Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, beraberinde CHP Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, CHP İl ve İlçe Yönetim Kurulu üyeleri ve İl Kadın Kolları Başkanı Merve Kır ile birlikte Genel Maden İşçileri Sendikası’nı ziyaret ederek Genel Başkan Ahmet Demirci ile görüştü.

Ziyarette GMİS Genel Sekreteri Hakkı Arslan hazır bulundu.

Turpcu, ziyarette şunları söyledi;

“Öncelikle başınız sağolsun. Siirt Şirvan’da meydana gelen maden kazasında çok sayıda işçimizi kaybettik. İnşallah sayı daha fazla artmaz.

17 Kasım itibariyle Sendikamız 70 yaşına girdi. Sizleri kutluyorum. Bundan sonra da, Dünyada da önemli bir yeri bulunan sendikamızın Zonguldak’ın içinde bulunduğu sorunların, maden sektöründeki sorunların ve Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) sorunlarının çözümü yolunda vereceği mücadelenin başarıyla sürdürüleceğine inanıyorum.

Bugün hem Cumhurbaşkanlığı tarafından hem Enerji Bakanlığı tarafından, yerli kömür-yerli kaynaklarla ilgili olarak açıklamalar yapılıyor.

TTK bu konuda bir örnek.  Burada derin yer altı madenciliği yapılıyor. Yerin yüzlerce metre altından kömür çıkarılarak milli ekonomiye katkı verilmeye, ülkemize hizmet edilmeye çalışılıyor.

Ancak burada maalesef norm kadroya göre işçi açığı 6 binlere ulaşmış durumdadır. Bu sorunun çözümüyle ilgili Hükümetin ya da Enerji Bakanlığı’nın bir açıklaması ya da bir katkısı yok. Dedikleri sadece yerli kaynak.

Ülkemiz yıllık yaklaşık 5 milyar dolar kömür ithalatına para ödüyor. Doların son 10 günde yüzde 10 gibi artış göstermesine rağmen, ki bu aslında bir devalüasyondur, Zonguldak için kömür çıkarılmasıyla ilgili neden bekleniyor anlamak mümkün değildir.

Hemen yanıbaşımızda Çatalağzı’nda büyük santrallar var. Yenileri de yapılmaya çalışılıyor. Fakat Zonguldak kömürü tam değerlendirilse de o santrallerin kömür ihtiyacı karşılanmayacak. Dolayısıyla Hükümetin ve Enerji Bakanı’nın açıklamaları havada kalan açıklamalar. Karadon başa olmak üzere müesseselerin özelleştirme adı altında nerelere gideceğini dün Meclis’te yaptığım konuşmada açıkladım. Bu konuyla ilgili de yanlışlarını kendilerine de söyledik.

Burada yerli kaynağımız var ama çıkarmak için yeterli işçimiz yok. 6 bin civarında işçi açığımız var. Öncelikle bu işçileri alsınlar. Bu ocaklarda özelleştirme yürümez. Kapalı kapılar ardında verdikleri kararlarla bu iş düzelmez” dedi.

Ülke gündemine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Turpcu şunları söyledi;

“AKP, 2002 yılından 2016 yılına 14 yılda ülkeyi bu duruma kadar getirmiştir. Döviz patlamıştır, ekonomi çok büyük bir bunalımdadır. Etnik, mezhepsel, AKP ile yeni varolan laik-antilaik fay hatları enerji doludur.

İçte ve dışta bu kadar sıkıntıya girdiğimiz bir dönemde maalesef toplumda birlik beraberliği sağlayacak, gerginliği alacak söylemlerden çok uzakta bir politika izliyorlar. Müthiş bir partizanlık yapıyorlar.

Zonguldak’ta da ekonomik anlamda örneklerini görüyoruz. İl ve ilçe örgütlerimiz önümüzdeki günlerde bu konularda da açıklama yapacaklardır.

CHPli işadamlarının işyerlerine bir şekilde el konulmaktadır, iş dünyasından tasfiye edilmektedir. Yetkilileri uyarıyoruz, işi bu noktalara getirmemeleri lazım.

Suriye’de, Musul’da ordumuz orada da olsa AKP’nin izlediği yanlış iç ve dış politika nedeniyle önümüz hep kapalı. Uçaklarımız uçamıyor. Musul’da da AKP’nin milli çıkarlarımıza ters  aldığı kararlar nedeniyle adım atamaz hale geldik.

İçte ve dışta durum bu. Yapayalnız bir Türkiye. Bu idare biçimi sürdürülemez durumda.

Halkımız bu sorunu mutlaka çözecektir”.

CHP Milletvekili Şerafettin Turpçu, KKTC’nin kuruluş yıldönümü resepsiyonunda Kıbrıs Kahramanı olarak nitelendirdiği Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Ecevit’e yönelik tutumu kınadığını söyledi. Meclis’e gelen cinsel istismar düzenlemesine de tepki gösterdi.

DEMİRCİ; SİİRT’TEKİ MADEN FACİASI NEDENİYLE ÜZGÜNÜZ

Ziyaretten memnuniyet duyduklarını ifade eden GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci de şunları söyledi;

“Bu nazik ziyaretiniz için, şahsınıza ve örgütünüze teşekkür ediyorum.

Sendikamızın 70. kuruluş yıl dönümünde ve mutlu olmamız gereken bu günde ne yazık ki Siirt’te meydana gelen faciada 4 madenci kardeşimizin hayatını kaybetmesinin acısını yaşıyoruz. Toprak altında kalan 12 işçi arkadaşımız için büyük bir endişe içindeyiz.

70 yıllık sendikal tecrübesi olan Türkiye’de, işçilerin örgütsüzce böyle facialarda hayatını kaybetmesi devlet adına da büyük ayıptır.

Biz ayrıca çok değerli Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile bizleri görüştürüp sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi Ankara’ya taşıma fırsatı verdiğiniz için size teşekkür ediyoruz.

Çalışmalarınızı yakından takip ediyoruz.

Dün TBMM’de  “Zonguldak’a kıymayın” efendiler ile özetlediğiniz konuşma için teşekkür ediyoruz.

Yakından bildiğiniz TTK ve Zonguldak sorunlarını size anlatmamıza gerek yok.

Ancak, hep birlikte daha yüksek sesle mücadele etme mecburiyetimiz var.

Bu duygularla tekrar teşekkür ediyor, hoş geldiniz diyorum”.