Muhtar Cinoğlu Halkın Sesi’ne konuştu;

“Çatalağzı nefes almak istiyor”

“Verebileceğimiz her şeyimizi verdik. Bir tek oksijenimiz, aldığımız nefes kaldı. Şimdi bizden onları da istiyorlar”

 

Kilimli İlçesi’nin Çatalağzı Beldesinde Ömerağzı Sahili’ne yapılması planlanan Detes termik santral projesine ve Çanakçı Bölgesi’ne yapılması planlanan kül barajına karşı beldede tepki sürüyor. Son doğal güzelliklerinin de ellerinden alınmaya çalışılması belde halkını isyan ettirdi. Mevcut santrallerin sıkıntılarıyla boğuşan halk başlatılan imza kampanyasıyla seslerini duyurmaya çalışıyor

 

Çatalağzı Cumayanı Mahallesi Muhtarı İbrahim Cinoğlu’nun 25 Nisan’da Ankara’da yapılacak olan ÇED toplantısında Çatalağzı halkının yeni termik santral istemediğini belgelemek için başlattığı imza kampanyası sürüyor. Sadece mahallesine hizmet etmekle kalmayıp yeni yapılması planlanan santrallere karşı da gece gündüz çalışan Cinoğlu bu mücadelenin en ön safında yer alıyor. 25 Nisan’da yapılacak olan ÇED toplantısına katılacak olan Cinoğlu toplantı öncesinde Halkın Sesi’ne konuştu.Yeni santral projelerinin hayata geçirilmesine izin vermeme konusunda kararlı olduklarının mesajını veren Cinoğlu “Verebileceğimiz her şeyimizi verdik. Bir tek oksijenimiz, aldığımız nefes kaldı. Şimdi bizden onları da istiyorlar” diyerek şöyle konuştu:

Yaşam hakkımıza saygı bekliyoruz

Termik santrallerin bölgemizde 50 yıllık bir geçmişi var. Çates’ten sonra Eren Enerji’nin termik santralleri yapılmaya başlandı. Toplamda 3000 megabayt gücünde santral var. Eskiden beri Çates’ten yayılan kül çevreye zarar veriyor. Toprağın verimliğini yok ediyor insanları zehirliyor. Şu an ki santrallerde linyit kömürü yakıyor. Kükürt oranı yüksek ve gerekli denetimler yapılmıyor. Bölgemizde ki bu santraller artık son noktaya ulaştı. Biz vatanını milletini seven insanlarız. Toprağımızı istediler verdik. Sağlığımızı istediler verdik. Bu santrallerin çevreye verdiği zararlarla birlikte verebileceğimiz her şeyimizi verdik. Bir tek oksijenimiz, aldığımız nefes kaldı. Şimdi bizden onları da istiyorlar. Bize bunu layık görüyorlarsa onu da alsınlar. Biz bu topraklarda büyüdük. Bu son santral projesi gerçekleşirde Ömerağzı Sahili ve Çanakçı elimizden alınırsa yaşam alanımız kalmayacak. Önümüze sürekli bu santral projeleri sunulduğu için insanların psikolojisi de bozuldu. “Çatalağzı tamamen elden gidecek mi, sonumuz ne olacak?” korkusunu yaşıyorlar.Bir tek Ömerağzı Sahili ve Çanakçı kaldı elimizde. Bunlarda gittiği zaman burada yaşam kalmayacak. Yeni santral projelerinin teklif dahi edilmesini istemiyoruz. Devletimizin şimdiki durumu incelemesini ve yeni projeleri böyle değerlendirmesini istiyoruz. Başlattığımız imza kampanyasıyla halkımızın santrallerin yapılmasını istemediğini Çevre Bakanlığı’na kanıtıyla sunacağız. Yaşam hakkımıza saygı duyulmasını bekliyoruz.

Tehdit ve baskı altındalar

Geçmiş dönemde santraller yapılmadan önce insanlara zararları anlatılmadı. Yalanlar söylendi. Bu santraller yapılırsa çoluğunuz çocuğunuz işe girer, yerlerinizi satarsanız şu kadar para alırsınız propagandası yapıldı. Bu santraller böyle kuruldu. Vatandaşlar yanlış yönlendirildi. Çalışmayanın yüzü gülmez ama beldemizde çalışanında yüzü gülmüyor. Herkes diken üstünde. Ücretleri düşük şekilde çalıştırılıyorlar. İşveren tarafından tehdit ve baskı altındalar. Bu santrallerin ne çevreye verdikleri zararla ilgili ne de çalışanların koşullarıyla ilgili denetimleri yok.

Yeni bir santral katliam olur

Buraya tekrar bir santral yapılması katliam olur. Şu an ki santral ve kül barajlarının verdiği zararlar minimize edilmemişken yeni yapılacak olan santraller son sahilimizi ve son doğal güzelliğimizi yok edeceği için buna tamamen karşıyız. Daha önce Elsan’ın ve Eren Enerji’nin yapmayı planladığı santraller durduruldu. Detes termik santral projesinin de durdurulacağına inanıyoruz.  Bundan sonra da duyarlılığımızı ilgili bakanlığa ileteceğiz. Her platformda haklarımızı savunacağız. Yeni santral projelerinin iptalini ve şimdiki santrallerin ve kül barajlarının denetiminin yapılmasını istiyoruz. (Haber/Yasemin Sarı)