Termik santraller tarafından denizlerden 8 buçuk milyar m3 su çekildi

Denizlerdeki doğal yaşamı katlediyorlar

TÜİK Zonguldak Bölge Müdürlüğünden bilidirilen Termik Santral Su, Atıksu ve Atık İstatistikleri Anketi sonuçlarına göre 2016 yılında termik santraller tarafından %98,4’ü denizden olmak üzere 8,6 milyar m3 su çekildi ve toplam suyun %98,3’ü soğutma suyu olarak kullanıldı. Yaptığımız araştırmalara göre Denizlerden çekilen suda yavru balıklar ve balık yumurtaları ile daha türlü türlü deniz canlıları bulunabiliyor. Bunlar çekildiklerinde ölüyorlar.

Termik santraller tarafından 8,5 milyar m3 atıksu deşarj edildi

Termik santraller tarafından 2016 yılında deşarj edilen 8,5 milyar m3 atıksuyun  %98,9’unu soğutma suyu oluşturdu ve toplam atıksuyun %99,7’si denize deşarj edildi.

Termik santrallerde 19,5 milyon ton atık oluştu

Termik santrallerde 12 bin tonu tehlikeli olmak üzere toplam 19,5 milyon ton atık oluştu. Toplam atığın   %87,8’ini kül ve cüruf atıkları oluştururken %12,2'sini atıksu arıtım çamurları, kimyasal atıklar, kağıt, plastik, metalik atıklar ile evsel ve benzeri atıklar oluşturdu. Toplam atığın %83,3’ü kül dağı, kül barajı veya düzenli depolama tesislerinde bertaraf edilirken, %16,7’si ise atık bertaraf/geri kazanım tesislerine ve maden/taş ocaklarına gönderildi. (Haber merkezi)