Bu “Müdür” Müdür müdür?

Zonguldak, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde de talihsizlik yaşıyor. Hayrettin Şahin’in müdür vekili olarak göreve başlamasının üzerinden bir yılı aşan bir süre geçmesine karşın, müdürlük, kültür-turizm alanında neredeyse hiçbir çalışma yapmıyor
Uzun yıllar Zonguldak il Kültür Müdürü olarak görev yapan Zekai Kasap, geçtiğimiz yaz aylarında emekli olunca, yerine, yardımcısı olarak görev yapan Hayrettin Şahin vekil olarak atandı. Kasap’ın performansını eleştiren birçok insan, görev değişikliğiyle, bu alanlarda daha etkin hizmet beklerken, geçen süre tam bir hayal kırıklığı oldu. Kasap döneminde de son derece yetersiz olan kültür ve turizm çalışmaları neredeyse durma noktasına gelirken, yeni müdür, rutin bürokratik işlemleri yapan bir daire amirinin ötesine geçemedi. 
GÖREV İHMALİ YAPIYOR
Yönetmeliğinde “İldeki kültür faaliyetlerini yakından takip etmek, teşvik etmek ve gerektiğinde bu faaliyetlere rehberlik edecek çalışmaları yürütmek” gibi görevler yazan müdürlük bunların hiçbirini yapmadığı gibi yerel sanatçı ve kültür insanlarına da destek vermiyor. Kentteki tiyatro, folklor, müzik gruplarının çalışmalarına katkı sunmak bir yana salon tahsisinde de zorluklar çıkarıyor. Yerel gruplar çalışacak salon bulamadığı için projelerini iptal etmek zorunda kalırken, Şahin, kentin kültürel gelişimini engelleyerek görev ihmali yapıyor. 
SALONLAR AMACI DIŞINDA KULLANILIYOR
Kültür-turizm alanında “etkisiz eleman” olan Şahin kültürel çalışmalara engel olacak uygulamalara imza atmaktan da geri kalmıyor. Zonguldaklı sanatçıların yapıtlarını sergileyebilecekleri tek mekân olan Atatürk Kültür Merkezi girişindeki sergi salonunu, üst kattaki kütüphanenin salonu yeterince dolmadığı halde “Okuma salonu yaptım” diyerek sanatçılara kapalı tutuyor.  Tekel Güzel Sanat Galerisinin çeşitli kurslar için atölye olarak kullanılması mümkün olan üst katlarını Yeşilay ve bir başka vakfa devrederek, salonların amacı dışında kullanılmasına sebep oluyor.
MÜZE BAKIMSIZ, KÜLTÜREL FAALİYET SIFIR
Tasarım ve uygulaması Ekrem Murat Zaman tarafından yapılan ve gezen herkes tarafından büyük beğeni alan Zonguldak Maden Müzesi’nin bakımını da yaptıramayan Şahin, Zonguldaklıların, kent dışından gelen misafirlerini gezdirebileceği az sayıdaki yerden biri olan müzedeki teknolojik uygulamaların devre dışı kalmasına da neden oluyor. Müdürlük bünyesinde sanatın hiçbir alanında kurs açmayan Şahin, yasanın emredici hükmüne karşın, kentin çağdaş sanatlarla buluşmasını sağlayacak etkinlikler bir yana, Devlet Tiyatrolarının yaptığı gösterilerden başka hiçbir kültürel etkinlik de yapmıyor. 
TURİZM DEĞERLERİ YETERİNCE TANITILMIYOR
Her alanda gerileme süreci yaşayan Zonguldak turizmden de yeterince pay alamıyor. Kentin tüm zenginlikleri gibi dünyanın en yaşlı ağaçlarının bulunduğu Alaplı ormanlarının tanıtımında da yetersiz kalınırken, Zonguldak’ın en büyük avantajı olan “endüstri mirası” konusunda farkındalık yaratacak çalışmalar da yapılmıyor. Doğal, kültürel değerlerin korunması, tanıtılması ve gelecek kuşaklara bırakılması için yasalarla belirlenmiş görevleri olan Şahin, bir arkeolog da olmasına karşın, makamının hemen önündeki tescilli kültür varlığını tehdit eden inşaata bile sessiz kalarak görev ihmalinin de ötesine geçiyor. Halkın Sesi soruyor: Bu nasıl müdür?