“Birlik ve Beraberlik” mesajlarının verildiği kurultayda iki aday Kılıçdaroğlu ve İnce ilk gün yan yana, kol kola pozlar verdiler; 34 sandıkta yapılan oylamanın sonucunda Kılıçdaroğlu koltuğunu “şimdilik” korudu.

Genel Başkanın belirleneceği CHP'nin 2 gün sürecek 18.Olağanüstü Kurultayı Ankara'da başladı. Kongre'nin bir spor salonu yerine Kongre merkezinde yapılması kargaşaya neden oldu. Salonda Genel Başkanlık için yarışan Kemal Kılıçdaroğlu ile Muharrem İnce yan yana koltuklarda oturdular. İki aday salona girdiğinde tokalaştı, sarıldı. Eşlerinin de katıldığı kurultayda Zonguldaklı delegeler de yerlerini aldı. Kurultayda kürsüye çıkan ilk isim Muharrem İnce oldu.

"IŞIKLAR YANACAK"

"Benim iddiam: Ben genel başkan olduğumda CHP’nin genel merkezinin ışıkları Sabah kadar yanacak onun için buradayım. Seçim akşamları genel merkezlerin önünü cenaze evine değil, bayram yerine döndürmek için buradayım. Berkin’in anasını yuhalatan adamı oradan indirmek için oradayım. Çocuklarımızı istemedikleri okullara kaydedilmemesi için buradayım
Özgürlük diyenleri gazlatmamak için buradayım." Şeklinde konuşan Muharrem İnce "Bir başbakanın Atatürk’e ve İsmet İnönü’ne 'İki ayyaş' dedirtmemek için buradayım. Komşularımızı sıfırlatmamak, gençlerimizi örgütlere kaptırmamak için buradayım. Evindeki paraları sıfırlayan, hırsızlığı kapatmak için yargıyı kendine bağlayan cumhurbaşkanını Yüce Divan'a göndermek için buradayım. Gençlerimize özgürlük şarkıları söyletmek için buradayım. Özgürlük demek için, ekmek demek için buradayım. Büyük isimlerle ilgilenmiyorum. Bana büyük davaya inanmış isimler lazım. Örgütümüze güveneceğiz." dedi.

" SEÇİLEMEYEN GİDER"

"Artık bu partide başkanın ne zaman istifa edeceğini tüzük yazacak, başkan partiyi birinci partiyi yapamazsan gidersin yazacak. Bu sayın Kılıçdaroğluiçin de geçerli olacak benim için de geçerli olacak. İlk iki seçimde seçilemeyen gider! Artık millet CHP’nin genel başkanı ne zaman gidecek diye bekleyemeyecek. Hiçbir genel başkan iktidar yapamazsan gidersin tüzüğü karşısında, anlamsız bir oy kaybından söz edemeyecek. Artık CHP rakiplerinin karışma ihtimalinden Arınç ve Erdoğan’ın kavgasından medet uman bir parti olmayacak."

"SAĞDAN NASIL OY ALACAĞIZ?"

"Biz nasıl oy alacağız? Nasıl sağdan oy alacağız? Bireyi önemseyerek, bireye saygı duyarak, haklarını özgürce kullanmasını yaratarak… Ecevit yüzde 42’yi nasıl aldıysa biz de öyle alabiliriz. Son yaşadığımız seçim cumhurbaşkanlığı seçimi. Bu seçimde içimde yara olan bir olay anlatacağım: TV’den öğrendim cumhurbaşkanı adayımızı. Meclis üyeleri bilmiyor, vekiller bilmiyor sadece genel başkanımız biliyor. Meclis üyelerine anket yapıldı. Size anket yapıldı kimi cumhurbaşkanı görmek istersiniz diye? Biriniz Ekmeleddin İhsanoğlu yazdınız mı? O zaman o anketi neden yaptınız? Ayrıca dik durmak önemli. Dik olsanız da listede olacağınız da tartışmalı."

"MHP YANLIŞ ORTAK"

"Olan oldu, aday yapıldı. Şimdi dedim yine kurtarabiliriz. Yöntem değişikliği önerdim. Dedim ki: MHP ile çatı kurmayalım, MHP ayrı çatı çıkarsın. Birden fazla aday çıkaralım dedim. Sakalım olmadığı için dinletemedim. İsim önermedim matematik önerdim."

"KILIÇDAROĞLU TEK ADAMLIĞA GİDİYOR"

"İsmet Paşa’ya bir gün laf atıyorlar: Tek adam, diktatör diyorlar. Ben tek adamlıktan demokrasiye geldim, siz demokrasiden tek adamlığa gitmek istiyorsunuz diyor. Sayın Kılıçdaroğlu tek adamlığa gidiyor aramızdaki fark bu... Türkiye’de bir zalim diktatörleşiyor
Bu zalim diktatörleşiyorsa direniş haktır!"

 “ÜÇ BÜYÜK DEVRİME İMZA ATTIK”.

Daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu söz aldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin üç büyük devrimin altında imzası olduğunu belirterek, dördüncü devrime hazırlandıklarını söyledi.
İHA’nın haberine göre CHP'nin ATO Congresium'da gerçekleştirilen 18. Olağanüstü Kurultayı'nda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Diyorlar ki CHP Atatürk’ü dışladı. Diyorlar ki CHP elitist parti, diyorlar ki CHP devleti yönetemez. Diyorlar ki CHP çağdaş değil. Bende şunu söylüyorum; CHP çağdaş bir partidir. CHP büyük bir partidir. CHP’nin genlerinde Kuva-i Milliye vardır. Önce yönetmeye gelelim. Bir ülkeyi yönetmenin kuralları vardır. Yönetirken ya ülkeyi ileriye taşırsınız ya da geriye götürürsünüz. İçinde yaşadığımız tablo Türkiye’nin çağdaş uygarlıktan kopuşudur. Önlemimizi buna göre almak zorundayız. Söylemimizi buna göre geliştirmek zorundayız. Sayın İnce, ikinci büyük devrimi yapacağız dedi. CHP üç büyük devrimin altında imzası olan partidir. CHP Cumhuriyeti kuran partidir. 1946 CHP, çok partili rejimi Türkiye’ye getiren partidir. 1970’ler CHP, sosyal demokrasiyi getiren partidir. Şimdi ikinci devrime değil, dördüncü devrime hazırlanıyoruz. Özgürlük ve demokrasi devrimi” diye konuştu.

“YEREL YÖNETİMLERE ÖZERKLİK ŞARTI GELECEK”
Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“12 Eylül darbe hukukuna açıkça karşı çıkan parti CHP’dir. Biz şimdi sağa mı kaydık. Yüzde 10 barajının kaldırılmasını savunan parti CHP’dir. Şimdi biz sağa mı kaydık. Özel yetkili mahkemelerin, benim kadar eleştiren başka bir siyasi lider olmamıştır. Silivri’den çıkarken bu özel yetkili mahkemelerin, siyasal iktidarın sopası olduğunu, aydınları, gazetecileri, akademisyenleri, askerleri, avukatları hapse attıran partidir. ‘AK Parti’nin sopasıdır’ diyen kim? Eleştiren kim? Benim. Siz demokrasiyi ve özgürlüğü nasıl savunacağız? Evrensel değerleri getireceğiz. Diyorlar ki, efendim sen Doğu’da başka Batı’da başka konuşuyorsun. Nereye gittiysem aynı şeyi söyledim. CHP kurultayında söylüyorum. CHP iktidarında yerel yönetimler özerkliği şartını mutlaka getireceğiz. Ortak hukuku Türkiye’de egemen kılmak zorundayız. CHP olduğu kentsel dönüşüm kararnamesi 2,5 yıl bekledi. Yerel yönetimler özerkliği şartı olsaydı, bunların hiç biri olmayacaktı.”


“HİÇBİR ZAMAN İNSANLAR ARASINDA AYRIM YAPMADIM”
Gezi olaylarında Taksim’i gezicilere CHP’nin açtığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Biz her kimliğe inanca saygı duyacağız. Bu sağa kaymak değildir. Hiçbir zaman insanlar arasında ayrım yapmadım. Bütün dünya dinlesin, sağcı solcu ayrımı yapmadan bütün insanları seviyorum. Bizim anlayışımıza göre iktidar olduğumuzda sadece solculara değil, bütün insanlara hizmet edeceğiz. Benim anlayışım budur. Camide, kilisede, havrada, cem evinde nerede ibadet yaparsa yapsın, insanları seveceğiz, belediye başkanlarına talimat verdim, bütün ibadet yerlerini tertemiz yapın diye" şeklinde konuştu.

OYLAMA SONUCU

Konuşmalardan sonra salonda bulunan 34 sandıkta oylar kullanıldı. Yapılan sayımlarda kılıçdaroğlu’nun 740 oy aldığı, rakibi Muharrem İnce’nin ise 415 oyda kaldığı anlaşıldı. Böylece Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu yeniden CHP Genel Başkanlığına seçilmiş oldu. Kurultay’da ikinci gün CHP’nin kurullarına üye seçimi yapılacak.