MHP'de görevden alma ve atamayla ilgili tartışmalara açıklık getiren İl Başkanı Demirköse:

“DUYGUSAL DAVRANIYORLAR”

MHP İl Başkanı Varol Demirköse, MHP Genel Merkezi tarafından Merkez İlçe Başkanlığına atanan Süleyman Erbay'la birlikte gazetemizi ziyaret etti. Halkın Sesi çalışanlarının sorusunu cevaplandıran Demirköse, Zonguldak gündemine ilişkin A’dan Z’ye değerlendirmelerde bulundu ve takipçisi oldukları konular hakkında bilgilendirdi.

MHP Merkez İlçe Başkanı Niyazi Kıransoy’un beklenmedik bir şekilde görevden alınması, yerine Süleyman Erbay’ın atanması ve ardından yaşanan gelişmelere de açıklık getirdi. Atamayı bir nöbet değişimi olarak adlandıran MHP’li Demirköse, tepkileri görevden alınmanın verdiği siteme bağladı. Zonguldak Belediye Başkanı Selim Alan’ın projelerini desteklemekle birlikte özellikle imar konusu, Fevkani köprü altı esnafları ile ruhsatsız işletmeler konusunda bazı eleştirilerde bulundu. 

Demirköse, "MHP geçmişten gelen duruşuyla ve Cumhur ittifakını da bozmayacak şekilde yapıcı, onarıcı, yol gösterici sorumlu siyaset anlayışıyla çalışmalarını sürdürmektedir. En son 31 Mart seçimlerini atlattık. Bu seçimlerde halkımız bize belki belediye başkanlığını vermedi ama 7 seçim bölgesinde 17 tane belediye meclis üyesiyle denetleme görevi verdi.

BELEDİYEYE İMAR TEPKİSİ: BİNALAR 5 KATTAN 15 KATA NASIL ÇIKIYOR?

Bugün biz belediye başkanının projelerini destekliyoruz. Bunu daha önce de söyledik. Ancak bu projelere yönelik tavsiyelerimiz olacak. Belediye başkanımız 'Artık insanlar ağaç gölgesinde yürümeli' derken biz de baktık ki ağaçlar artık binaların gölgesinde kaldı.  Dolayısıyla belediye başkanının projelerine ilave olarak bir imar projesi gerekiyor. Maden kentinde, deprem kentinde 5 katlı tuhsatlar eğer 15 kat olduysa burada bir sorun vardır. Daha düne kadar çarşı içinde 5 katlı binalar vardı. Şimdi yeraltı 5 kat, yer üstü 7-8 kat oldu toplam 13 kat bina oldu. Bir bakıyorsunuz ki Site bölgesinde zemin kayması olmuş. Ontemmuz’da zemin kayması olmuş, binada çatlaklar oluşmuş.

Acil olarak imar planı gerekiyor. İmar yapılanması gerekiyor. Bu 5 katlı ruhsatların niye 15 kata çıktığının araştırılması gerekiyor. Maden kentlerinde, deprem bölgelerinde ruhsatlar buna göre yapılması gerekiyor; ancak burada herhalde şahsi çıkarlar için 5 katlı binalar 15 kata çıkıyorsa bunun bir araştırılması soruşturulması lazım.

10-15 sene öncesine baktığımız zaman binaların ruhsatları 5 katlıydı. Şimdi 15-20 kata çıkmış, biz buna karşıyız. Kentsel dönüşüm denilen şey şehrin depreme göre ruhsatlandırılması veya yapılandırılmasıdır. Fakat Zonguldak'ta kentsel dönüşüm denildiği zaman ilk akla gelen, 5'in 15-20 kat olması... Bunun incelenmesi gerekiyor. Biz MHP olarak bu konuyu takip ediyoruz” dedi.

ÇATES'TE GELİŞMELER VAR, TAKİPTEYİZ

ÇATES yeni gelişmeler olduğuna değinen Demirköse, şunları söyledi:

“Biz de bu konunun üzerinde durduk. ÇATES'le görüştük. 450'ye yakın işçi işten çıkartılmamış bekliyordu. Tekrar üretime geçmek için filtre takma çalışması başlatılmıştı. Ayrıca ÇATES'te depolar doluncaya kadar TTK ve 16 sahadan kömür alımı devam ediyordu. Ve şu an aldığımız habere göre ÇATES filtre takım işlemini başlatıyor ve oradaki insanlar mağdur edilmeyecek. ÇATES büyük yatırım, halk da bizim, çevre sağlığı ve doğayı korumak da bizim görevimiz. Takipçisi olacağız.

TTK KAÇAK OCAKLARDAKİ İŞÇİLER İSTİHDAM EDİLSİN

TTK Zonguldak'ın bir bütünüdür. Zonguldak maden kentidir. Fakat TTK'nın hak ettiği yerde olmadığını biz görüyoruz. TTK Genel Müdürümle görüştük. Genel müdürümüzün hedefleri ve projeleri var. Bu projelerin desteklenmesini istiyoruz. Çünkü genel müdürümüz kömürün tonunun 2 bin lira olduğu yerde hedefi doğrultusunda 600 liraya düşürecek. 600 liraya düşürüldüğü zaman bir üretim maliyeti kara geçirecek. Böyle olduğu zaman da TTK içerisinde yeni yatırımlar olacak ve yeni istihdamlar oluşacaktır.

Bu istihdam sağlandığı zaman kaçak ocaklara giden insan sayısı azalacaktır. Bununla beraber sadece TTK'nın işçi alması yeterli değildir. Devletin denetlemesi de gereklidir. Devletin denetim mekanizmasının iyi işletilmesi lazım ve TTK'nın da kendi işlerini iyi yapması lazım. TTK işçi alacaksa kaçak ocaklarda çalışanları istihdam ederse daha iyi olacaktır diye düşünüyoruz. Bakın Zonguldak TTK kenti. Bu konuda ciddi çalışma yapılması lazım. MHP'nin parti programında geçen ve Sayın genel Başkanımızı Devlet Bahçeli'nin söylediği gibi bu kentin madenle alakalı özel bir yasayla korunması gerekiyor.

FEVKANİ KÖPRÜSÜ ELEŞTİRİSİ

Biz Fevkani köprüsüyle ilgili sayım yaptırdık. Üzerinde hangi saatlerde ne kadar araç geçtiği yönünde araştırdık. Bu araçların geçeceği başka yer yok. Ya sağlamlaştırılması ya da daha iyisinin yapılması gerekecek. Yan bağ yapılacak deniyor ama bu kurtarmaz. Bunun iyi irdelenmesi lazım.

Ayrıca biliyorsunuz köprünün altında bulunan 97 tane esnafımız var. Bunlar için 'işgalci' kelimesi kullanılamaz. Çünkü bir esnafımız dün kira kontratı yaparken işgalci olarak kontrat yapmadılar. Esnaf olarak kira kontratı yaptılar. Süreleri dolduysa onların işgalci diye nitelendirilmesi yanlıştır. Bu arada bazı esnafların kirasını ödemediği belirtiliyor. Neden kira alınmadı diye araştırılmalıdır.   

BELEDİYEYİ ELEŞTİRDİ: OKUL YERİNE OTOPARK OLMAZ!

Kız Meslek Lisesi'nin olduğu bölgeden bahsetmek istiyorum. Biz okulların yıkılarak otopark yapılmasına karşıyız. Hastane yapılırken projesinde otopark var mıydı yok muydu diye bakmak lazım. Zaten projede otopark olmasa devlet ruhsat vermezdi. Okulun olduğu yere otoparktan vazgeçilmeli. Hastanenin üst kısmında boş alanlar var oraya yapılmalıdır.


MHP MERKEZ İLÇE ATAMASI NEDEN OLDU?

MHP içerisinde görev yapmak diğerlerine benzemez. MHP'de görevden alma değildir bu, nöbet değişimidir.  Arkadaşların farklı yorumlaması, o anki sitemleridir. Biz bunu anlayışla karşılıyoruz. Türkiye'nin birçok yerinde Milliyetçi Hareket Partisi Teşkilatlarında nöbet değişimi yapılmaktadır. Bunun da sebebi şudur: ülkemizin gündemine baktığınızda MHP'ye ve Sayın Genel Başkanımıza büyük sorumluluklar düşmektedir. Türk'ün Türk'ten başka dostu olmadığı bir ortamda bizim partimiz önce ülkemiz ve ülkemizin bekası diyerek vatan için çalışmaktadır. Bakanlık istememiştir, hiçbir menfaat istememiştir. Tek derdi ülkenin bekasıdır. Ve burada da sorumluluğumuz artmıştır. Her olayı gündeme getiriyoruz ve takipçisi oluyoruz. Yapıcı ve onarıcı çözümler üretiyoruz. Tabi ki bu kadar sorumluluk altında da teşkilatımızın güçlendirilmesi gerekiyor. Bir nöbet değişimine ihtiyaç olmuştur. Bu yapılmıştır. 8 tane ilçenin 7'sinde nöbet değişimi yapılmadı, bu hiç konuşulmuyor. Bir yerde yapılıyor, ortalık yıkılıyor. Bunu yapanlar bir avuç arkadaşımız. Bu arkadaşlara ben açık açık şunu söylemek istiyorum: Milliyetçi Hareket Partisi bünyesinde olan hiç kimse partinin tüzel kişiliğine zarar verecek hiçbir şey yapamaz. Arkadaşlarımız bazı sitemler yaptılar. Onlar kendilerine bir çeki düzen verirler. Çünkü bu teşkilata halkın ve ülkenin ihtiyacı var. Teşkilatımızda sabırla bekleyenler mutlaka hak ettikleri yerlere geleceklerdir. Sitemle olmaz bu işler.

Buna metal yorgunluğu diyebilirsiniz. 7 ilçe duruyor, sadece bir ilçemizde ihtiyaç duyulmuştur, yapılmıştır. Arkadaşlarımız bize sitem edeceklerine aslında kendi görev sürelerinde ne yapmaları gerektiğine baksalardı bu yorumları yapmamış olacaklardı.

Demirköse, "Siz Sayın Niyazi Kıransoyla görüştünüz mü?" sorusu üzerine "Biz herkesle görüşüyoruz. Tabi arkadaşlar duygusal davranıyorlar. Onlara kapımız kapalı değil. Hepsine kapımız açık. Bizim vatan, millet, bayrak sevdasıyla yanan herkese kapımız açık. İhanet içinde olanlara kapımız kapalı. Onları biz yürütmeyiz, konuşturmayız." ifadesini kullandı.

Ayrıca ben yapı olarak bir arkadaşımızın varsa bir eksiği onu kamuoyuyla paylaşmam. Bana yakışmaz. Bu bir nöbet değişimidir. Kol kırılır, yen içinde kalır. Aile içi bir olaydır. Böyle takdir edilmiştir. Ne ifade ederse edeyim ben bu yanlışa düşmek istemiyorum. Ben diğer partilere bakıyorum. Düne kadar yan yana oturan insanlar bir anda savaş haline girip bir birinin özelini paylaşmaya çalışıyorlar. Öyle bir şey olmaz. Bu yakışmaz.

Basındaki haberlerin kalitesi, basının kalitesidir. Basının kalitesi şehrin kalitesidir. Böyle bakmak lazım. Şimdi halkımız bizden TTK ne olacak, ÇATES ne olacak, esnafın durumu ne olacak, bunları merak ederken ben bunları bırakıp kendi içimdeki bir meselenin detaylarına girersem bu siyaset değildir.

DEVLET BAHÇELİ'NİN SAĞLIĞI

Sayın Genel Başkanımız sadece 20 gün kadar istirahat etti. Bunun dışında sürekli olarak genel merkezimizde, TBMM'de ülkemizle alakalı bütün konuların bilfiil başındadır. Hiçbir sorunu yoktur. Sağlığı da gayet yerindedir. Ve şu anda da ülkemizin bütün sorunlarıyla yakından ilgilenmektedir.

AF KONUSU VE EYT MESELESİ ÜLKEDEKİ DURUMDAN DOLAYI ASKIYA ALINDI 

Gerek af konusu gerekse Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) konusuyla alakalı tekliflerini hazırlamıştır, hükümete teslim etmiştir. Ülkemizin şu an içinde bulunduğu durum, konum, ekonomik durum, operasyonlar, yatırımlar, ekonomik sıkıntılarla mücadeleye baktığınız zaman bu süreçleri geri çekmemişizdir, sadece askıya almışızdır. Ne zamana kadar? Yeri ve zamanı geldiği zaman işleme sokacak şekilde... Bakın şartlı ceza indirimi ve EYT ile alakalı hiçbir teklifimizi biz geri çekmedik. İptal etmedik. Sadece askıya aldık. Şartlar oluştuğu zaman bunlar geçecektir. Bunu farklı yorumlayanlar oluyor. Bunlara baktığımızda ülkenin en sıkıntılı zamanında ortada gözükmeyen insanlardır.

ZONGULDAK, ZOR-GULDAK BİR ŞEHİR

Zonguldak, Zor-guldak bir şehirdir. Ama biz Zonguldak'ın Son-guldak olmasını istemiyoruz. Bununla alakalı bütün teşkilatlarımız bütün sorunlara vakıf olacak şekilde çalışmasını sürdürmektedir. İl ve ilçe teşkilatlarımız birlik ve beraberlik içinde çalışmaktadır.

Önceki gün esnaf odalarını ziyaret ettik. Zonguldak'ta ekonomi diye sorarsanız size şöyle cevap veririm. Zonguldak’ta çay ocaklarının çoğalması esnafın durumunun iyi olmadığını gösterir. Bununla ilgili tedbir mi alınacak bilmiyoruz ama acil çalışma yapılması gerekiyor. Bakın İstanbul'da 126.592 tane Zonguldaklı var. Zonguldak'ın merkez ilçe nüfusu 126 bin civarında. Yani İstanbul'a göç eden hemşerilerimizden bir tane daha ilçe çıkıyor. Bir İstanbul, İzmit, Bursa'yı hesap ettiğiniz zaman nüfusun çoğu gitmiş. Biz bu göçü nasıl geriye getireceğimizi düşünüyoruz.

KALDIRIM İŞGALERİ VE RUHSAT KONUSU…

Ayrıca esnaf arkadaşlarımızla ilgili bir olay var. Belediye Başkanı Selim Alan'ın kaldırım önleriyle ilgili düzenlemesine biz destek verdiğimizi söyledik ama bu kaldırımlardaki dükkanların ruhsatlarına bakılması lazım. Çünkü bir çok dükkanın ruhsatı yok. Merdiven altında bir tane iş yeri açmışlar, yandaki yeri kiralayıp 50 tane masa atmışlar ama merdiven altı gözüküyor. Apartmanın orta katına kahvehane açmışlar. Altı ve üstü ve ortası kahvehane... Bunun da ruhsatı yok. Acılık'ta çıkan yangında Sayın valimiz dedi ya, 'ruhsatları yok' diye. Bizim haklı çıkmamız için yangın mı çıkması lazım? Buraların gözden geçirilip ruhsatlandırılması gerekiyor. Çünkü ruhsatlandırıldığı zaman her şey yasaya uygun hale gelir ve can mal kaybı olmaz. Bu konuda belediyeye görev düşüyor. Sahipsiz Zonguldak'ın batması haktır. Biz MHP ve bütün halkımız bir bütün olursak Zonguldak batmayacaktır.”


SÜLEYMAN ERBAY: DAVAYA DESTEK OLMAK LAZIM

MHP tarafından Niyazi Kıransoy'dan boşalan Merkez İlçe Başkanlığı'na atanan Süleyman Erbay ise yıllardır partinin değişik kademelerinde görev aldığını şimdi bu görevin kendisine verildiğini söyledi. Erbay, kendisine verilen görevi seve seve üstlendiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hasbelkader bana böyle bir görev verildi ya da almam gerekti. Ben de seve seve aldım. Birikimlerimiz, tecrübelerimiz, edinimlerimiz, azmimizle inşallah iyi şeyler yapmaya çalışacağız. MHP adına Zonguldak için çalışacağız. Toplumun çeşitli kademelerinde bulundum. Zonguldak'ın sorunlarını biliyorum. Bu konuda şehrime ve partime katkı sağlayacağıma inanıyorum.

Diğer taraftan gönül isterdi ki göreve gelmem ve benden önceki arkadaşın görevden alınmış olmasıyla ilgili olarak kırgınlık olmasın. Ama ister istemez başkanımızın dediği gibi partimizde bazı şeyler çok hassas yürür ve takip edilir. Bazı şeyler rutin gider. Çok dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. İster istemez zaman içinde insan bir hata yapmıştır, bu tip şeyler olabiliyor. Veya hata yapmasa de genel merkez böyle takdir etmiştir. Bunu da dava, vatan millet dediğimiz zaman, bu yolda ölen insanların olduğunu düşününce 'Ben görevden alınmışım, başka bir arkadaşımız göreve gelmiş' demek lazım. Hizmetimiz var. Arada mukayese edilecek bir durum da yok. Olgunlukla karşılayıp süreci beklemek ve davaya destek olmak lazım”

MHP İl Başkanı Varol Demirköse ile Merkez İlçe Başkanı Süleyman Erbay, bundan sonra uyum içinde hizmet vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Haber:  Abdullah Karabacak - Şebnem Saka