31 Mart 1938’de temeli atılan Mehmet Çelikel Lisesi Mehmet Çelikel tarafından Türkiye Cumhuriyetinin ilk bağış okulu olarak 120.000.- TL ye yaptırılarak 5 Ekim 1938’de öğrenime açılan lise 3 kat üzerine 13 derslik, 1 öğretmenler odası, 1 kütüphane, 1 laboratuvar sekreterlik, idareci, konferans salonu, beden eğitimi salonu, iş idaresi odası, hizmetli odası, kantin ve yemekhane bölümlerini ihtiva etmekteydi. Her zaman saygı ve şükranla anılan kurucu Mehmet Çelikel 'in yaptığı okul orta ve lise kısmı beraber olarak 1960 lı yıllara kadar Zonguldak Merkez, Çaycuma, Devrek, Ereğli ve Bartın'ın tek lisesi olarak binlerce nitelikli gencin yetişmesine yuva olmuştur. 1980 li yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 10 derslik ek bina ilave edilmesiyle derslik sayısı arttırılmıştır. 


Genel liselerimizdeki dil öğreniminin yetersizliğinin giderilmesi amacıyla M.Çelikel Lisesi, İngilizce hazırlık sınıflı 4 yıllık okul konumuna geçti.(1992) İngilizce takviyeli (süper) Devlet Lisesi modelinden Anadolu Lisesi modeline geçildi.(1998) Bakanlığımız okulumuzun tarihi geçmişi, gelenekleri ve ilk bağış okulu olması özelliklerini göz önüne alarak okulumuzun isminin Mehmet Çelikel Lisesi olarak kalmasına izin verdi. Denize ve doğanın bütün güzelliklerine kucak açan Mehmet Çelikel Lisesi tüm Zonguldak'tan görülebilen muhteşem binası, ek binaları ve kapalı spor salonu ile simgesel bir eğitim kurumu olarak varlığını sürdürmektedir. 

(KENDİ KALEMİNDEN) MEHMET ÇELİKEL KİMDİR?

1882'de Ereğli'de doğdum. İlk ve Rüşteyi tahsilimi bitirdikten sonra babamın yanında ticaret işine atıldım. Bütün emelim kimseye boyun eğmeden sırf şahsi teşebbüsüm ile işe girişmekti. 1922'de Zonguldak'a geldim Bütün sermayem iki bin kuruştan ibaretti. Bunun bin kuruşunu da Sırma Abla adında bir kadından faiz ile ödünç almıştım. Bu suretle sebzecilik alışverişine başladım.
1930'da umumi harbin başlangıcında ticaretim ilerlemiş ve bakkaliye üzerine iş yapmaya başlamıştım. Seferberlik çıkınca ötede beride alacaklarım yüzünden kazandığım iki bin altın lirayı geçen sermayemi de kaybetmiş ve bir miktar da borçlanmış idim. Bu vaziyet bana hayal kırıklığından çok ziyade daha büyük bir metanet ve azim verdi. Umumi harpte bilhassa Karadeniz sahillerinden Zonguldak'a gıda maddeleri getirmeye başlamıştım. Küçük ve büyük deniz vasıtaları ile ve bin bir türlü tehlikeler içinde mücadele ederek Allah'ın yardımı ile işlerim yeniden gelişmeye başladı. Bu sefer toptan ve perakende her nevi eşya ve bilhassa bakkaliye ile ticaretimi genişlettim ve halen bu suretle devam ettiriyorum. Bir de vapur aldım. Bu işlerde muvaffakiyetimin yegâne sırrı dürüstlük ve hakka riayettir.
Tahsile çok hevesim vardı. Bunu tamamlayamadığım için çok ıstırap duymaktayım. Oğlumu lise tahsilini bitirince ekonomik ve politik bilimler tahsili için İsviçre'ye gönderdim.
Kazandığım sevgili yurdumda, memleketime, yurttaşlarıma faydalı olmak en birinci idealim olmuştur. İşte bu gaye iledir ki, bir lise binası yapıp memleketime armağana karar verdiğim dakika hayatımın en zevkli ve en heyecanlı bir anısıdır. Bu hususta büyüklerimden gördüğüm teveccüh ve teşvikler de benim için ayrıca bir bahtiyarlıktır.
Yaptığım bu işin gerek temel atma gününde ve gerekse açılışı esnasında duyduğum sevinç ve heyecanlar ise paha biçilemeyecek derecede büyüktür. 

80. YIL

Mehmet Çelikel Lisesi 5 Mayıs 2018’de başlayacak olan etkinliklerle kuruluşunun 80. yılını kutlayacak. Etkinlikler 6 Mayıs Pazar günü de sürecek.

Kutlama programı şöyle:

5 MAYIS 2018 CUMARTESİ

SAAT: 12.30

Hükümet Meydanında Toplanma,

Folklor Ekibinin Gösterileri,

Çelenk Konulması,

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı

6 MAYIS 2018 PAZAR

SAAT: 10.00

Yer: Mehmet Çelikel Lisesi Köksal Toptan Kapalı Spor Salonu

(1987-1988) Mezunlarına 30. Yıl Anı ve

(1967-1968) Mezunlarına 50. Yıl Onur Plaketi Töreni

Mehmet Çelikel Lisesi öğrencilerinin spor, müzik etkinlikleri

SAAT:13.00

Geleneksel Etli Pilav

Yer: Okulumuz

Saat: 14.00

Eski Çelikel mezunları tarafından yaptırılan sınıfların açılışı

(Haber Merkezi)