Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı :

“Darbelerin panzehiri demokrasidir”

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 15 Temmuz hain girişiminin 2. Yılı nedeniyle yayımladığı mesajda, “Tüm ilişkilerinin açığa çıkarılıp demokratikleşme yolunda atılacak hızlı adımlar, bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için büyük önem taşıyor. Darbenin panzehri otoriter rejim değil tüm kurum ve kurallarıyla işleyen eksiksiz demokrasidir” dedi.






 

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 15 Temmuz 2016 yılında yaşanan hain darbe girişiminin 2. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Kantarcı mesajında, “Ülkede demokratikleşme yolunda atılan adımlara koşut olarak tam da ‘Artık darbeler dönemi kapandı’, dediğimiz bir zamanda 15 Temmuz hain darbe girişimiyle karşı karşıya kaldık. Daha önce yaşadığımız darbelerden farklı olarak, başta Türkiye Büyük Millet Meclisi olmak üzere stratejik kurumlarla ile sivil halkın açık hedef haline getirildiği darbenin, halkımızın büyük direnişi sonucu başarısızlıkla sonuçlanmasına karşın 248 vatandaşımız hayatını kaybetti, 2 binin üstünde vatandaşımız da yaralandı. Sabaha karşı ülkenin dört bir yanında süren çatışmacılar sonucunda darbeciler püskürtülerek TBMM’nin hakimiyeti yeniden sağlandı” dedi.

 

DEVLETE HİÇBİR İDEOLOJİK YAPI EGEMEN OLMAMALIDIR

Kantarcı açıklamasını, “Hain darbe girişimiyle açıkça ortaya çıktı ki, bir ideolojik ya da dini çevrenin, herhangi bir çıkar grubunun, hangi niyetle bir araya gelmiş olursa olsun hiyerarşi dışındaki bir yapının devlete egemen olması düşünülemez. Devlet içinde paralel yapılanma oluşturmaya yönelik adımlar kabul edilemez, yasaların ortaya koyduğu irade dışında herhangi bir ideoloji ile şekillenmesi, kadrolarının yerleşik kurallar dışında belirlenmesi olağan sayılamaz. Geçmişte, ne yazık ki, tüm bu yanlışlar normalleştirildi. Devlet içinde gözü kara bir şekilde örgütlenen hain yapı, salt ideolojik yakınlık nedeniyle hoş görülerek darbe yapacak güce eriştirildi. Bu yanlışa bir kez daha düşülmemesi gerekirken, başka yapıların, devlet içinde güç kazanmaya başladığı yolundaki haberler bizleri düşündürüyor. Endişe ile izlediğim bu yayınların doğru olmaması en büyük dileğimdir” dedi.

 

SUÇSUZ BULUNANLAR GÖREVLERİNE İADE EDİLMELİDİR

Darbe sonrasındaki gelişmelere de değinen Kantarcı mesajını, “Darbe girişiminin ardından binlerce insan gözaltına alındı, yüz binlerce insan çıkarılan kararnamelerle kamudaki görevlerinden uzaklaştırıldı. Aralarında rütbeli subayların, üst düzey devlet görevlilerinin, işadamı ve gazetecilerin de olduğu yüzlerce insan yargılanarak ağır cezalara çaptırıldı. Hain girişimde kritik rol üstlendiği söylenen binlerce insan sorgulandı. Tüm bunlara olay tüm yönleriyle aydınlatılamadı. Tüm ilişkilerinin açığa çıkarılıp demokratikleşme yolunda atılacak hızlı adımlar, bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için büyük önem taşıyor. Darbenin panzehri otoriter bir rejim değil tüm kurum ve kurallarıyla işleyen eksiksiz demokrasidir. Öte yandan kamudan ihraç edilenlerden haklarında hukuki işlem yapılmayanların soruşturmalarının hızla yapılıp, suçsuz bulunanların görevine iade edilmeleri toplumsal barışın sağlanması için önemli bir adım olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle 15 Temmuzda demokrasiye kasteden hainleri bir kez daha telin ediyor, o gece demokrasinin korunması için can veren aziz şehitleri rahmetle anıyorum” diyerek tamamladı.