Bir tarafta Anayasa oylaması ve sistem tartışması, diğer tarafta yeni büyük şehir yapılacak illerin heyecanı. Zonguldak’ta nüfus ve coğrafi alan olarak büyük şehir yapılacak iller arasında konuşulunca, havza da heyecan dışında yeni merkez ile yeni ilçe olma hesapları başladı.

2012 yılında çıkarılan yasa ile nüfusu 750 bini aşan10 il ile 30 olan büyükşehir sayısı 2019’a kadar 40’a çıkacak. Büyükşehir olmaya yakın 12 il arasında bulunan Afyon, Adıyaman, Sivas, Zonguldak ve Tokat’ın nüfusu 600 bin üzerinde bulunuyor.

Gözlemciler, evvelemir de Büyükşehir olmanın fayda ve zararlarının düşünülmesi, tartışmanın bilinçli olarak yapılması gerektiğini ileri sürüyor. Büyükşehir uygulaması olan yerlerde, muzdarip olanların başında muhtarlar geliyor. Muhtarlar, köy ve mahalleleri için istedikleri hizmetleri takip edemeyeceklerini belirtiyorlar.

Peki Zonguldak Büyük şehir olunca ne olacak?

KAPANACAK BELEDİYELER

Evvel emirde 18 Belediye kapanacak.

İşte, Zonguldak Büyükşehir olması halinde kapatılacak belediyeler.

Zonguldak /Merkez (CHP), Merkez/ Elvanpazarcık (AK Parti), Merkez /Beycuma (AK Parti), Merkez/ Karaman (Bağımsız/Kayyum), Çaycuma/ Filyos Belediyesi (AK Parti), Çaycuma/Karapınar Belediyesi(CHP), Çaycuma/ Nebioğlu belediyesi(AK Parti), Çaycuma Perşembe Belediyesi(CHP), Çaycuma Saltukova Belediyesi (AK Parti), Ereğli/ Gülüç Belediyesi(CHP), Ereğli Kandilli belediyesi (CHP), Ereğli /Ormanlı (AK Parti), Kilimli/ Çatalağzı Belediyesi (CHP), Kilimli Gelik Belediyesi(AK Parti), Kilimli/ Muslu Belediyesi (CHP), Devrek/ Çaydeğirmeni Belediyesi (AK Parti), Gökçebey Bakacakkadı (AK Parti) , Alaplı/ Gümeli Belediyesi(CHP).


FİLYOS GARANTİ


Henüz resmi açıklama yok. Ancak, Anayasa ve sistem tartışmalarının akabinde, referandum başta olmak üzere yerel ve genel seçimlerin birlikte ya da peş peşe olması da söz konusu.

Zonguldak’ın Büyükşehir olması halinde, ilçe olmasına kesin gözle bakılan Belde Filyos olarak gözüküyor. Saltukova ile birleştirilip, Türkiye’nin 4. büyük Liman Projesi’nin uygulama alanı olması beklentiyi arttırıyor.

KARAMAN ATAĞI

Merkez de etkili politikacı ve iş adamı bulunan Beycuma- Elvan pazarcık- Karaman ve 19 köy ileri gelenleri, geçtiğimiz hafta durum değerlendirme toplantısı yaptı. Karaman’ın ilçe Merkezi olması için kulislere başladı. Merkeze uzaklığı yanında, çevre merkezi olması, üç belde sakinini umutlandırıyor.


HÜSEYİN UZUN(Elvan pazarcık Belediye Başkanı)

Çevre Belediye Başkanları ise Devrek’te toplanıp, değerlendirme yaptı. Bağlayıcı olmamakla birlikte, Bakacak kadı üzerinde fikir birliği yapıldı.

İlçe ve Büyükşehir Belediyesi konularında Elvan pazarcık Belediye Başkanı Hüseyin Uzun şöyle dedi.

“İlçe olma kriteri 25 bin. Daha önceleri de seslendirilmişti. Zonguldak dar bir alana sıkıştı. Bakacak kadı Büyükşehir merkezi olmalı. Zonguldak Merkez dede Karaelmas isimli Belediye oluşturulmalı. Zonguldak 595 bin nüfusuyla şu anda 4. sırada. Karaman, Elvan pazarcık ve Beycuma merkez ilçe’yi oluşturur.


VURAL KUNDAKÇIOĞLU(Beycuma Belediye Başkanı)

“Büyükşehir yasası meclise nasıl gelecek? İlçe olmak için aranan nüfus kriteri açısından üçü de (Beycuma- Karapınar- Elvan) olamıyor. Kriterler değişir mi? Bana göre bu toplantılar yersiz. Kamuoyu’nun kafasını karıştırmaya gerek yok.

Bana göre de şehir organizasyonunu tamamlamış Beycuma İlçe olmalı. Dün karaman yoktu. Beycuma/karaman diye geçerdi. Karaman’ın kayıtları Beycuma’dadır. Henüz ortada bir şey yoktur. Önce, çıkacak yasayı beklememiz gerekir. Elbette bu bölge de ilçe olması lazım. Ancak, benim yerim olsun kavgası, eldekinin de gitmesine neden olur.”


SEZGİN ÖZDEMİR (Bakacakkadı Belediye Başkanı)

“Geçmişten bu yana savunduğum bir olay var.Bakacakkadı merkez olmalı. Temel atılması gereken yer Bakacakkadı. Ancak, geçmişten bu yana, ‘küçük olsun, benim olsun’ mantığı ile Zonguldak sıkıştırıldı. Artık Zonguldak gelişmeyi ve halkın ihtiyacı olan hizmetlerin gelmesini kaldıramıyor. Kalıcı hizmet yapılması çok zor...

Bakacakkadı’nın bir önemi de, merkezi statü taşımasıdır. Bartın-Karabük- Zonguldak eksenli bir yer. Zonguldak büyüyecekse, bu üç il’in ortak değerlerini taşıyarak büyüyecektir.”


ŞERAFETTİN NAS (Muhtarlar Derneği başkanı)

“Büyükşehir konusu şimdilik bizim için muamma. Ne götürür, ne getirir iyice araştırılması gerekir. Biz gittiğimiz Büyükşehirler de şikâyetler alıyoruz.

İlçe Belediyelerinin aldığı meclis kararlarının, Büyükşehir Belediye meclislerinden geçmediği, geçenlerinde tırpanlandığını duyuyoruz.

Bu demek değildir ki burada da böyle olacak.

Ancak, Önce yasanın meclisten çıkmasını bir bekleyelim. İnanıyorum ki, mevcut sistemde karşılaşılan zorluk ve eleştiriler dikkate alınıp düzeltilir. Bekleyelim, görelim.”