Dün vefat eden TBMM eski Başkanı İsmet Sezgin’in, emeklilik hakkı kazanamayan siyasi rakibi Zonguldak Belediye eski Başkanı Hüseyin Öztek’i, bir işe atanmasını sağlayarak emekli olmasını sağladığı öğrenildi.

 Dün 89 yaşındayken vefat eden eski bakanlardan, TBMM eski Başkanı İsmet Sezgin’in, Zonguldak eski Belediye Başkanlarından Hüseyin Öztek’lepaylaştığı dostluk ve gösterdiği vefa, okuyan herkesi duygulandırdı. Oğlu SabihÖztek sosyal paylaşım sitesindeki hesabında, “İsmet Sezgin’in vedası ve vefa borcu” başlığıyla yayımladığı yazıda, babasının,siyasi rakibi olduğu halde, onun yardımlarıyla emekli olabildiğini açıkladı. Öztek yazısında,  “Ülke siyaseti onu ‘İsmet abi" olarak bildi, tanıdı. Duydum ki o da sonsuzluğa göçmüş. Ailesi ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Kamuoyu kendisini TBMM Başkanlığı ve çeşitli Bakanlık görevlerinden tanısa da, siyasete Aydın Belediye Başkanlığıyla başlamış, uzun yıllar ‘Türk Belediyeler Birliği’ Başkanlığı görevinde de bulunmuştu. Ayrı kulvarlarda koşmalarına rağmen, rahmetli babam Hüseyin Öztek'in Zonguldak Belediye Başkanlığı görevini yürüttüğü yıllarda (1968-1977) ilişkileri, şimdikilerin aksine hep olumluydu; siyaset belli ölçülerde nezaket ve zarafet çerçevesinde yapılırdı” dedi.

 

9 YILLIK BAŞKANLIĞI HİZMETTEN SAYILMAMIŞ
Ailesinin Sezgin’le ilişkisine değinen Öztek, paylaşımında “Merhum Sezgin'in ‘Öztek’ ailesi adına kendisini minnetle yâd edeceğimiz özel bir katkısını da burada belirtmeyi bir vefa borcu olarak görüyor ve kendisine bir kez daha rahmet diliyorum.Rahmetli Hüseyin Öztek,1977 yılında belediye başkanlığı görevinden ayrılmış ve o zaman ki yasalar, 9 yıllık bu görevi hizmetten (!) saymadığı için emekli olamamış, 8 ay eksiği çıkmıştı. Tanımayanlar anlamakta güçlük çekerler ama 9 yıl belediye başkanlığı ve çeşitli müesseselerde müdürlük yapmış bir maden mühendisi olarak, hizmeti zenginleşme aracı olarak görmemiş -ki zaten doğrusu da buydu- ve emekli maaşına büyük ihtiyaç duyuyordu. Sıkıntısı büyüktü, kendisinden habersiz üç kardeş maaşlarımızdan katkıda bulunuyor, sorduğunda ‘annem zamanında bir kenara biriktirmiş’ diyorduk. Bu süreçte güvenoyu alamasa da bir "Ecevit" hükümeti ve birçok CHP’li belediye, 1968 yılı yerel seçimlerinde yıkılmaz denilen bir kaleyi yıkarak, milletvekili olduğu azizZonguldak'ta Ecevit'i mahcup etmemiş Öztek'e‘halin nicedir’ diye sormamış ve kendisine 8 aylık bir iş imkânı sağlamamışlardı. Eminim bu satırları okuma olanağı olsa bana kızar ve izin vermezdi. Ömrünün sonuna kadar bu durumdan kimseye tek söz etmedi ve şikayetçi olmadı” şeklinde ifadelere de yer verdi.

 

EVİNE TELEFON DA BAĞLATMIŞ
Öztek paylaşımın, “İşte bu sıkıntılı süreç yaşanırken Ankara-Kızılay'da, zamanın Maliye Bakanı ve eski arkadaşı İsmet Sezgin'le tesadüfi bir karşılaşma bu yazının nedenidir. Samimi bir kucaklaşma ve hal hatır sormanın ardından babamın yüzündeki solukluğun nedenini adeta zorla öğrenen rahmetli İsmet Sezgin'in yaşadığı şaşkınlık, babamı aramak için istediği ev telefonunun olmadığını öğrendiğinde daha da artıyor ve duygusal anlar yaşanıyor, babamı orada bulunan arabalardan biriyle eve gönderip üzülmemesini söylüyor.Ertesi gün öğlene doğru evin kapısı çalınıyor. İyi giyimli ve resmi oldukları belli iki kişi, ellerinde büyük bir sarı zarfla babamı soruyorlar. Arkalarında da elinde bir kutuyla işçi arkadaş. Babam buyur ediyor, zarfı tebellüğ ettiriyorlar; içinde ‘Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu-Fen Tetkik Kurulu Üyeliğine’ atandığına dair zamanın Enerji Bakanı, rahmetli,Kamran İnan imzalı belge. İşçi arkadaş da getirdiği kutunun içinden çıkardığı tercihli telefonu eve bağlıyor.Rahmetli babamın gözünden iki damla yaş geliyor. Hüseyin Öztek ağlıyor. Merhum İsmet Sezgin'in aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Ruhu şad olsun” şeklinde bilgiler vererek tamamladı. (Aycan Karadağ)