Sevgili öğrenciler, kıymetli anne ve babalar!

     Bu hafta da hep karıştırdığımız eğitim ve öğretim kavramları ile bunlar arasındaki ilişkiyi sizlerle  paylaşmak istiyorum. Eğitim davranış kazandırma,öğretim ise bilgi kazandırma diye kısaca tanımlayabiliriz.Eğitimsiz bir öğretim ile öğretimsiz bir eğitim düşünülemez.Biz ne yapıyoruz? Ya eğitime önem veriyoruz ya da öğretime. Aslında ikisi de bizim için çok önemlidir. Eğitimi diğer yıllarda sağlayamayız ama öğretimi sonraki yıllarda da sağlayabiliriz. Eğitimli ama öğretilmemiş kişinin topluma faydası yeterli olmayabilir. Aynı zamanda öğretilmiş ama davranışlarında problem olan, eğitilmemiş kişiler de topluma faydalı olamayabilir.

     Başarılı olsun ama davranışları problem değil  ya da başarısız olsun ama davranışları iyi olsun da dememeliyiz.

      İyi eğitilmiş bir kişi hangi görevde olursa olsun kendisine ve topluma yararı dokunacaktır.

     Sadece öğretim odaklı yetiştirilen bir kişinin ise eğitimi eksik kalacaktır. Bu nedenle öğretim,eğitimden ayrı olduğundan dolayı hedeflediğimiz insanı yetiştirememiş oluruz.

      Biz hep eğitimi değil öğretimi ön planda tutarız.Doktor olacaksın, mühendis olacaksın, öğretmen olacaksın vb.deriz de bir türlü iyi insan olacaksın demiyoruz.Halbuki eğitilmiş insan her meslekte önemsenen ve sevilen bir insan olur.Eğer eğitimli olunmazsa sadece meslek ve bilgi ile örnek olunamaz.

Görev bilinci, meslek sevgisi ve insanlara faydalı olma amacı bizleri farklı kılar.

     Bizler hep çocuklarımızın iyi insan olmasını isteriz. Ama bunu hep başkasından bekleriz kendi görevimizin de olduğunun farkında değiliz.

     Kısacası hayatımızda hem eğitim  hem de  öğretim  önemlidir. İkisini birbirinden ayırmamalıyız. Ancak bu şekilde hedeflediğimiz başarıya ulaşabiliriz.

    Çok duyduğumuz  bir sözü  tekrar  hatırlatmakta  fayda görüyorum: En iyi yatırım  eğitim  ve  öğretime  yapılan yatırımdır.      

     Unutmamalıyız ki hayalimizdeki nesli yetiştirebilmek için hayal edilmeyecek bir çaba sarf etmemiz gereklidir. Bu da bütün olanaklarımızın seferber edilmesiyle mümkün olacaktır.

Mehmet Hatip Denek