Ödül, "Otomotiv endüstrisine, otomobile bağımlı ulaşım ve tüketim sistemine sorgusuz sualsiz yazı, haber ve ödüllerle destek olmak" nedeniyle Otomativ Gazetecileri Derneğinin

Zonguldak’ta SergiOdası tarafından trafik kazalarının nedenlerini sorgulamak amacıyla düzenlenen “Hayatımız Trafik” etkinliklerine paralel olarak konan “Trafik Canavarı” Ödülüne Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) seçildi. SergiOdasından verilen bilgilere göre ödül gerekçesi olarak "Otomotiv endüstrisine, otomobile bağımlı ulaşım ve tüketim sistemine sorgusuz sualsiz yazı, haber ve ödüllerle destek olmak" olarak açıklandı.

SergiOdası, 2014 yılında kurulan Otomotiv Gazetecileri Derneği'ne Latin Amerikalı yazar Eduardo Galeano’nun “Gençler arasında başlıca ölüm nedeni otomobiller. Arkasından ateşli silahlar geliyor“ yazılı ödül belgesini gönderecek. Ayrıca, Otomobilin Ekolojisi (Peter Freund - George Martin) kitabı ödül paketi içinde olacak.

İlk kez 2012 yılında Zonguldak'ta SergiOdası tarafından düzenlenen "Hayatımız Trafik" etkinlikleri "Trafik Mağdurlarını Anma Günü" çalışmalarının paralelinde yapılıyor. Dünyada her yıl Kasım ayının üçüncü pazarı gerçekleşen "Trafik Mağdurlarını Anma Günü" 1993'den bu yana Avrupa Trafik Mağdurları Federasyonu (FEVR) tarafından düzenleniyor

 Ödül ilk kez 2014 yılında açıklandı

"Trafik Canavarı" Ödülü ise, Türkiye’nin tek muhalif trafik etkinliği olan “Hayatımız Trafik’in parçası olarak 2014 yılında kondu. 2015 yılının ödülü Birgün Gazetesi Oto Safari sayfasını hazırlayan Ersoy Yaşar'a verildi. İlk kez 2014 yılında açıklanan ödül; Hakan Akarsu (Cuımhuriyet Gazetesi Otomobil Sayfası), Timur Akkurt (Birgün Gazetesi Tekno Safari Köşesi) ve Metin Köklüçınar (Sözcü Gazetesi Otomotiv Editörü) arasında paylaştırıldı.

Bu yılın ödülünü alan, 64 üyesi bulunan Otomotiv Gazetecileri Derneği amacını, tüketiciye otomotiv ve otomobil ihtisasları hakkında bilgi vermek olarak açıklıyor. Dernek ilk kez bu yıl "Türkiye'de Yılın Otomobili" yarışması düzenledi ve üyelerinin oylarıyla birinciyi seçti.

 Kaza sonrası ölümler artık istatistiklerde

SergiOdası yöneticisi, fotoğrafçı, "Hayatımız Trafik" kitabının yazarı İbrahim Akyürek ödül belirleme çalışmaları sırasında öğrendiği pek bilinmeyen bir istatistik gerçeği de kamuoyu ile paylaştı: "Karayolu Trafik Kaza İstatistiklerinde bir ilk yaşandı. 2015 yılı Karayolu Trafik Kaza istatistiklerinde, kaza sonrası sağlık kuruluşlarında 30 gün içinde yaşamını yitirenler de istatistiklere eklendi. Geçen yıl kaza yerinde ölenlerin sayısı 3830 olarak gösterilirken, kaza nedeniyle sağlık kuruluşlarında ölenlerin sayısı 3700 olarak kayıtlara geçti. Türkiye İstatistik Kurumu ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 15 Temmuz 2016 tarihli ortak yayınladığı haber bülteninde yer alan istatistik bilgi 2006 yılında başlatılmış. 2015 yılına kadar sadece kaza yerindeki ölümlerin ortalaması yıl başına 4000 olarak yansımış. Hastanede ve jandarma bölgesindeki ölümler kayıtlarda yok. Karayollarındaki ölümler için boşuna 'savaş gibi' benzetmesi yapılmıyor. İstatistiklerde görülen % 90'ları geçen abartılı sürücü ve yaya suçlamalarından vazgeçilsin. Devletin sorumluluğu altında olan yol, araç, işaretleme, denetim kusurları daha fazla gizlenmeden istatistiklere yansısın. Tüketime ve gösterişe eğilimli bireysel araç kullanımı ulaşım politikası içinde yeniden değerlendirilsin."