Çaycuma Belediyesi 27. Vergi Haftası kutlama etkinlikleri çerçevesinde Prof. Dr. Muharrem Afşar ile “Vergiler ve ekonomik büyüme ilişkisi” başlıklı bir konferans düzenledi.
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi ve Eskişehir Ticaret Odası Başkan Danışmanı Prof. Dr. Muharrem Afşar, “Vergi Haftası” nedeniyle, Çaycuma Belediyesinin konuğu olarak, “Vergiler ve ekonomik büyüme ilişkisi” konulu bir konferans verdi.
Çaycuma Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleşen konferansta iktisat biliminin kıt imkanlarla sınırsız ihtiyaçları karşılama sanatı olduğunu söyleyen Afşar, kimi iktisadi terimleri açıklayarak sürdürdüğü konuşmasında Türkiye ekonomisi için vergi gelirleri ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkileri değerlendirdi. Vergiyi, “Fertlerden yalnızca siyasi bir toplum üyesi olmaları nedeniyle alınan bir ödemedir” şeklinde açıklayan Afşar, “Topluma dahil olan yabancılar da dahil herkes, hiçbir karşılık aranmaksızın vergilere katılmak zorundadır. Verginin amacı, tüm kamu hizmetlerini gerçekleştirmeye yöneliktir. Vergi sadece ahlakın gerektirdiği bir dayanışma kuralı olmayıp, cebir ile yaptırım haline gelmiş kanuni bir görevdir” dedi. Diğer OECD ülkelerinden farklı olarak Türkiye’de dolaysız vergilerin, dolaylı vergilerden çok büyük olduğuna ve aradaki farkın sürekli açıldığına dikkat çeken Afşar, “Vergi yükü artışı bakımından, OECD ülkeleri ile kıyaslandığında, Türkiye’nin OECD ülkeleri içinde vergi yükünü, en çok artıran ülke olduğu göze çarpıyor. Bu araştırmaya göre, 1985 yılında Türkiye’de verginin milli gelire oranı yüzde 15.4 iken, 18 puanlık artışla 2002 yılında yüzde 33.2’ye çıktığı görülüyor” ifadelerini kullandı.
Konferansa, Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Selçuk Özen, İlçe Emniyet Müdürü Ömer Seyfi Paça, Zonguldak eski Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak Vergi Dairesi Başkanı Kazım Karaca, Gelir İdaresi Grup Müdürü Ömer Kabahar, Perşembe Belediye Başkanı İsmail İnam, Karapınar Belediye Başkanı Ahmet Aydın, Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hayri Kandemir, Zonguldak Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Polat Sezgün, Gökçebey Mal Müdürü Kadir Çelik, Çaycuma Vergi Dairesi Müdür vekili İsa Kayıkçı, Emekliler Derneği Şube Başkanı Nizamettin Eyidoğan, Tarımsal Kalkındırma Kooperatifi Zonguldak Birlik Başkanı Bayram Cura ile vergi dairesi çalışanları, belediye meclis üyeleri, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.
Söyleşi sonunda Prof. Dr. Muharrem Afşar’a Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı çiçek sunarken, günün anısına, imalatçısı tarafından Çaycuma’da imal edilmiş Devrek bastonu armağan edildi. Başkan Kantarcı, ayrıca makamında ağırladığı Afşar’a bir teşekkür belgesi verdi.