Devrek’te “Bahçeden Bastona Kızılcık Projesi” kapsamında düzenlenen etkinlikte çeşitli kurumun yetkilileri bayan kursiyerler ziyaret edildi.

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde devam etmekte olan ve Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İşkur ve Devrek Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nün ortaklaşa organize ettikleri “ Bahçeden Bastona Kızılcık Projesi” kapsamında Devrek’te eğitim gören 50 bayan kursiyer kurumların yetkilileri tarafından ziyaret edilerek devam etmekte olan çalışmalar hakkında bilgiler alındı. Düzenlenen ziyaretle ilgili bilgi veren Zonguldak İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmi Çelik,” Bakanlığımızın Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım projesinde ülkemizde kısıtlı sayıda uygulamaktadır. Bu yıl sadece 13 ilde uygulanan projeye Zonguldak’ta dahil edilmiştir. Kızılcık bahçesi tesis ederek istenmeyen arazileri tarıma kazandırmak, kızılcık ağacı sayısını artırmak, kızılcığın meyvelerini işleyerek, değerlendirmek, budanan dallarından ise yöremize has Devrek Bastonu yapımını proje grubumuzdaki kadınlara öğreterek aile ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlamaktır. Bu vesileyle çitlerin kenarına böğürtlen düşünülürken, bahçelere de yaklaşık 400 adet kızılcık fidanı dikilecek. Şimdilik ilçemize bağlı 7 ayrı köyde 9 adet bahçe tesis edilmektedir. Tesis edilen bahçelerimizin teli, direkleri, gübre ve ilaçları tarafımızdan temin edilmektedir. Tesis edilen bahçelrden toprak tahlilleri alındı ve laboratuara gönderildi. Bastonculuk eğitimi için işkur ve Devrek Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü birlikte çalışmalarını yürütmektedirler. Eğitim için müracaat sabah ve öğlen olmak üzere iki grup halinde halen kurslara devam etmekte olan kursiyerlerimize aylık ortalama 400 TL ücret ödenmektedir. İnşallah çok yakında kursiyerlerimiz eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını alacaklar kimisi iyi bir baston ustası olacak kimisi de bahçesinde baston için kızılcık ağacı üreterek hem devlete katma değer sağlayacak hem de ailesinin geçimine katkı olacak” diye konuştu.

Düzenlenen ziyaret etkinliğine; İl Genel Meclis Başkanı Vacit Durdubaş, AK Parti İlçe Başkanı Serdar Kelebek, İl Genel Meclis Üyesi İsmet Bostancı, Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü Şube Müdürü Yaşar Erdoğan, Devrek İŞlçe Tarım Müdürü Vekili Adem Ardıç, Tekniker Nilgün Kaynun ve Ziraat Teknikeri Ender Boncukoğlu katıldı.