Demirtaş; TBMM’nin işlevsiz bırakılmak istendiğini söyledi

“Başkanlık sistemi millet egemenliğine vurulan darbedir”

CHP Zonguldak muhabiri Ünal Demirtaş yazılı bir basın açıklaması yaparak 23 Nisan hakkındaki görüşlerii dile getirdi. Demirtaş açıklamasında şu görüşlerine yer verdi:

23 Nisan 1920 tarihi, ulusun egemenliğinin ulusun iradesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne devredilmesinin sembolüdür. 23 Nisan’da, o güne kadar Dolmabahçe de Saray da olan egemenlik, ilk defa millete geçmiştir. O gün ulusumuzun kendi iradesi ile kendisini yönetmesinin önü açılmıştır.


Egemenliğin kayıtsız şartsız ulusa ait olduğunu savunarak, cumhuriyetimizin kurucusu olan ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, “Meclis’te yoğunlaşan milli iradenin, doğrudan doğruya vatanın mukadderatına el koymuş olduğunu kabul etmek, temel ilkedir” diyerek, 23 Nisan 1920’de ilk meclisimizin açılışını yapmıştır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, kurtuluş savaşını gazi meclis ile yani türk milleti ile birlikte yürütüp, başarmışlardır. O gün temeli atılan cumhuriyet ve Atatürk ilkeleri sayesinde; bugün TBMM çatısı altında işçi, çiftçi, köylü, esnaf ve toplumun tüm kesimleri temsil edilmektedir.


23 Nisan, ulusal egemenliğimizin sembolü olmasının yanında, Atatürk tarafından çocuklara armağan edilmiştir. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı da dahil olmak üzere tüm milli bayramlarımız, bizim en önemli ulusal değerlerimizdendir....Ancak, maalesef Atatürk’ü, cumhuriyeti, parlamenter demokrasiyi, ulusal egemenliği ve ulusal değerlerimizin birçoğunu, bir türlü içine sindiremeyen AKP iktidarı; rejimi değiştirerek, millet egemenliğini ortadan kaldırıp, bir kişiye vermeye çalışmaktadır.
Bugün kişisel hırs ve menfaatlerine yenilmiş diktatörlük heveslisi iktidar sahipleri, "başkanlık sistemi" kılıfı altında; ulusal egemenliğimizin tecelli ettiği millet meclisini önce işlevsiz bırakmayı, sonra da tamamen yok etmeyi amaçlamaktadırlar. Başkanlık sistemi, millet egemenliğini vurulan en büyük darbedir. Oysa hiç kimse unutmamalıdır ki, " Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir."

Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet Halk Partisi'nin mensubu olarak bizler; Atamıza, cumhuriyetimize, cumhuriyetimizin kurumlarına, ulusal bayramlarımıza, milli değerlerimize, bize bu cennet vatanı bırakan şehit ve gazilerimize her zaman sahip çıkmaya devam edeceğiz.

Mustafa Kemal Atatürk'ün çocuklarımıza armağan ettiği ve parlamenter rejimin temelini sembolize eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na her zamankinden daha fazla sahip çıkacağız ve her zamankinden daha büyük bir coşku ile kutlayacağız.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, ulusumuza ve aydınlık geleceğimiz olan tüm çocuklarımıza kutlu olsun. 22.04.2017