Milli Eğitim Bakanlığının okul öncesi eğitimin önümüzdeki yıl zorunlu olacağını bildirmesi üzerine, Eğitim-Sen açıklama yaptı: “Pilot uygulama, en çok sıbyan mektebi açılan Çaycuma'dan başlasın”

4+4+4 UYGULAMASI ÖNÜNÜ AÇTI

Milli Eğitim Bakanlığı,  2012 yılında, eğitimde 4+4+4 uygulamasına geçilmesiyle okul öncesi eğitimi zorunlu olmaktan çıkardı. Bakanlık aynı günlerde Kuran kursları için belirlenen yaş sınırını da kaldırdı. Ortaya çıkan boşluksa, devletin de desteğiyle dini eğitim veren yapılarca dolduruldu. Diyanet, bu kapsamda, pek çok il ve ilçede, 4-6 yaş grubu çocuklara dini eğitim veren kurslar açtı. Kamuoyunda “sıbyan mektebi” olarak tanınan okullara eğitimciler büyük tepki gösterirken, kimi yerlerde çocuk eğitimi konusunda formasyona sahip olmadan görev yapan eğiticilerin çocuklara uyguladığı şiddet, dayak ve istismar haberleri görüntüleriyle birlikte gazetelere yansıdı.

HEDEFTE ÇAYCUMA VAR

Zonguldak’ta 2015-16 eğitim yılında Diyanet’e bağlı 26 sıbyan mektebi açıldı. Bu okulların 15 tanesinin Çaycuma’da olması tartışmalara yol açarken, hoşgörülü, demokrat kimliği ile tanınan ilçenin kimi çevrelerce, bu kimliğinin bozulması için hedef seçildiği iddiaları gündeme geldi. Kimi eğitim örgütleri düzenledikleri kampanyalarla bu çarpıklığa dikkat çekmeye çalıştı. Öte yandan 15 Temmuz darbesi sonrasında eğitim alanında da bir dizi düzenlemeye giden Milli Eğitim önümüzdeki eğitim yılından itibaren okul öncesi eğitimin zorunlu olacağını bildirdi. Bunun üzerine açıklama yapan Eğitim-Sen Zonguldak Şube Sekreteri İsmet Akyol, Çaycuma’nın pilot ilçe olmasını istedi.

MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNÜ GÖREVE DAVET EDİYORUM

Akyol açıklamasında, “MEB, okul öncesi zorunlu eğitimin, gelecek yıldan itibaren (2017-2018), pilot uygulama olarak başlatılacağını, 2019'da ise tümüyle zorunlu hale getirileceğini açıkladı. Okul öncesi eğitimin alternatifi hale getirilmek istenen, maarif müfettişlerince hiçbir şekilde denetlenmeyen, müftülüğün ve cemaatlerin açtığı, sıbyan mekteplerinin sayısı, Çaycuma'da, şu anda 25'i buldu. Çaycuma Müftülüğü bu sayının daha da artacağını belirtiyor. Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı okul öncesi eğitimin zorunlu olmasına yönelik pilot uygulama Çaycuma'dan başlatılmalıdır. Başta Milli Eğitim Müdürlüğü olmak üzere Çaycuma'daki tüm kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz.