Türkiye'de koronavirüs taşıdığı tespit edilen kişi sayısı 15 bin 679'a, can kaybı sayısı ise 277'ye yükselirken, dün itibariyle Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, vaka ve ölüm sayılarının illere göre dağılımını açıklamasının ardından, gözler Türkiye genelinde ilk sıralarda yer alan Zonguldak’a çevrildi. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleştirdiği basın toplantısı ile Zonguldak’ta ki vaka ve ölüm oranlarında son haftalarda büyük artış yaşandığına dikkat çekerek, il genelinde koronavirüse bağlı ölümlerin de açıklananın çok daha fazlası olduğunu söyledi. 

Yavuzyılmaz, “Zonguldak halkının duygu ve düşüncelerini ifade etmek için karşınızdayım” diyerek başladığı basın açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:  
 
‘Zonguldak nüfusa göre 1. Sırada’

“25 Mart tarihinde Meclis’te düzenlediğim basın toplantısında, Zonguldak'ta hepimizi endişeye sevk eden bazı gelişmeler yaşanmakta olduğunu bilimsel göstergelerle birlikte açıklamıştım. Şeffaflık çağrısı yaparak Zonguldak'taki vaka sayısının “en az 12” olduğunu belirtmiş, bir birçok tedbirin alınması konusunda yetkilileri uyarmıştım. Bu açıklamamın üzerinden tam bir hafta geçti. 1 Nisan itibariyle Zonguldak'taki vaka sayısı 12’den 112’ye çıktı. Bu da pek çok yanlışın yapıldığının ve tedbirlerin yeterince alınmadığının adeta bir ispatı niteliğindedir. Covid-19’un Zonguldak'ta yayılma hızı maksimum seviyededir. En çok ölümün görüldüğü açıklanan ilk 10 il içinde Zonguldak 5 ölümle nüfusa göre Covid-19 ölüm oranı sıralamasında 1. (birinci) sırada yer alıyor. Zonguldak’ı sırasıyla İstanbul, Trabzon, İzmir ve Kocaeli takip etmektedir.  

‘Can kaybı en az 15’ 

Zonguldak’ta ki vaka ve ölüm oranlarında son haftalarda büyük artış yaşanmakta. Kaybettiğimiz vatandaşlarımızın birçoğunun ölüm raporlarına "solunum yetmezliği" ya da “zatürre” yazılıyor. Biliyoruz ki bu kayıpların birçoğu Covid'e bağlı ama belirtilmiyor, defin işlemleri temkinli bir şekilde, sessiz sedasız yapılıyor. Hızlı kitlere göre daha kesin bulgu veren PCR testlerinde sonucun çıkması birkaç günü bulabiliyor. Hasta öldükten sonra test pozitif gelse de ölüm sebebi çoktan işlenmiş oluyor. Zonguldak’ta can kaybı sayımızın 5 değil, en az 15 olduğu bilinmektedir.

‘Tedbir alınmazsa Anadolu’nun merkezi olabiliriz’

Bugün burada Zonguldak halkının duygu ve düşüncelerine tercüman olmak için bulunuyorum. Zonguldak'ta acil olarak sokağa çıkma yasağı ilan edilmelidir. Aksi takdirde Zonguldak Anadolu'da virüsün yayılma merkezi olacaktır. Bir madenci ve emekli kenti olan Zonguldak'ta, mesleki hastalıklara bağlı akciğer ve solunum yolu hastalıkları, KOAH hastalığı Türkiye'de en üst sıralardadır. Virüsün yapısı itibariyle akciğerlere tutunması, mesleki hastalıklar itibariyle zaten akciğerlere tehlike altında olan madencilerimizi ve emeklilerimizi risk grubu olarak tehdit etmektedir. Sadece “Evde Kal” çağrılarıyla salgınla mücadele edemeyiz. Bu ancak açıklanacak ekonomik destek paketleri ve çalışanların haklarının koruma altına alınmasıyla mümkün olabilir. Tüm yetkililerin tekrar duyması için söylüyorum: Zonguldak'ta acil olarak sokağa çıkma yasağı ilan edilmelidir! Aksi takdirde büyük bir felaket yaşanacaktır!