PTT’nin İbrahim Damatoğlu’na garezi bitmiyor. Daha önce defalarca sürülen, görev yeri değiştirilen, açığa alınan ancak hepsinde mahkeme kararı ile geri dönen KESK Haber-Sen Genel Sekreteri Damatoğlu, bu kez, Şanlıurfa’nın sınır ilçesi Akçakale’ye sürgün edildi. Sürgüne tepki gösteren Haber-Sen, bunun, sendikalarını susturmaya yönelik bir girişim olduğunu söyledi

 

Kilimli PTT şubesinde vezne görevlisi olarak çalışan ve aynı zamanda KESK’e bağlı Haber-Sen sendikasının genel sekreterliğini de yapan İbrahim Damatoğlu, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine sürgün edildi. PTT tarafından eleman yetersizliği nedeniyle tayini çıkarılan Damatoğlu’nun daha önce de, ceza amaçlı olarak il içinde görev yeri değiştirilmiş, bir dönem de açığa alınmıştı. Her defasında yapılan işlem haksız bulunarak mahkeme kararı ile görevine iade edilen Damatoğlu, 10 Aralık’ 2015’te, 103 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Gar katliamında yaralananlar arasında da yer aldı. Sendikanın Ankara’daki genel merkezinde KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen’in de katılımıyla sürgünü protesto için bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı okuyan Haber-Sen Genel Başkanı Mesut Balcan, “PTT emekçileri, Covid-19 pandemisi sürecinde, yoğun bir şekilde çalışarak milyonlarca yurttaşa hizmet üretmeye devam etmektedir. Pandemi sürecinin en başında, Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN) olarak hazırladığımız resmi yazı ile PTT Genel Müdürlüğü bilgilendirilerek ortaya çıkabilecek tehlikeler hakkında uyarılar yapılmıştır. Ancak Genel Müdürlük uyarılarımızı dikkate almamış ve gerekli adımları atmamıştır” dedi.

 

ÇALIŞMA KOŞULLARININ DÜZETİLMESİNİ İSTEYEN ÜYE VE YÖNETİCİLERİMİZ SÜRGÜN EDİLİYOR

Bunun üzerine, örgütlü olunan tüm illerde ve işyerlerinde yaptıkları basın açıklamaları ve eylemler sonrasında, kısmi olarak koruyucu ekipmanlar sağlandığını söyleyen Baycan, “Posta emekçilerine enfeksiyon riskiyle ilgili bilgilendirmenin yapılması, gerekli ve yeterli ekipmanın sağlanması, tüm işyerlerinin ve araçların düzenli aralıklarla dezenfekte edilmesi, tüm çalışma alanlarının sosyal mesafe kurallarına göre yeniden düzenlenmesi ve tüm dağıtım süreçlerinin riski en aza indirecek biçimde yeniden tasarlanması zorunluluk iken yetersiz tedbirlerle gerek PTT çalışanlarının ve gerekse de yurttaşların sağlığı tehlikeye atılmaktadır. Haber Sen olarak salgının başından itibaren tüm önlemlerin alınması, olumsuz çalışma koşullarının düzeltilmesi amacıyla yaptığımız basın açıklamaları ve sosyal medya çalışmaları sonrasında üyelerimiz ve yöneticilerimiz sürgün edilmişti” dedi.

 

YAPILAN İŞLEM TÜM YASALARA VE İLO MEVZUATINA AYKIRILIK TEŞKİL EDİYOR

Sendikalarının gerçekleri dile getirmesinden rahatsız olan PTT yönetiminin şimdi de Genel Sekreter İbrahim Damatoğlu’nu Zonguldak’tan Şanlıurfa’ya sürgün ederek yasalara aykırı, hukuksuz işlem yaptığını söyleyen Balcan, “4688 Sayılı Kanun’un 18. maddesine göre ‘Kamu görevlileri, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde sendika veya konfederasyonların bu kanunda belirtilen faaliyetlerine katılmalarından dolayı farklı bir işleme tâbi tutulamaz ve görevlerine son verilemez. Kamu işvereni, işyeri sendika temsilcisi, sendika işyeri temsilcisi, sendika il ve ilçe temsilcisi ile sendika ve sendika şube yöneticilerinin sebebi açık ve kesin şekilde belirtmedikçe işyerini değiştiremez. Kamu işvereni kamu görevlileri arasında sendika üyesi olmaları veya olmamaları nedeniyle bir ayırım yapamaz’ demektedir. 151 sayılı İLO Sözleşmesi’nin 3.maddesinde kamu çalışanların çıkarlarını savunmak amacıyla etkinliklerde bulunabilecekleri açıkça kabul edilmiştir. Aynı maddenin 2. fıkrasında, ‘Kamu makamları bu hakkı sınırlayacak veya bu hakkın yasaya uygun şekilde kullanılmasına engel olacak nitelikte her türlü müdahaleden sakınmalıdır’ hükmüne yer verilmiş, bu hakkın kullanılmasının kamu makamlarınca engellenmeyeceği belirtilmiştir. 87 No’lu ILO Sözleşmesi’nin 8. maddesinde de, ‘Yasalar, bu sözleşme ile öngörülen güvencelere zarar verecek nitelikte olamaz veya zarar verecek şekilde uygulanamayacağı’ hükmüne yer verilerek kamu çalışanlarının örgütünün kendi amaçları doğrultusunda düzenlemiş olduğu etkinlere katılması nedeniyle cezalandırılamayacağı açık bir biçimde ortaya konmuştur” diyerek sözlerini sürdürdü.

 

PANDEMİYE KARŞI TEDBİRLERİN ALINMASINI İSTEYEN EMEKÇİLERİN SÜRGÜNÜ İNSANLIK SUÇUDUR

Sendikal hakların, sendika üye ve yöneticilerinin anayasa, yasa ve uluslararası sözleşmelerle korunduğunu, sendika yöneticisinin görev yerinin değiştirilmesinin yasalara aykırı olduğunu çok iyi bilen PTT yönetiminin genel sekreterlerini sürgün ederek sendikalarını susturma çabası içine girdiğini de iddia eden Balcan açıklamalarına, “Emekçilerin taleplerini dillendirenlerin ve sendikal mücadele yürütenlerin sürgün edilmesi,  diğer emekçilere de verilen bir mesajdır: ‘Size verilenle yetinin, fazlasını istemeyin, yoksa siz de sürgün edilirsiniz!’  Çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve pandemiye karşı tedbirlerin hayata geçirilmesini talep eden emekçilerin sürgünü insanlık suçudur. Sendikal örgütlenmeye ve demokratik hak mücadelesine vurulmak istenen bir darbedir, bu asla kabul edilemez! PTT Genel Müdürlüğünün sorumluluğu, tüm toplumun sağlığını tehdit eden pandemi sürecinde, büyük bir özveri ve sorumluluk bilinciyle çalışmaya devam eden, hizmet üreten üyelerimizin ve diğer PTT emekçilerinin haklı taleplerini karşılamaktır. Sendikal hak ve özgürlükler çerçevesinde dile getirilen nitelikli kamusal hizmet talebini ve sendikal faaliyetleri baskı kurarak engellemeye çalışmak değildir” diyerek devam etti.

 

HAKSIZ VE HUKUKSUZ UYGULAMALARA KARŞI HER KOŞULDA MÜCADELE EDECEĞİZ

Balcan açıklamasını, “Kurulduğu günden bu yana nitelikli kamusal hizmeti savunan Sendikamız HABER-SEN, haksız ve hukuksuz uygulamalara karşı her koşulda mücadele etmiştir; bugün de bu mücadelesini sürdürmektedir. Sürgünlere, özelleştirmeye, güvencesiz ve esnek çalışmaya, performans sistemine yani çalışma hayatında iş barışını bozan tüm uygulamalara karşı sesini yükseltmiştir; bundan sonra da güçlü biçimde itirazını sürdürecektir. PTT yönetimine sesleniyoruz, haksız hukuksuz kararınızdan vazgeçin. Sendikamız Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu’nun sürgününü durdurun” diyerek tamamladı.