ DÜŞÜNÜYOR”
Bakanın açıklamalarını sorgulamadan haber yapan gazeteleri de eleştiren Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk ise, 2014'te 15 santralin özelleştirildiğini, alan şirketlere 2019'a kadar çevre izni muafiyeti getirildiğini anımsatarak şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi süreyi uzun bularak kararı iptal etti. Tamam Hülle yapıp 2017'ye kadar birinci uzatımı verdiler. O süre doldu, hiçbir santral bu yatırımları yapmayınca, bu kez, 2019'a kadar "Bu son kez" deyip yemin billah ederek bir kez daha uzattılar. Şirketler bunu da tınmayınca, konu yine meclise geldi. Kamuoyu tepkileri üzerine grubu olan tüm partiler anlaştı, meclis gündeminden çıkarıldı. Ama halkını değil de şirketleri düşünen Çevre Bakanlığı, vergiyle ilgili bir yasanın içine bir madde ekleyerek süreyi 2022 Temmuzuna kadar uzattı... Tüm bu süreci çekip çeviren zat şimdi ceza meza diyor”