1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 90’ncı yıldönümü kapsamında Valilik binası önünde kutlandı.

Törene Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Vali Yardımcısı Vekili Hakan Özarslan,  Zonguldak Liman Başkanı Ali Görkem, daire başkanları, şube müdürleri, parti başkanları,  Denizcilik ve Liman görevlileri katıldı.

Törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından konuşma yapan Zonguldak Liman Başkanı Ali Görkem, “Kabotaj hakkında Türk bayrağının ve ulusuna verildiği tarih olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 90’ncı yıldönümünü tüm denizciler adına en içten duygularımla selamlıyorum. 1 Temmuz, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına denizcilikte ciddi menfaat ve ticari kazanç sağlayışının 90’ncı yıldönümüdür. Deniz gücünün sadece donanmadan ibaret olmayıp, ticaret filosu, gemi inşa sanayisi ve limancılık faaliyetleri ile bir bütün olduğunun ilk kez kanun düzeyinde bir devlet stratejisiyle teşvik edilmesinin de yıldönümüdür.  Türkiye Cumhuriyetinin ekonomik temellerinin atıldığı 1923 birinci İzmir iktisat kongresinde köklü bir geleneği ve büyük bir geçmişi olan Türk denizciliği, ekonomideki çalışmaları sırasında hazırlanan ve 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj kanunu, bu nedenle bir anlamda kurtuluş savaşının denizlerdeki zaferi olup, Avrupa ülkelerinin deniz ticaretindeki hakimiyeti bu yasanın yürürlüğe girmesiyle ortadan kalkmıştır. Söz konusu kanunla; yabancıların denizlerden elde ettiği sayısız çıkarlara son verilmiştir, sahillerimizdeki seyrüsefer hakkı asıl sahibine, yani Türk bayraklı gemilere geçerek deniz ulaştırmacılığı millileştirilerek Türk denizciliğindeki yabancı hükümranlığına son verilmiştir. Bu duygu ve düşüncelerimle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; Piri Reisi ve daha nice Türk denizci şehit ve gazilerimizi saygı ile anıyor, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızı şahsım ve Bakanlığım adına kutluyorum.” dedi.

Zonguldak Valilik binası önündeki törenin ardından Römorkör ile denize açılan protokol , denize çelenk bırakıldı. (Aycan Karadağ)