Düzeni bozan Suriyeliler kamplara gönderilecek. Suriyeli sığınmacıların neden olduğu gerilimleri önlemek için hükümet yeni adımlar attı. Buna göre, kamu güvenliğini bozan Suriyeliler Mardin'deki mülteci kamplarına gönderilecek ve dilencilik, ikinci evlilik gibi toplumsal yapıya zarar veren olaylar da önlenecek.

Türkiye'de bulunan yaklaşık 1,1 milyon Suriyeli misafirin 220 bin kişilik bölümü 10 vilayette 22 geçici barınma merkezinde

Suriye'de 2011 yılının Mart ayında başlayan iç savaşın ardından yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli Türkiye'ye göç etti. 218 bin sığınmacı kamplarda 1 milyon 127 bin 970 Suriyeli ise çeşitli illerde kalıyor.

Vekâleten Zonguldak İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nü yürüten Zonguldak İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Ahmet Güngör, sayıları her geçen gün artan Suriyeli sığınmacılar karşısında hükümetin yeni önlemler aldığını vurguladı. Özellikle kamu güvenliğini bozan Suriyelilerin artık mevcut kamplara alınarak gözlem altında tutulacağını söyleyen Güngör, Zonguldak’ta toplam 701 iltica ve sığınmacı bulunduğunu belirterek, 56 Suriyeli vatandaşın 45’i Güneydoğu’da bulunan  Mardin Mülteci Kamplarına gönderildiğini açıkladı.

Bu kararla, son günlerde vatandaşlarla Suriyeliler arasında yaşanan gerginliğin önüne geçilmesi hedeflendiğini belirten Güngör, ayrıca, dilencilik fuhuş ya da ikinci evlilikler gibi toplumsal dokuya zarar veren olaylara karşı önlem alınması da kararlaştırıldığını söyledi. Sokakta yaşayan Suriyeliler geçici barınma merkezlerine yönlendirileceğini de belirten Güngör, Zonguldak’ta ramazan ayında dilencilik yapan Suriyelilerin kaçak olarak başka illerden geldiğinin tespit edildiğini ve şuan bu kişilerin Zonguldak’ta bulunmadığını vurguladı.

56 Suriyelinin 45’i kamplara gönderildi. Zonguldak’ta 701 sığınmacı gözaltında

İç sa­vaş ne­de­niy­le Tür­ki­ye­’ye sı­ğı­nan Su­ri­ye­li­le­r’in kal­dı­ğı böl­ge­ler­de suç ora­nı­nın art­ma­sı üze­ri­ne İçiş­le­ri Ba­kan­lı­ğı ha­re­ke­te geç­ti. Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü ve Jan­dar­ma Ge­nel Ko­mu­tan­lı­ğı­’nın ça­lış­ma­sıy­la şe­hir mer­kez­le­rin­de­ki so­kak ve park­lar­da, ça­dır­lar­da ya­şa­yan Su­ri­ye­li­ler ka­yıt al­tı­na alı­na­cak. Tür­ki­ye­’ye sı­ğı­nan Su­ri­ye­li­le­r’in tüm bil­gi­le­ri Em­ni­yet Ge­nel Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan oluş­tu­ru­lan sis­te­me gi­ri­le­cek. Su­ça ka­rı­şan Su­ri­ye­li­le­r’in ad­li ta­ki­bi bu sis­tem üze­rin­den yapılacak. Hır­sız­lık, gasp gi­bi ikin­ci kez suç iş­le­di­ği tes­pit edi­len Su­ri­ye­li­ler ya kampalara gönderilecek ya da bu­lun­duk­la­rı böl­ge­ler­de be­lir­le­nen ev­le­re yer­leş­ti­ri­le­cek. Sı­nır dı­şı edi­len Su­ri­ye­li­le­r’in Tür­ki­ye­’ye gi­ri­şi ya­sak­la­na­cak. Vekâleten Zonguldak İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nü yürüten AFAD Zonguldak İl Müdürü Ahmet Güngör, hem göç yasası hakkında hem de Zonguldak’ta bulunan yabancıların yaşantıları hakkında Halkınsesi Gazetesi Muhabiri Nermin Akkaya’ya önemli bilgiler verdi.

Yabancılar, ‘Göç Net’ten takip edilecek

Vekâleten İl Göç İdaresi Müdürlüğünü yürüten AFAD İl Müdürü Ahmet Güngör, yeni uygulanmaya başlayan kanun hakkında bilgi verdi. Güngör; “6458 Sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” 11.04.2013 tarihinde yürürlüğe girdi. Bu kanunla birlikte İçişleri Bakanlığı’na ait Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kuruldu. İllerde de valiliklere bağlı İl Göç İdaresi Müdürlükleri oluşturuldu. İl Göç İdaresi Müdürü atanana kadar yabancılara ait iş ve işlemler il ve ilçe yabancılar şube müdürlüklerince yürütülecek. İl Göç Müdürlükleri oluşturulduktan sonra da devir teslimleri başlayacak ve yabancılara ait bütün iş ve işlemler İl Göç İdaresi Müdürlüğü tarafından yürütülecek. Ayrıca Göç İdaresi Genel Müdürlüğü sınır kapısından itibaren yabancıların takibi amacıyla “Göç Net” adı altında bir sistem kurulacak.  Bu “Göç Net” sistemi üzerinden bütün yabancılar Türkiye’de izlenecek.”

Suriyelilerle AFAD ilgileniyor

İçişleri Bakanlığı’nın emriyle Türkiye’de barınan Suriyelilerle AFAD Başkanlığı’nın ilgilendiğini belirten Güngör; “Başbakanlığın emri gereği yabancılarla ilgili bütün iş ve işlemler Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nce, Suriyelilerle ilgili iş ve işlemler de AFAD Başkanlığı’nca yürütülmektedir. Zonguldak’ta daha önce Suriyeli ve yabancılarla ilgili İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şubesi gerekli kayıt altına almaları tamamladı. Gelen başvuruları kabul ediyorlar. Şuan ülkemizde kalan yabancılarla ilgili “Yabancı Tanıtıma Belgesi “ düzenleniyor. Bu belgelerle birlikte ülkemizde kalanlar ikamet edebiliyor. Suriyelilerle ilgili olarak da AFAD Başkanlığı, Suriyelilerin sağlık giderlerini ve diğer giderlerini kamplarda karşılıyor” dedi.

Zonguldak’ta 701 sığınmacı var

Zonguldak’ta toplam 690 yabancı uyruklu iltica ve sığınmacı vatandaşlar bulunmakta. Bunların haricinde 11 tane de Suriyeli bulunmakta. Diğerleri de başka ülkelere ait bunların içinde Afganistan, Irak, Fildişi sahili ve Nijerya ülkeleri gibi vatandaşlar bulunmakta. Suriyelilerle ilgili iş ve işlemleri AFAD Başkanlığı yürüttüğü için onların kayıtlarını diğer ülke vatandaşlarından ayrı tutuyoruz.

56 Suriyelinin 45’i kamplara gönderildi

Türkiye genelinde Suriyelilerle ilgili yapacağımız iş ve işlemlerde AFAD Başkanlığı’nın emri gereği dilencilik yapan veya kamu düzenini bozanları Mardin ve Urfa’da bulunan sınır kapı kamplarına gönderdik. Alaplı ilçemizde 45 tane Suriyeli vatandaşımız vardı.  Bunlar çalışmak amacıyla fındık toplamak için gelmişlerdi. Ancak fındık toplamak işinin zor olduğunu beyan ederek gitmek istediklerini söylediler. Alaplı Kaymakamlığımız da bir otobüs kiraladı ve bunları kamplara gönderdik. Şuan ilimizde 11 tane Suriyeli var. Ama bunlar oturmak ve okumak için gelen ve kamu düzenini aykırı teşkil etmeyenler. Zonguldak’ta diğer ülkelerden gelen yabancılarla ilgili iş ve işlemleri de Emniyet Müdürlüğü ile Yabancılar Şube Müdürlüğü gerekli kayıtları almakta. Bunlar düzenli bir şekilde İçişleri Bakanlığı’na bildiriliyor. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ülkemizde 11 adet toplama merkezi yapıyor. Bu merkezler yapıldığı zaman Zonguldak’ta hiçbir yabancı bulunmayacak ve bu yabancılar toplama merkezine gönderilecek. Kayıtları da daha düzenli bir şekilde yapılacak.

Düzeni bozan Suriyeliler gitti

Özellikle yabancılarla ilgili Ramazan ayında dilencilik yapanlar hakkında bize şikâyetler geldi.  Zonguldak’ta dilencilik yapan yabancılar bizim kayıt altına aldıklarımızdan değildi. Kaçak olarak Zonguldak’a diğer illerden gelenlerdi. Bizde belediye ve emniyete yazılarımızı yazdık. Sayı olarak kaç yabancı olduğunu bilmiyoruz ama geçtiğimiz günlerde yapılan toplantıda Belediye Zabıta Amiri dilenen yabancıların gittiğini ifade etti. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü çalışmalarını tamamladıktan sonra Zonguldak’ta Soğuksu Mevkiinde Göç İdaresi Müdürlüğü’nde faaliyetlerini sürdürecek. Sınırdan girişlerinden itibaren ‘Göç Net’ üzerinden kayıt altına almaya başlayacak ve hangi İl’e gidilecekse o İl ile ilgili bilgi verilecek. Böylelikle düzenli bir şekilde yabancıların kayıtları tutulmuş olacak.

AFAD, çadır kentte uzman

Suriyeli vatandaşların kayıtlarını neden AFAD Başkanlığı adı altında tutulduğunu açıklayan Güngör; “AFAD, özellikle çadır kent kurma ve çadır kent yönetimi konusunda uzman olduğu için başbakanlık bu görevi AFAD Başkanlığı’na verdi.  AFAD ekibi Güneydoğu illerinde çadır kent konusunda yönetim ve sistemi oturdular. Suriye’den gelen vatandaşlar sıkıntı çekmeden orda ikametlerini sağlıyorlar. AFAD’ın oturmuş bir sistem olduğu için bize devredildi, yoksa sanıldığı gibi savaş mağdurları olduğundan değil. Güney illerimizde bu çalışmalarımıza Kızılay’da bize destek oluyor. Bu çalışmaları Kızılay’la birlikte gerçekleştiriyoruz. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü taşra teşkilatında çalışmalarını bitirdikten sonra AFAD’ın yürüttüğü Suriyelilerle ilgili iş ve işlemler onlara devredilecek” şeklinde konuştu.

Zonguldak’ın 701 iltica ve sığınmacı istatistiği

Zonguldak’ta Afganistan Uyruklu 6 şahıs ve 12 aile olarak 19 erkek ve 15 kadın ile 28 çocuk olmak üzere toplam 62 vatandaş bulunmakta. Türkmenistan Uyruklu 5 şahıs olarak 1 erkek, 4 kadın olmak üzere 5 kişi. Özbekistan uyruklu olarak 3 şahıs ve 1 aile olmak üzere 1 erkek ve 4 kadın olmak üzere toplamda 5 kişi. İran Uyruklu 5 şahıs ve 3 aile olarak 9 erkek ve 5 kadın olmak üzere toplamda 14 kişi. Irak Uyruklu 90 şahıs ve 111 aile olarak 208 erkek ve 142 kadın ile 236 çocuk olmak üzere toplamda 586 kişi. Fildişi Sahili’nden 3 şahıs ve 1 aile olarak 2 erkek ve 3 kadın ile 1 çocuk olmak üzere toplamda 6 kişi. Etiyopya Uyruklu 1 kadın. Çin Uyruklu 1 erkek. Nijerya Uyruklu 1 kadın ve 1 erkek. Gine Uyruklu 1 erkek. Kamerun Uyruklu 1 erkek. Senegal Uyruklu 1 erkek ve 1 kadın. Uganda Uyruklu 3 kadın. Benin Uyruklu 1 erkek. Suriye Uyruklu 11 kişi olmak üzerek toplamda 701 yabancı uyruklu vatandaş Zonguldak’ta bulunmakta.

Haber: Nermin AKKAYA