Geleneksel Kültürün Tanıtımı Projesinde milletvekili tezgahın başına geçti

ÇATUROĞLU, ALAPLI’DA ÇEKMEN BEZİ DOKUDU

"Çekmene Can Veren Has Eller" Projesi geleneksel kültürün tanıtımında önemli bir misyon üstlendi

Alaplı’da, İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı tarafından onaylanan "Çekmene Can Veren Has Eller" projesinin açılışı yapıldı. Çaturoğlu’nun basın danışmanlığından verilen bilgilere göre Projenin açılışına; AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Alaplı Kaymakamı Saim Eskioğlu, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Fuat Gençer, Alaplı MYO Müdürü Yrd.Doç.Dr Rıfkı Henden, İlçe Emniyet Müdürü Erkan Tektaş, Milli Eğitim Müdürü Cevat Çevik, Zonguldak İl Genel Meclis Başkanı Necdet Karaveli, daire müdürleri, siyasi parti başkan ve yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Projenin açılışında konuşan, Hasanlı köyü muhtarı ve Hasanlı Köyü Merkez Mahallesi Kalkındırma Derneği Başkanı Recep Tufan, kumaş fabrikaları ile dokuma kültürünün unutulduğuna vurgu yaptı. Projede emeği olan herkese teşekkür ettiklerini ifade eden Tufan, Günümüzde açılan kumaş fabrikaları ile dokuma kültürünü unutmuş durumdayız. Bizde bu proje ile unutulmuş olan geleneksel kültürümüzü hatırlatmayı ve kadınlarımızı tüketici durumundan üretici durumuna getirmeyi amaçlıyoruz. Bu vesile ile Çekmene Can Veren Hasa Eller projesinde 26 bayan kursiyerimiz geçmişte ninelerimizin dokuduğu tezgahların başına geçerek bu kültürü gelecek nesillere aktarmaya çalışıyorlar." diye konuştu.

ÇATUROĞLU; BİZ BU PROJELERİN DEVAM ETMESİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Projenin açılışında konuşma yapan AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu;“Geçmişte bütün evlerimiz bir fabrika ve tekstil imalathanesi gibi çalışmaktaydı. Daha sonra elbise ihtiyacı giderme noktasında teknoloji kolaylaşınca bu tarihi kültürel alışkanlığımızı bir miktar geriye bıraktı. Halk Eğitim Kurslarının sene sonu etkinliklerine gittiğimizde çekmen bezinden yapılan eşyalar bizi çok heyecanlandırdı. Bu gün iftihar ve gururla görüyoruz ki, yapılan proje ile kadınlarımız tekrar çekmen bezine can veriyorlar. Biz bu projelerin devam etmesini çok önemsiyoruz. Her bakanlığımızın bir proje destekleme birimi var. Hasanlı Köyü Muhtarımız Recep Tufan “Çekmene Can Veren Has Eller" adlı projelerinin olduğunu ve İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesine müracaat ettiklerini bize ilettiler. Bizde girişimlerimiz sonucunda projenin onaylanmasını sağladık. Yeter ki proje olsun. Projenin hayata geçmesinde ve dokuma kültürümüzün tekrar canlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmaların ardından dokuma tezgâhının başına geçen Milletvekili Çaturoğlu çekmen bezi dokudu.