CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu’nun, Zonguldak İlinde nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan habitat ve kuş türlerinin korunması için yapılan çalışmalar hakkında, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye yöneltmiş olduğu sorulara yanıt geldi.

 

Basın danışmanlığından yapılan açıklamaya göre Zonguldak’ın ağır bir çevre tahribatı altında olduğunu vurgulayan Milletvekili Turpcu Bakan Özhaseki’den şu soruların cevabını istemişti.

 

-          Zonguldak ilimizde belirli bir coğrafi alanla sınırlı olan veya tabii yaşam alanı sınırlı bir coğrafi bölgeden ibaret olan habitat ve türleri nelerdir? Mevcut şartları sebebiyle yakın gelecekte nesli yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalabilecek türler nelerdir?

 

-          Filyos Vadisi`nde kaç tür kuşun yaşadığı belirlenmiştir? Tespit edilen kuş türleri Türkiye’de tespit edilen kuş türlerinin ne kadarına tekabül etmektedir? Türkiye’de nadir görülen ve nesli tükenme tehlikesi altında olan kuş türlerinin ne kadarı burada yer yaşamaktadır? 

 

-          Sözü edilen türlerin korunmaları adına çalışma yapılmakta mıdır? Yapılmakta ise hangi çalışmalar yapılmaktadır?

 

Bakan Özhaseki bu sorulara şu cevabı gönderdi:

Sözü edilen hususlarla ilgili olarak; Bakanlığımızca yapılmakta olan “Ankara, Çankırı, Kırıkkale, Kastamonu, Çorum, Bolu, Karabük, Zonguldak ve Bartın İlleri Doğal Sit Alanlarının Ekolojik Temelli Araştırma Projesi” çalışmaları tamamlandıktan sonra, bölgedeki habitatlar ile kuş türleri vb. konular hakkında, daha detaylı bir şekilde tarafınıza bilgi verilecektir.