Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesinde bulunan Çates’in derin deniz deşarjı projesiyle ilgili yapılan halkın katılımı toplantısında gergin anlar yaşandı. Hararetin yüksek olduğu toplantıda Çatalağzılılar “nefes alamıyoruz” diyerek isyan etti. Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileriyle tartışma yaşayan vatandaşlar mevcut sorunlara çözüm beklediklerini söyledi. Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Aydemir Akbaş ise “bizi burada öldürmek mi istiyorlar?” diyerek tepki gösterdi

Kilimli İlçesi Çatalağzı Beldesinde bulunan Çates’in derin deniz deşarjı projesiyle ilgili ÇED sürecine halkın katılımı toplantısı yapıldı. Çatalağzı Belediyesi Düğün Salonu’nda yapılan toplantıya Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerinin bilgilendirme yaptığı toplantıya; Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, muhtarlar, Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Aydemir Akbaş ve vatandaşlar katıldı. Toplantı boyunca gerginlik dinmek bilmedi. Yıllardır termik santrallerin kendilerine yaşattığı sorunlarla uğraşan Çatalağzılılar var olan sorunları çözmek yerine, karşılarına sürekli ÇED süreçleriyle çıkılmasına tepki gösterdi. Bu projelerden önce yaşadıkları sorunların çözümlenmesini isteyen vatandaşlar yetkililere tepki gösterdi.

“BİZİ BURADA ÖLDÜRMEK Mİ İSTİYORLAR?”

Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkan Yardımcısı Aydemir Akbaş “hakkımız olan temiz yaşamı bize ne zaman sağlayacaklar? Yoksa bizi burada öldürmek mi istiyorlar?” diye sorarak tepki gösterdi. Akbaş:” Çatalağzı halkının sütten ağzı yandı, o yüzden yoğurdu üfleyerek yiyor. Bu santraller bugüne kadar yapmak zorunda oldukları hiçbir şeyi yapmadılar. Devlet elindeyken halkla iç içe olan Çates özelleştirildikten sonra balıkçıları dışarı attı. Hakkımız olan temiz yaşamayı bize ne zaman sağlayacaklar? Yoksa bizi burada öldürmek mi istiyorlar?” dedi.

“HİÇBİR YERE GİDEMEYİZ”

İl Genel Meclisi üyesi olan ve Çatalağzı’nda esnaflık yapan Cihat Öztürk “hazırlanmış bütün ÇED raporları Çatalağzı halkına külfettir, sıkıntıdır” diyerek şöyle konuştu:

“Biz bu bölgede Çınar Mühendisliğin çok ÇED raporunu gördük. Ben bu projeye güvenmiyorum. Çünkü santraller sizin zorunlu kıldığınız şartları yerine getirmiyor. Yerine getiremediği içinde biz çile çekiyoruz. Hazırlanmış olan bütün ÇED raporları Çatalağzı halkına külfettir sıkıntıdır. Halk burada diyor ki:” ben yaşayamıyorum”. Peki nereye gidelim? Benim hayatım burada, işim gücüm burada, mezarım burada. Hiçbir yere gidemeyiz ki.” (Haber/Yasemin Sarı)