Emek Partisi Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Mustafa Aday, iktidarın, Baro ve meslek odalarına yönelik müdahalesinin durdurulması gerektiğini söyledi. 
Barolar ve meslek odalarının kamu adına hareket ederek hükümetin birçok uygulamasını mahkemelere başvurarak engellediği ve kamuoyuna gerçekleri açıkladığı için yılardır AKP iktidarının hedefinde olduğuna vurgu yapan Aday, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: AKP iktidarı, bugüne kadar baro ve odaları ‘ele geçirmek’ için çeşitli operasyonlar düzenledi ancak istediği biçimde başarılı olamadı. 
AKP iktidarının baro ve oda seçimlerine yönelik düzenleme yapma girişimi bir kez daha gündeme geldi. Salgın süreci de fırsata çevrilerek yapılmak istenen AKP’nin kendisine engel olarak gördüğü TMMOB (Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği), TTB (Türk Tabipleri Birliği), TBB (Türkiye Barolar Birliği) gibi meslek örgütlerinin ‘yönetimlerini ele geçirme operasyonu’dur. ‘Tek adam, tek parti’ iktidarının amacı katılımcılığın arttırılması dolayısıyla demokratikleşme değil, baroları ve meslek odalarını vesayet altına almaktır.
Baskılarla birlikte, hukukun yok sayılarak muhalefetin tamamen baskılanmasına yönelik çabaların hızlandığı süreçte, AKP’nin yeniden baro ve meslek odalarına ayar verme çabasını gündeme getirmesi şaşırtıcı değildir.
Baroların kadın hakları başta olmak üzere insan hak ve özgürlükleri ile hukukun üstünlüğünü korumaya çalışması ve hak ihlallerini sürekli gündeme getirmesi, Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) öncesinde olduğu gibi koronavirüs salgını sürecinde de halka doğru bilgi sunup halkın sağlık hakkını, sağlık emekçilerinin haklarını koruması AKP’yi rahatsız etmektedir.
TMMOB ve bağlı odalar da AKP iktidarını rahatsız etmektedir. AKP iktidarı boyunca ülkenin kaynaklarının birkaç yandaşa ve uluslararası sermayeye peşkeş çekilmesi, şehirlerin ve doğanın rant hırsıyla talan edilmesi karşısında kuruluş ilkeleri, mesleki sorumluluk ve bilimin, tekniğin halkın yararına hizmet etmesi ilkesi ile TMMOB ve bağlı odalar bu uygulamalara karşı gerek toplumsal örgütlenme ve mücadelede, gerekse hukuki mücadelede sorumluluklarını yerine getirmiştir.
Kent ve doğa talanı, gıda güvenliği, betonlaşma, iş cinayetleri, kaynakların doğru kullanılması, planlama yapılması konularında da sayısız rapor TMMOB ve bağlı odalar tarafından ilgili yerlere iletilmiştir.
Doğal çevrenin hiçe sayıldığı Kanal İstanbul’da, Hasankeyf’te, Atatürk Orman Çiftliğin ’de, Kaz Dağlarında,  doğal felaketler yaşanmaması için Van’da, Elazığ’da, Malatya’da, İstanbul’da, Kocaeli’nde,  Sakarya’da, halk için bilime ihtiyaç duyulan memleketin her yerinde TMMOB ve bağlı odalar yer almıştır.
ZONGULDAK KÖMÜR HAVZASI VE ONUN KURUMU TTK’NIN SON KALANLARININ ELDEN ÇIKARILMASINA KARŞI MÜCADELEDE TMMOB VE BAĞLI ODALAR EN ÖNDE YER ALDI
Uzun yıllar sürdürülen ve AKP iktidarı ile devam eden neoliberal politikalar sonucu neredeyse yok olma noktasına gelen Zonguldak kömür havzası ve onun kurumu TTK’nın son kalanlarının elden çıkarılmasına karşı, ithal kömürü de kullanarak hiçbir halk sağlığı hassasiyeti gözetilmeksizin doğayı katleden, insan sağlığını tehdit eden termik santrallere karşı, stratejik öneme sahip ve bu halkın yarattığı değerlerden biri olan limanların özelleştirilmesine karşı, iş cinayetleri ve meslek hastalıklarının artarak devam etmesine neden olan uygulamalar ve yasal düzenlemelere karşı, kaçak olduğu herkes tarafından bilinen ve iktidar tarafından göz yumulan kaçak ocaklar ve güvencesiz çalışmaya karşı mücadelede TMMOB ve bağlı odalar en önde yer almıştır.
BİRLİKTE MÜCADELE ETTİĞİMİZDE İKTİDARIN, BARO VE MESLEK ODALARINA YÖNELİK MÜDAHALESİNİ DURDURABİLİRİZ
İktidarın barolara ve meslek odalarına yönelik müdahalesi tüm halkımıza ve onun değerlerine karşı yapılmaktadır. Bu nedenle bu saldırılara karşı toplumun tüm kesimlerinin birlikte mücadele etmesi elzemdir.
İlgili düzenlemenin önümüzdeki günlerde Meclise getirileceği konuşulmaktadır. Saldırıyı durdurmanın yolu örgütlü ve birleşik bir mücadeleden geçmektedir. ‘Böl, parçala, yönet’ taktiği ile baroların ve meslek odalarının sesinin kısılarak, etkisizleştirilmek istemesine karşı mücadele etmek sadece barolar, TMMOB ve bağlı odaların, TTB’nin değil; tüm meslek örgütlerinin, sendikaların, siyasi partilerinin yani tüm emek ve demokrasi güçlerinin de görevidir. Birlikte mücadele ettiğimizde iktidarın, baro ve meslek odalarına yönelik müdahalesini durdurabiliriz. Bu nedenle merkezi ve yerel düzeyde ortak mücadele hattının oluşturularak gerekli adımların atılması için tüm emek ve demokrasi güçlerini acilen harekete geçmeye çağırıyoruz.