Şair Yaşar Miraç, tüm gelirini Soma’da yaşamını yitiren madenci çocuklarının eğitimine adadığı son kitabı ”Kömürkirchen”i imzalamak için Zonguldak’taydı.

 

Pek çok şiiri Fuat Saka, Volkan Konak, Tolga Çandar gibi ünlü sanatçılar, Yeni Türkü, Çağdaş Türkü gibi gruplar tarafından bestelenen Şair Yaşar Miraç son kitabı “Kömürkirchen”i imzalamak için Zonguldak’a geldi. Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV)’nin TMMOB Maden Mühendisleri Odas Lokalinde düzenlediği etkinliğe ilgili bir izleyici toplayıcı katıldı. Ereğli’de faaliyet yürüten Turkuaz Sanat Topluluğu’ndan Cihangir Bilgin ve Hakkı Akşan’ın şairin şiirlerinden yaptıkları besteleri de seslendirdiği imza gününde, izleyenler son derece keyifli anla geçirdi. 20’den fazla kitabı olduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan yaşar Miraç, “12 Eylülün gadrine uğrayıp, tüm davalardan aklandıktan sonra uzun yıllar yurtdışında yaşadım. Gelsenkirchen kentinde madencilerin yaşamlarına tanık oldum. Orada yaşarken ürettiğim şiirleri bir kitapta topladım. Adına da ‘Kömürkirchen’ koydum. Gelsenkirchen kömür ocaklarının kapatılmasının ardından kendini var eden kömüre hızla yabancılaştı ve küçük görmeye başladı. Ona dikkat çekmek için bu ismi buldum. Kitabı tam yayınlamak üzereydim ki Soma katliamı oldu. Orayla ilgili olarak yazdığım şiirleri de ekleyerek yeniden baskıya verdim. Yayınevi ile de anlaştım, tüm geliri Somalı çocukların eğitimi için harcanacak.” dedi.


 

 

BİR ŞAİRDEN ANCAK BU KADAR OLABİLİR

Çabalarının bununla da sınırlı olmayacağını söyleyen Miraç, “Tüm mağdurlara ulaşabilir miyim bilmiyorum ama amacım tüm çocuklara eğitim yılı içinde bu yardımları ulaştırmak Onu da 13 Mayıs’ta gerçekleştireceğim. 13 Mayıs’taki teslim törenine Halkevleri, Eğitim-Sen, CHP Kadın Kolları, DİSK, Sosyal Haklar Deneği ve Türkiye Maden-İş sendikası temsilcileri de hazır bulunacak. Toplanacak paranın 25 bin lira civarında olmasını bekliyorum. Eh bir şairden de ancak bu kadar olur. Sonuçta işadamı değilim. Kozlu’da 1993 yılında grizu faciasında ölenlerin yakınlarıyla da röportajlar yapacağım. Ermenek’teki ailelerle de konuşmak istiyorum. Tüm bunları yarı belgesel bir kitap olarak yayınlamak gibi bir niyetim var.” dedi.


 

TRABZON’A KÜSÜM

Doğup büyüdüğü ve ilk kitabına ismini verdiği Trabzon’a küskün olduğunu söyleyen Miraç, “Trabzon son zamanlarda çok değişti. Doğası tarumar edildi. İnsanının hoşgörüsü kayboldu. Kabalık, şiddet her şeye egemen oldu. Bunları söyledim diye beni hain ilan ettiler. Bana Trabzon haini diyen kişi, sonradan, AKP’den Ortahisar Belediye Başkanı oldu” dedi. Başından geçen ilginç olayları da aktaran ünlü şair, “Yeni Türkü müzik grubunun adını ben koydum. Şiirlerim pek çok sanatçı tarafından bestelendi. Açık söyleyeyim beğenmiyorum. Röntgen filmlerinin konduğu kağıtları toplayıp kitap bastım. Kağıt bulmanın sorun olduğu o yıllarda Aziz Nesin ‘Kağıt bulamayan şairler kitaplarını böyle basıyor’ diye anlattı tüm dünyaya. Hâlbuki ben renklerini çok beğendiğim için onlara basmıştım. CHP’den Trabzon milletvekili adayı oldum. Son sıraya koydular. DYP adayı seçim şarkısını benim şiirimden yaptırarak propaganda yaptı” dedi. Dinleyicilere şiirlerinden örnekler de okuyan Yaşar Miraç daha sonra okurlarına kitaplarını imzaladı. Öte yandan Genel Maden İşçileri Sendikasının 50 kitap alarak kampanyaya destek olduğu öğrenildi.