Zonguldak Demokrasi Platformu üyeleri, dün Madenci Anıtı önünde toplanarak 14 Ekim 2014 tarihinde hükümet tarafından TMMB’ye sevk edilen Hakimler ve Savcı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifini protesto ettiler. Zonguldak Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Erdoğan Kaymakçı yaptığı açıklamada, “Ancak temel hak ve özgürlüklerin askıya alındığı ülkelerde bu uygulamaları görmek mümkündür.” diyerek şunları söyledi: “Yargı Paketi olarak adlandırılan düzenleme bu alanlarda yeni sınırlandırmalar getirmektedir. Ceza yargılaması yasasında kabul istenen değişiklikle yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda somut delillere dayalı ‘kuvvetli şüphe’ yerine makul şüpheyi yeterli sayan bir düzenleme getirilmek istenmekte; şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerlerin aranabileceği düşünülmektedir.

Makul şüphe, 2004 yılı öncesi ceza yargılanmasına ait bir kavramdır ve somut delillerle desteklenmeyen bu bakımdan da kolluk değerlendirmesine dayanan bir kavramdır. Bu sebeple arama veya iletişimin denetlenmesi gibi doğrudan insan hak ve özgürlüklerini kısıtlayan işlem ve kararların somut delillerle desteklenmediği bir düzenleme, keyfi, subjektif ve hukuksuzdur.

İleri demokrasi mucidi hükümetin 14 Ekim 2014 tarihinde TBMM’ye sevk edilen ‘Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ toplumsal muhalefeti bastırmaya yönelik ‘totaliter diktatörlük’ yasasıdır. Bu yasa teklifi ile zaten fiilen devrede olan sıkıyönetim uygulamalarına yönelik olarak yapılan gösteri eylemleri nedeniyle terörle mücadele kapsamında yargılanmanın ve genel bir müsaderenin yolunun açılması, mal varlığına el koyma tehdidiyle muhalefeti kontrol alma isteği vardır.

Sonuç olarak son yıllarda demokratik hak arama yolları giderek kapatılmakta, temel hak ve özgürlükler kısıtlanmaktadır. Sistematik olarak geliştirilen bu yönelim bu yasa teklifi ile yeni bir aşamaya yükselmektedir.

Dolayısıyla başta TMY, 2911, TCK, CMUK gibi anti demokratik yasaların kaldırılması olmak üzere derhal demokratikleşme çalışmaları başlatılmalıdır. Yasa teklifindeki ilgili maddeler geri çekilinceye kadar, emek ve demokrasi güçleriyle birlikte eylem ve etkinliklerde bulunacak, hükümetin ‘reform yapıyorum’ diyerek kamuoyunu yanıltmasına izin vermeyeceğiz" dedi. Aykut KARA