17 MAYIS 2010 TARİHİNDEKİ GRİZU FACİASINDA HAYATINI KAYBEDEN 30 MADENCİ ANILDI

 DEMİRCİ: BİZ MADENCİLER BİRBİRİMİZE CAN EMANET EDİYORUZ

 

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi’nde 17 Mayıs 2010 tarihinde taşeron şirketin çalıştığı -540 kodunda meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 30 maden işçisi dualarla anıldı.

TTK Karadon Müessesesi Yeni Kuyu başında düzenlenen törene Kilimli Kaymakamı Hakan Özarslan, Kilimli Belediye Başkanı Ali Aslankılıç, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, TTK Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Şimşek, GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, GMİS Genel Sekreteri Hakkı Arslan, GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Satılmış Uludağ, TTK Karadon Müessese Müdürü Mustafa Özçelik, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin yönetici ve temsilcileri ile maden işçileri katıldı.

GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, 2010 yılında meydana gelen grizu faciasının 6’ncı yılında 30 maden şehidini anmak için toplandıklarını belirterek, “Allah bir daha böyle kazalar göstermesin. Maden şehitlerimizi ve terör şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz” dedi.

Ardından maden şehitleri ve terör şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu.

GMİS basın bürosundan verilen habere göre Anma töreninde bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, tüm uyarılara rağmen taşeron uygulamasının bedelinin ağır olduğunu söyledi. Demirci, “Biz sağlıklı koşullarda çalışmak ve üretmek istiyoruz. Ülkemizin bu kömüre ihtiyacı var. Ama işçi açıkları nedeniyle üretemiyoruz. TTK Genel Müdürlüğü’nün talebi işçi açıkları en kısa sürede giderilmelidir” dedi. Demirci şöyle konuştu; “Bundan 6 yıl önce yaşadığımız büyük acının yıldönümünde 30 maden şehidimizi anmak için buradayız.

TTK Karadon Müessesesi’nde -540 kodunda hazırlık işlerini yapan taşeron şirkette meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 30 arkadaşımıza ve bugüne kadar iş kazalarında hayatlarını kaybeden madencilere Allah’tan rahmet, ailelerine ve madenci camiasına başsağlığı diliyorum.

TERÖRÜ LANETLİYORUZ

Son aylarda karanlık odakların yine başımıza bela ettiği terör olaylarında şehit olan güvenlik görevlilerimize ve Zonguldak’ın son şehidi olarak dün toprağa verdiğimiz Tunahan kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınlarına ve milletimizi başsağlığı diliyorum.

Terörün her türlüsünü bir kez daha şiddetle lanetliyorum.

BİZ MADENCİLER BİRBİRİMİZE CAN EMANET EDİYORUZ

Biz madenciler yeraltında birbirimize can emanet ederek çalışıyoruz.

Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak, yeraltında taşeronlaşmanın başladığı 2004 yılından itibaren uyarılarımızı yaptık.

Madencilerin üretim kültürüne dikkat çektik.

Taşeronlaşmanın yol açabileceği ciddi sakıncaları açıkça ortaya koyduk.

Yeraltı madenciliğinin uzmanlık gerektiren riskli bir iş olduğunu ifade ettik.

Özel sektörün kar mantığıyla yeraltı madenciliğini yapamayacağını anlattık.

Taşeron şirketlerin, kâr etmeyi ön plana alarak iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinden ödün vereceğini, eğitimsiz, güvencesiz işçi çalıştıracağını savunduk.

Karadon’dan Soma’ya, Ermenek’e kadar yaşanan faciaların tümü bu uygulamadan kaynaklandı.

Taşeron uygulamasının bedeli ağır oldu.

13 Mayıs 2016 tarihinde Soma’ya giderek maden faciasında şehit olan madencilerin ailelerinin acılarını paylaştık.

Tüm maden şehitlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, ailelerine sabır  ve başsağlığı diliyorum.

TTK’NIN İŞÇİ AÇIKLARI GİDERİLMELİDİR

Biz sağlıklı koşullarda çalışmak ve üretmek istiyoruz.

Ülkemizin bu kömüre ihtiyacı var.

Ama işçi açıkları nedeniyle üretemiyoruz.

Her geçen gün arkadaşlarımız emekli oluyor, çalışma koşullarımız zorlaşıyor.

TTK Genel Müdürlüğü’nün talebi işçi açıkları en kısa sürede giderilmelidir.

Çalıştığınız yerlerde iş sağlığı ve güvenliği açısından en küçük bir tereddüdünüz olursa, asla ihmal etmeyin.

Durumu derhal amirlerinize bildirin ve bizleri de mutlaka haberdar edin.

Hiçbir şey sizin canınızdan daha değerli değildir.

Burada hayatını kaybeden 30 arkadaşımızı ve bugüne kadar meydana gelen kazalarda yitirdiğimiz tüm maden şehitlerimizi bir kez daha saygı ve rahmetle anıyor, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz”.

Konuşmaların ardından Kuran-ı Kerim okundu, şehitlerin ruhu için dualar edildi.

Törene katılanlara mevlüt şekeri ile gül suyu ikram edildi.