Devrek Belediyesi kaldırımların yayalaştırılması projesini hayata geçiriyor. Devrek Belediye Meclisi’nin Temmuz ayı olağan toplantısında alınan karar gereğince esnaf ve vatandaşlara kaldırım işgallerinin yapılmaması hususunda tebligatlar gönderildi. Alınan meclis kararı gereğince 8 Ekim 2014 tarihinden itibaren kaldırım işgali yapanlara yönelik cezai işlem uygulanacağı belirtildi.

Tüm esnaf ve vatandaşların konuyla ilgili duyarlı davranmaları hususunda açıklamalarda bulunan Devrek Belediye Başkanı Mustafa Semerci, “Şehrimizde yayaların yürümesi için yapılan kaldırımlar işgal altındadır. Kaldırımlar hatta yollar başta esnaf olmak üzere araçlar, motosikletler, bisikletler tarafından işgal edilmektedir. Kaldırımlara gelişigüzel konulan reklam tabelaları, kaldırımın ve dükkanının önünü şahsi otopark olarak sahiplenenlerin kullandığı park edilemez levhaları, dükkanların mallarının sergilendiği sepetler vs. kaldırımlara iyice sahipsiz bir görüntü kazandırmaktadır. Bundan cesaret alan bazı esnaflarımız, o kadar meydanı boş bulmuştur ki artık standlarını yollara taşımış, trafiği felç eder haline gelmiştir. Özellikle de hareket kabiliyeti düşük olan yaşlıların ve çocuk arabası ile dolaşanların yaya kaldırımı kullanması zorlaşmış ve durum trafik güvenliğini tehdit eder hale gelmiştir. Yayaların dahi işgaller yüzünden kullanamadığı kaldırımların engelli vatandaşlarımız tarafından kullanılması ise imkansızdır. İşgaller sonucu yayalar araç trafiğine ayrılmış yollarda yürümek zorunda kalmakta, bunun sonucu olarak da kazalar meydana gelmekte" dedi.

Yaya yollarını işgal etmenin insana değer verilmediğinin en iyi göstergesi olduğunu hatırlatan Semerci, "Bu noktadan hareketle, belediye meclisimizde yapılan görüşmeler, neticesinde kaldırımlar yayalarındır görüşü doğrultusunda esnafların kaldırımları işgal etmemesi kararı alınmıştır. Eski alışkanlıkların bir anda giderilemeyeceği düşüncesiyle, uygulamaya hemen değil belli bir süre sonra yapılması görüşü ağır basmıştır. Neticesinde alınan kararlar esnafımıza ulaştırılmıştır. Kurban Bayramı sonrası uygulaması başlayacak olan bu kararın, başarılı olabilmesi için hemen hemen herkese görev düşmektedir. O küsecek, bu darılacak diye hareket edersek netice alamayız. Bırakın kaldırımlar yayaların olsun. Yaya rahat gezer ise elbet sizin iş yerlerinizden alışveriş yapar. Ürünlerinizi kaldırımlara ve yollara koymadan da satış yapabilirsiniz. Maksadımız esnafımızı eleştirmek onları zorda bırakmak değildir. İlçemizin caddelerini bu çevre kirliliğinden mutlaka kurtarmalıyız. Bu konuda esnafımızla, vatandaşlarımızla hep beraber, birlikte daha yaşanası bir Devrek için üzerimize düşen görevleri yerine getirelim” diye konuştu.

Belediye Zabıta ekipleri esnafları tek tek dolaşarak gerekli uyarıları yazılı ve sözlü olarak uygulamaya başladı.