Anayasa Cumhurbaşkanlığı sistem değişimi oylaması çalışmaları kapsamında CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici Zonguldak'a geldi.Önce TSO'yu ziyaret eden Kesici daha sonra CHP İl Başkanlığı'na geçerek partililerle buluştu.Görüşmeye Zonguldak Milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Şerafettin Turpçu ile CHP İl Başkanı Ahmet Altun, CHP İl ve İlçe teşkilatları katıldı. Burada bir basın açıklaması yapan Kesici şunları söyledi; 

'Akp içinde hayırlı olacak' 

16 Nisan'da ki oylamayı seçim olarak görmüyorum. Sandıktan 'hayır' çıktığı zaman hükümet değişikliği olmayacak.Bir siyasi sonucu olmayacak.Şöyle bir sonucu olacak; 'Hayır' çıkması halinde bu sadece bizim için değil AKP için de hayırlı bir sonuç olacak.İktidar oldukları ilk seçimden itibaren her seçimde istedikleri sonucu aldılar.İlk defa bu seçimde millet onların istediği kadar oyu vermemiş olacak.Bunu ben çok hayırlı görüyorum. Aklı olan insan; 'bu millet niye şimdiye kadar oy verdi de şimdi oy vermedi.Acaba bir yanlışımız mı oldu, bir eksiğimiz mi var ?' diye düşünür. Eğer düzeltebilecek tedbirler alırlarsa memleket içinde güzel olur, bizim içinde  güzel olur.Bunun olup olmayacağını görmek açısından 'hayır'ın çıkmasını çok hayırlı görüyorum.

'Bu kadar yetki evliyayı bile azdırır'

Evet çıkması halinde belirsizlik var. Aklın hayalin alamayacağı kadar belirsiz bir Yeni Türkiye olacak. Değişiklik yapılacak olan 18 madde aslında Anayasa'nın 77 maddesini beraberinde değiştirecek.En az 2000 tane kanun değişikliği gerektiriyor.Ne ile karşılaşabileceğimizi belki Sayın Cumhurbaşkanı bile bilmiyor.Bu kadar belirsizlik ülke için iyi değil.

Anayasa'nın Cumhurbaşkanlığı yetkilerini belirleyen 8. madde Türkiye 'de ne kadar makam, mevki, güç, yetki varsa tamamını tek şahısa veriyor.

Bir söz vardır. Paranın çoğu insanı azdırır.Bu kadar güç kuvvet evliyayı bile azdırır. Cumhurbaşkanı o, Başbakan o Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başı o.Hukuk kurumlarına atama yetkisini tamamen eline geçiren o. Çok önemli bir madde var."TSK'nın kullanılmasına Cumhurbaşkanı karar verir.Sabah kalkacağız -Ordular Suriye'ye, Ordular Irak'a- diyebilecek.Ne TBMM'ye ne başka birine danışma zaruriyeti var.

Hepimizi çok aceleye getirdiler.Ne Genel Kurul'da yeteri kadar konuşulabildi ne halka yeteri kadar intikal etti.Buna rağmen halk bu işin tek adam rejimine doğru gittiğini, bu kadar yetkinin bir kişiye verilmesinin çok yanlış sonuçlar doğuracağını hissetmeye başlamış. O yüzden 17 Nisan akşamı hayırlı bir sonuç çıkacağını düşünüyorum.