İnsan Hakları Derneği Ereğli Şube Başkanı iken Romanlar üzerine bir proje yürüten Çetin Yılmaz, sosyal medya adresinde yaptığı paylaşımla gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Mustafa Özdemir'in komploya kurban gittiğini söyledi.

Yılmaz, "Mustafa yaptığı haberlerin karşılığını bir komplo ile ödüyor.  Çeribaşı Mustafa bu oyunu bozacaktır" dedi.

İşte Yılmaz’ın o paylaşımı;

“Çeribaşı Mustafa Özdemir

Romanların insan hakları ile ilgili saha çalışması yapıyoruz.

Zonguldak 2. Makas’ta yaşayan Romanların, çocukları, kadınlarıyla beslenme, barınma ve istihdam koşulları hakkında bilgi edinmeye çabalıyoruz.

‘’2000’li yılların başı, Zonguldak Gazipaşa Caddesi’nde bulunan bir mekânın camlarında Romanların fotoğrafları var. Roman atasözleri yazılmış, içeride mumlar yanıyor. Bir grup, Roman genci klarnet ve davullarla Gazipaşa Caddesi’ne müzik ziyafeti veriyor.

Kulağa oyun havası gibi gelen orkestranın çaldıklarını dinlediğimde, o neşenin çılgınca vuran davulun, klarnetin  bir hüznü  çağırdığını ilk kez  Gazipaşa Caddesi’nde, Roman gençlerin müzik ziyafetinde fark etmiştim.

Yoksulluğa, ayrımcılığa, ötelenmeye yaşadıkları çaresizliğe yakılmış ağıtlar çalıyordu orkestra. Onları izleyenler, Romanların o ağıtlarını bir oyun havası niyeti ile izliyor, dinliyorlardı. O müziklerle sokakta Roman oyunu oynayanlar da vardı.''

Mustafa Özdemir’i orada tanıdım.

Roman gençler, Mustafa’ya çeribaşımız diye sesleniyorlardı. Mustafa, Roman değil ama Romanların dert ortağı, yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları aşmak için bir başvuru, çözüm merci, dert ortağı olarak tanınıp biliniyordu.

Parası, pulu olan zengin bir insan değil, yerelde, gazetecilik yapan, haksızlığa, hukuksuzluğa itiraz eden, yazılması gerekeni zamanında yazan bir yerel gazeteciydi. Yerelde gazetecilik yapmak, nalına da mıhına da vurmanın bedeli vardır. Devleti yönetenlere, iktidarın yerel temsilcilerine söz söylemek onları haberleştirmek bedel ister. Çeribaşı Mustafa’ya,  o yaptığı haberlerin bedeli ödettirilmek isteniyor.

Mustafa’ya “İşten atıldığı intihara teşebbüs eden Roman bir yurttaşa yardım ettiği teşvik ettiği” gerekçesiyle dava açılmış, tutuklanmış.  Söz konusu bir Roman yurttaş ise, Mustafa cebindeki yüz lirayı elli, elli bölüşmüştür. Söz konusu bir Roman yurttaşa para vermek ise hiç şüphem yok Mustafa cebindekini bölüşmüştür. Bu yeni bir durum değil. Yirmi yıl önce tanıdığımda Romanlara dikkat çekmek için cebindeki son kuruşu onların bir an görünmesi için harcamıştı.

Dosyayı ve olayları bilmiyorum ama “Kendisini yakmak isteyen” ile gazeteci olarak olay yerinde ise illa onunla konuşmuştur.

Yerel ağız ile bir şekilde sataşmıştır da, o sataşmaları ve samimiyeti Romanlar ile olan dostluğu ve çeribaşı olmasından dolayı olduğunu bilenlerdenim. Romanları sorun olarak görenler, bir Romanın ve insani değerleri su gibi duru olan, imkanı ve olanakları olduğu halde yaşamını yok sayılanların ötelenenlerin, yoksulların dertlerini kendisine dert edinenleri anlaması çok zor. 

Mustafa yaptığı haberlerin karşılığını bir komplo ile ödüyor.  Çeribaşı Mustafa bu oyunu bozacaktır.”