Zonguldak Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Turan Demirtaş, Başkan Akdemir’in hataları yüzünden Zonguldak Belediyesi’nin geleceğinin karardığını söyledi…
“Ciddiyet, Cesaret, Disiplin Yok”

Zonguldak Belediyesi bağımsız meclis üyesi Turhan Demirtaş, belediyenin resmî rakamlarına göre, geçtiğimiz yıl 255 milyon olan borcun 98 milyon arttığını belirterek, 353 milyon lira olduğunu söyledi. 

Zonguldak Belediyesi’nde ciddi anlamda yönetim zafiyeti olduğunu söyleyen Demirtaş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Belediye Başkanının verdiği bilgilere göre, belediyenin önceki yıl 255 milyon olan borcu bir yılda 98 milyon daha artmış, 353 milyon lira olmuş. Böyle giderse belediye biter. Verilen bilgiye göre; tahakkuk ettiği halde tahsil edilmeyen 32 milyon lira alacak var. Tüm bunların dışında kasaya giren 108 milyon lira gelir olmuş. (Öncenin 108 trilyonu…) Buna göre resmi tatil günlerini çıkınca, belediyeye her gün ortalama 425 bin lira girmiş oluyor. Çok büyük para... Her gün 425 bin lira ile kentin birçok sorunu kökünden çözülürdü. Ama öyle bir şey görünmüyor. Yapılanlara da bakınca, ‘her gün harcanan 425 bin liranın karşılığı bu kadar az olmamalıydı’ diyorum. Sayın Belediye Başkanına, yazılı sorduklarıma bile cevap alamadığım için, basınımız kanalıyla soruyorum;

Bir yılda borcu 98 milyon artırmanız dışında, her gün gelen 425 bin lirayı nereye harcadınız?

Belediyeyi; demokrat, katılımcı, şeffaf, hesap veren, danışan, paylaşan, üreten, kaynak yaratan, çağdaş, halkın belediyesi mi yaptınız?

Mahallelerde lağımlar su batanlara akıyordu, bunları arıtmaya mı bağladınız?

Çarpık, kaçak yapılaşmayı mı önlediniz?

İnsanca yaşanacak yerleşimler için kentsel dönüşümler mi yaptınız?

Parselasyon planları yapıp, imar parselleri mi oluşturdunuz?

Ucuz arsalar, ucuz sosyal konutlar mı ürettiniz?

Trafik sorununun nedeninin otopark yokluğu olduğu bilindiği halde, bir tane otopark mı yaptınız?

Otoparklar yapmak, yeni caddeler, meydanlar açmak için kamulaştırmalar mı yaptınız?

Sayın Akdemir, bu belediyeyi tam 7 senedir yönetiyor. Zonguldak’ın geleceği açısından çok önemli olan bu işlerin hiç birini yapmadı, yapmaya yanaşmadı.

Kanunlara göre asıl görevli kendisi olduğu halde; imara aykırı yapılaşmalara müdahalede, Sayın Valiyi, cadde ve sokak işgallerini önlemede ve kent içi trafik sorununu çözmede Sayın İl Emniyet Müdürünü asıl görevli gibi gösterip kendini kenara çekmekten, yolları ve kaldırımları tekrar, tekrar söküp yapmaktan, çiçeklerle, heykellerle, resimlerle, bahanelerle halkı oyalamaktan, rutin çalışmalardan başka işi görünmüyor. Zonguldak’ın önemli sorunlarını çözecek, gelişmesini sağlayacak, yaşamı kolaylaştıracak, göçü durduracak, köklü, kalıcı bir çalışma zaten görünmüyor. Bu durumda; Her gün 425 bin lira; acaba nereye ve niçin harcandı? Harcanan para halkın parası... Sayın Belediye Başkanı, bunları, tüm ayrıntısıyla, tek tek açıklamalı, halkı bilgilendirmeli. Şeffaf, halkına hesap veren, çağdaş belediyecilik bunu gerektirir.

7 senedir; köprünün basit bir bakımını bile yapamadı. Caddeleri, sokakları, her gün artan işgalcilerden, dilencilerden bile temizleyemedi. Raporunda faaliyetlerini yazmış (sayfa 156/8) bir yılda (yani 365 günde) sadece bir dilenci yakalamış. Caddelere bakın, her gün, her taraf dilenci dolu. Yine faaliyet raporunda; (sayfa 156/10) ‘çay ocakları ve lokantalar işyeri dışında; kaldırım, cadde ve sokağa masa, sandalye koyamazlar’ diyor. Ve bir yılda, sadece bir kişiyi yakalamış. Her tarafta, kaldırımlar işgal altında, masa, sandalyeyle kapatılmış durumda. İsteyen istediğini istediği gibi yapıyor. Gördüğüm, en dirayetsiz, cesaretsiz yönetim.

Halbuki bu belediye; gelirleriyle, öz kaynaklarıyla ve yetişmiş personeliyle, ülkenin en güçlü belediyelerinden biri. Ama yönetim zafiyeti var. Ciddiyet yok, disiplin yok, cesaret yok. İşler;

‘Saldım çayıra, Mevla kayıra’ yürüyor. Bu yönetim anlayışıyla, belediyenin geleceği karanlık...

Sayın Akdemir; amacını, Zonguldak’ı nereye götürmek istediğini; ‘Zonguldak’ın Değerleri Buluşuyor’ toplantısında (10 Ocak 2018), ‘Zonguldak her geçen gün geriye gidiyor. İnşallah bu geriye gidiş katlanarak, yükselerek devam edecektir’ diyerek, kürsüden bizzat kendisi açıklamıştı zaten!

Amacına ulaşacağı görülüyor.

Düzgün, disiplinli işleyeni bozmak çok kolay… Bozulanı düzeltmek ise çok, çok zor…

Başka Zonguldak yok. Kentin seyirci sakini değil, hesap soran sahibi olalım.”