Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odasının Filyos Projesi’yle ilgili ortak aklı oluşturmak için yaptığı toplantıda söz alan AKP’li 3 milletvekili somut tek söz etmezken, Pusula’nın liman inşaatının başlayacağına yönelik haberler de yalanlandı. Ulupınar’ın, santraller bölgesinden gerekirse insanların boşaltılacağını söylemesi dikkat çekti.

 

Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odasının ev sahipliğinde Filyos Projesi için ortak aklı oluşturma toplantısı, cumartesi günü, ÇTSO toplantı salonunda yapıldı.Toplantıya Vali Ali Kaban,AKP Milletvekilleri Hüseyin Özbakır, Faruk Çaturoğlu ve Özcan Ulupınar, Çaycuma Kaymakamı Serkan Keçeli, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, Saltukova Belediye Başkanı Zerrin Güneş ve Çaycumalı işadamları katıldı. ÇTSO Başkanı Rıfat Sarsık’ın kısa bir açılış konuşması yaptığı toplantıda BEÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Ferdi Keskinoğlu “Bölge Ekonomisinde Gelişmeler ve Bölgesel Kalkınma Başkanlığına İlişkin Beklentiler” başlıklı bir sunum yaptı. Keskinoğlu, Zonguldak, Bartın, Karabük illerinden oluşan ve TR81 olarak adlandırılan bölgenin nüfus hareketleri, ekonomik, demografik ve mali göstergelerinden oluşan sunumunun sonuç bölümünde söylenenlerin hayata geçebilmesi için Batı Karadeniz Projesi Bölgesel Kalkınma İdaresi (BAKKAP) adı altında yeni bir idarenin kurulmasını istedi. Yüksek teknolojinin işsizliği de getirdiğini söyleyen Keskinoğlu istihdam yaratılabilmesi için tarıma yönelmek gerektiğini, bunun için de Zonguldak için kırsal kalkınma planıyapılmasını istedi. Keskinoğlu’nun bölgeyle ilgili sürekli gerileyen verileri açıklarken AKP’li milletvekillerini daha fazla üzmemek için, “Başka yerlerde de böyle”, “Ülkedeki genel eğilim bu” şeklinde cümleler kurması dikkat çekti.

 

KANTARCI’NIN KONUŞMASINA TAHAMMÜL YOK

Daha sonra Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı söz aldı. Kantarcı’nın, belediyenin yaptığı hizmetleri anlatırken,sözleri,Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal ve AKP Çaycuma İlçe Başkanı Ahmet Çolakoğlu tarafından, “konuyla ilgisi yok” denilerek kesilmeye çalışıldı. Aynı kişilerin AKP Milletvekili Faruk Çaturoğlu’nun PKK ile yapılan mücadeleden Almanya’daki Kuzey Ren Vestfalya eyaletindeki uygulamalara, belediye başkanlığı yıllarına kadar pek çok konudan uzun uzun bahsederken sessiz kalması gözlerden kaçmadı. Dünyada benzeri görülmemiş büyüklükteki bir sahada serbest bölge ilan edildiğini, bunun doğru olmadığını, projenin Saltukova’dan bu tarafa geçmesini istemediğini söyleyen Kantarcı, böylece, davasını geri çekmeyeceğinin sinyallerini verdi. Kantarcı, “Geçenlerde bize Valilikten bir yazı geldi. TEMA 2012 yılında bir dava açmış. Bu davada proje sahasıyla ilgili çevre planının yürütmesi durdurulmuş. Valilik bizden bu karara göre işlem yapmamızı istiyor” diyerek de projeyi engelleyen başka mahkeme kararları olduğuna da işaret etti.

 

ULUPINAR: ENERJİ YATIMLARI SÜRECEK, GEREKİRSE BÖLGEYİ İNSANSIZLAŞTIRACAĞIZ

Ardından söz alan AKP Milletvekili Özcan Ulupınar, birbirinden ilginç açıklamalarda bulundu. Sunumu yapanBEÜ İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Ferdi Keskinoğlu’na danışmanlık da teklif eden Ulupınar, “Mecliste ziyaretçilerimiz eksik olmuyor. En çok ziyaretçisi olan vekiller Zonguldak milletvekilleri. Bize gelen taleplerin çoğu kişisel, büyük bir çoğunluğu da hukuksuz, toplumsal taleple gelen hiç yok. Biz proje istiyoruz” diyerek torpil için gelen vatandaşları suçladı. Davasının projeyi engellemediğinin anlaşılması durumunda Bülent Kantarcı’dan özür dilemeye de hazır olduğunu söyleyen Ulupınar, “Zonguldak’a 6,5 katrilyonluk yatırım yaptık. Tren seferleri bu ay başlıyor. Yılda 600 trilyon zarar eden TTK’ye işçi aldırmak için uğraşıyoruz. Havaalanının 12 ay uçak inecek hale gelmesi için görüşmelerimiz sürüyor. Redevansçıların sorununu torba yasaya bir madde koyarak çözdük. Yetki artık Bakanlar Kurulu’nda” dedi. Ulupınar, “Enerji yatırımları kentimize istihdam yaratıyor. Şu anda ülke enerjisinin yüzde yedisini karşılıyoruz. Bu yüzde ona çıkacak. Yeni enerji yatırımları yapılacak. Gerekirse bu alanları boşaltacağız” diyerek, bu ana kadar hiç dile getirilmeyen bir hazırlığı kamuoyuna açıkladı.

 

ÖZBAKIR: BEN İKİ DAVA VAR SANIYORDUM, MEĞER DÖRT TANEYMİŞ

Etkinlikte en uzun konuşmayı yapan Faruk Çaturoğlu, sözcüğün tam anlamıyla çok konuşup, hiçbir şey söylemedi. PKK ile mücadeleden, Alaplı Belediye Başkanlığı yıllarına kadar pek çok şey konuşan Çaturoğlu Kantarcı’dan davasını yaratacağı psikolojik sonuçlar nedeniyle geri çekmesini istedi. En az konuşan Milletvekili Hüseyin Özbakır ise, açılan dava sayılarını karıştırdığını itiraf etti. “Filyos Limanı için iki dava açıldı sanıyordum. Meğer iki tane daha varmış. İkisi sonuçlandı. Diğer ikisinin de sonuçlanması için gerekirse Danıştay’a gidip bir an önce bitirmelerini isteyeceğiz. Ümit ederim ki bu yıl bunu halletmiş oluruz” dedi. Salondan, “Bir gazetede liman inşaatının başlayacağına dair haberler yer aldı” seslerinin yükselmesi üzerine, “O haberler doğru değil” diyerek, inşaatın başlayacağını ısrarlayazan Pusula Gazetesi’ni açık bir dille yalanladı. Soru, cevap bölümünün ardından Filyos’la ilgili somut hiçbir şey söylenmeden toplantı sona ererken, izleyenlerin bir bölümü, “Dağ fare doğurdu. Zonguldak’ın ne bu kadar geri gittiği belli. Bu milletvekilleriyle bir adım atmamız mümkün değil” yorumları yaptı.