Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından TR81 Batı Karadeniz Bölgesi ormanlarında bulunan odun dışı orman ürünlerinin ekonomiye kazandırılması ve bu ürünlerle bölge ekonomisinin güçlendirilmesi amacıyla çalışmalar yürütülüyor.
Bu çalışmaların ilk örneği olan defne kullanımı kapsamında defne potansiyeli, planlanan tesis ve iki etap üretim modeline göre yapılabilirlik analizleri gerçekleştirildi. Bu kapsamda, Defne işleme ve paketleme tesisi için ön fizibilite raporu hazırlandı. 
Bu kapsamda Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ve BAKKA işbirliğinde hazırlanan raporun değerlendirilerek nihai hale getirilmesi, Zonguldak’ta yapılması planlanan Defne İşleme ve Paketleme Tesisi için potansiyel yatırımcıların bilgilendirilmesi, yatırımların doğru yönlendirilmesi amacıyla 7 Mayıs 2018 tarihinde BAKKA Konferans Salonunda tanıtım toplantısı yapıldı. 
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin DEMİR başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, üniversite öğretim üyeleri, özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve yüklenici firma temsilcileri katılım sağladı. 
Sunumunda defne bitkisinin yöresel ürün olarak değerlendirilerek kalite, sürdürülebilirlik ve markalaşma ile özgün ve katma değeri yüksek ürün haline getirilmesi, TR81 defnesi ile tescillenmiş hale getirilmesine yönelik öneriler ortaya konularak dünya ticaretinde Türkiye defne sektörü, kurulması planlanan defne işleme ve paketleme tesisi yönetim planları konularında bilgiler aktarıldı.
Toplantı, raporun sunumunu müteakip başta bölgede yer alan özel sektör firması tarafından çalışmaya altlık oluşturması bakımından konuyla ilgili tecrübelerini aktarması sonrası karşılıklı görüş alışverişi ve soru cevap bölümüyle Zonguldak ilinde yapılması planlanan çalışmanın olumlu/olumsuz yönleri ele alınarak son bulundu. 
Defne İşleme ve Paketleme Tesisi Ön Fizibilite Raporu’nun nihai hali önümüzdeki günlerde BAKKA Kütüphanede dijital olarak yayınlanarak kamuoyunun bilgisine sunulacak.