Bülent Ecevit Üniversitesi Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü 22 Mart Dünya Su Günü’ Dolayısıyla BEÜ basın bürosu aracılığı ile Bir Mesaj Yayımladı. Mesaj şöyle:

Dünyanın 3/4'ü; vücudumuzun % 80'i olan su hayatımızın kaynağıdır. Nüfusun artması, küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri, suyun yeryüzündeki dağılımı ve kullanım şekli, su ile ilgili ciddi sorunların ortaya çıkmasına yol açmaktadır. Başlıca ekonomik faaliyetlere kaynaklık etme özelliği ile yaşamsal bir kaynaktır. Sosyal ve ekonomik faaliyetlerin sürmesi büyük ölçüde temiz ve yeterli su arzına bağlı olmakla birliktenüfus ve ekonomik faaliyetler arttıkça birçok ülke hızla su sıkıntısı çeker duruma gelmektedir. Öte yandan atıksulardan insanlara bulaşabilecek kolera, tifo, ishal, dizanteri, çocuk felci, mantar, tifüs gibi belli başlı hastalıklarda kirli sular iyi bir yaşama ve çoğalma ortamı yaratarak suyun halk sağlığında da çok önem arz ettiğini ortaya çıkarmaktadır.

Üniversitemiz, evsel atık su arıtma tesislerimizle atıklarını çevreye zarar vermeden bertaraf etmeye devam etmektedir.İbn-i Sina Kampüsünde bulunan Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nin atıkları için 5 bin kişilik paket tip evsel atık su arıtma tesisinin yanı sıra İbn-i Sina Kampüsünün diğer binalarına hizmet veren 2 bin kişilik paket tip evsel atık su arıtma tesisimiz mevcuttur. İlave yapılacak 2 blok ile kapasitesinin arttırılması planlanmaktadır.

Üniversitemizin ilgili eğitim-öğretim programlarından Tıp Fakültesi’ nde Halk sağlığı ile ilgili “Su ve besinlerle bulaşan hastalıkların kontrolü, Salgın inceleme ve  kontrolü, Çevre Sağlığı” konularında; Çevre Mühendisliği’ nde “Toprak kirliliği, Yeraltısuyu kirliliği, Atıksuların arıtılması, Atıksu Analizleri, Su ve atıksu arıtımı” konularında; İnşaat Mühendisiliği’ nde ise “Hidroelektrik Enerji, Su Kaynakları Mühendisliği” konularında uzman öğretim üyelerimizin araştırma faaliyetleri yer almakta olup öğrencilerimizin eğitim-öğretim müfredatlarında yer almaktadır.

BEÜ Çevre Uygulama ve Araştırma Merkezi 22 Mart Dünya Su Günü’ nün temiz su kaynaklarının hızla tükenmemesi için, su tüketiminde özenli ve tasarruflu davranılması gereğini tüm bireylere hatırlatmaktadır.