Eğitmimiz de çözülmesi gereken konularımızdan biri de özel eğitimli öğrencilerimizin nerede ve nasıl eğitim görmelerinin gerektiğidir? Eskiden özel eğitimli ve normal öğrenciler birlikte aynı sınıfta eğitim görürlerdi. Şimdi ise bundan farklı bir durumumuz yok maalesef. Tek farkımız öğrencilerimizi kaynaştırmalı ya da BEP'li (bireyselleştirilmiş eğitim planı) olarak değerlendiriyoruz. Ancak,öğretmenlerimiz bu öğrencilerimize gerektiği zamanı ve ilgiyi ayıramaktadırlar. Çünkü bu öğrencilerin bu sınıflarda eğitim görmemesi gerekiyor. Onların özel eğitim okullarında ya da özel alt sınıflarda engeline göre eğitim görmeleri gerekmektedir. Burada velilerimize de büyük görevler düşmektedir.  Velilerimiz çocuklarını özel eğitimli olarak kabul etmiyorlar ama bunu kabul edip özel eğitim almaları gerekiyor. Eğer bunu sağlayamazsak özel öğrencilerimiz diğer öğrencilerimizle birlikte ders görürlerse yeterli eğitimi alamazlar. Hem kendileri hem de arkadaşları eksik eğitim alacaklardır. Özel alt sınıflarda da bir öğretmene farklı engelleri olan öğrencileri vermek de çözüm olmadı. Bence her engel için ayrı bir özel alt sınıf açılmalı ve öğrenciler en azından orada eğitim görmeliler. Ama insanlarımız çocukların psikolojisi bozulmasın diye buna yanaşmıyorlar. Bence yanlış düşünüyorlar. Bu çocuklarımızla şimdi ilgilenmezsek ileride hiç ilgilenemeyeceğiz. Özel eğitim okullarında veya özel alt eğitim sınıflarında özel eğitim görmeleri hem daha fazla ilgi hem de daha fazla bilgi almalarını sağlayacaktır. Sınıf içerisinde kaynaşma olsa bile eksik kalacaktır eğitimden. Çünkü özel öğrenciler ekstra özen,ilgi,öğretim tarzı ile yetiştirilmelidir. Yine kaynaştırma dersleri olabilir fakat ana dersler ve beceriler ayrı ve az kişilik özel sınıflarda öğretilmelidir.
Özel öğrenciler dediğimiz gibi özeldirler. Velilerimiz için de bunu kabul etmek zor olabilir fakat çocuğumuzun geleceği için bu tür bir eğitim daha verimli olacaktır.
Hintli yapımcı ve yönetmen olan Aamir Khan ın Taare Zamaen Par/ Her Çocuk Özeldir filmini öneriyorum. Özel bir öğrenci ve eğitim şekli temasında çok anlamlı bir film. 
Unutmayalım ki "her çocuk özeldir."

Mehmet Hatip Denek