‘...ve Zonguldak’, Zonguldak’ın kaderi değildir;

Yaşanacak bir Zonguldak bizlerin elindedir…

 

Emek Partisi Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Mustafa Aday yazılı bir basın açıklaması yaparak Zonguldak’ın kaderinin termik santrallerle daha baştan çizildiğini söyledi.

Aday yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelerine yer verdi:

“Korona virüs salgını kapsamında tedbirler alınırken Zonguldak büyükşehirlerle birlikte anıldı. ‘...ve Zonguldak’ sözcükleri de tüm haber bültenlerinde yer aldı. Zonguldak, büyükşehir olduğu için değil, maden kenti olmanın yanı sıra Çatalağzı Muslu bölgesindeki dar bir vadideki termik santrallerde yılda milyonlarca ton kömürün yakılıp, yüz binlerce ton külün uçtuğu bir kent olduğu için büyükşehirlerle birlikte araç giriş çıkışına kapatıldı, sokağa çıkma yasağı kısıtlaması getirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘30 büyükşehir ve akciğer hastalığının yüksek olduğu Zonguldak’a giriş ve çıkışlar kapatıldı’ sözleri de var olan bu gerçeğin itirafıydı.

Mevcut termik santrallerin insan ve çevre sağlığını tehdit etmesi yetmezmiş gibi Ereğli'den Amasra'ya kadar, 78 kilometrelik sahil şeridinde, yeni termik santrallerin yapılması planlandığı sık sık gündeme geldi. Birçok termik santral projesinden tepkiler sonucu vazgeçildi, bir kısmının yargı süreci ise devam ediyor.

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesinde yayımlanan bir projeyi geçtiğimiz hafta içinde kamuoyuna açıkladı. Sözü edilen ‘Filyos Limanı ve Sanayi Bölgesi Demiryolu Bağlantısı’ projesinde limanın yanı sıra tersane, termik santral, çimento ve toprak sanayi, demir çelik tesisi, LPG depolama tesisleri, petrokimya tesisi, petrol ve petrol ürünleri depolama tesisi, kömür-cevher stok alanı ve kül atım sahası gibi ne kadar kirli teknoloji ürünü yatırım varsa tamamının Filyos Vadisi’nde yer alacağı belirtilmektedir.

Bakanlık sitesinde yayınlanan bu proje, AKP yöneticileri tarafından sık sık dile getirilen ‘Bölgenin, Batı Karadeniz'in kurtuluşu’ olacağı iddia edilen Filyos Vadisi Projesi’nin aslında bir ‘kurtuluş’ olmayacağının da itirafıdır.

15 Mayıs 2020 Cuma günü Filyos'ta incelemede bulunan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakanlık sitesinde yayınlanan termik santral projesine değinmedi ama AKP’nin konuya nasıl baktığını Zonguldak halkı biliyor. 

Hatırlanacağı gibi Zonguldak İl Genel Meclisinin 2020 yılı ocak ayı toplantısında mevcutlara ilaveten Karadeniz Ereğli’den Bartın Amasra’ya kadar olan kıyı şeridinde yapılması planlanan termik santraller gündeme getirilmiş ve toplantıda söz alan CHP’li üye Burhanettin Çakır’ın termik santrallere karşı deklarasyon yayımlanması yönündeki teklifine, AKP’li üyeler, ‘İstihdam yaratıyorlar. Önce istihdam, istihdam olmayınca sağlığı ne yapacaksın’ diye karşı çıkmıştı. Yine önceki dönem AKP Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, ‘Gerekirse orada yaşayan insanları başka yere nakleder, santralleri yine yaparız’ demişti.

Termik santrallerin istihdam yaratmadığı, çevre ve insan sağlığına zarar verdiğinin en somut örneği Çatalağzı beldesidir. Son yıllarda Çatalağzı’nda kanser ve solunum yolları hastalıklarında ciddi bir artış olmuş, 12 bin civarında olan Çatalağzı nüfusu da 7 binin altına düşmüştür. Bu durum termik santrallerin sağlığı ciddi anlamda tehdit ettiğini ve istihdam yaratmak bir yana bölge halkını göç etmeye zorladığını göstermektedir.

Diğer taraftan büyük bir çoğunluğu ithal olan kömürün taşınması, külleri, atıkları, kirlenen su gibi etkenler düşünüldüğünde termik santrallara filtre takılmasıyla da termik santrallerin yarattığı kirlilik ortadan kalkmayacaktır. 

Ayrıca belirtmek isteriz ki yasak nedeniyle 42 gün sonra dışarı çıkan ve izin verilen günde Zonguldak merkez Karakum sahilinde, "YKS stresi yaşıyoruz. Stresi atmak için denize girdik. Yasağı bilmiyorduk” diyen gençlere ayrı ayrı kesilen 3 bin 150'şer lira idari para cezası da ‘ve Zonguldak’ gerçeğinin üstünü kapatamaz. Salgına rağmen birçok fabrikada çalışma devam ederken,  AVM’ler açıkken denize girme yasağını bilmediklerini söylemelerine rağmen gençlere kesilen ağır para cezası, Zonguldak kamuoyunda büyük tepkilere neden olmuştur. Cezalar iptal edilmelidir.

Zonguldak’ı ve Batı Karadeniz’i tümden yaşanmaz hale getirecek termik santrallere, Kilimli’de yapılmak istenen gemi söküm tesisine ve kirlilik yaratan, yaratacak olan tüm tesislere karşı birlikte mücadele etmekten başka bir yol görünmüyor. ‘...ve Zonguldak’, Zonguldak’ın kaderi değildir; yaşanacak bir Zonguldak bizlerin elindedir. Tüm emek ve demokrasi güçlerini Zonguldak’a sahip çıkmaya ve birlikte mücadele etmeye çağırıyoruz.”