Eray Canberk ile Gülsüm Cengiz’in “Selam yaratana” adıyla emek şiirlerinden oluşturduğu antolojide 6 Zonguldaklı şairin 7 şiiri yer aldı. Kitap Evrensel Yayınları arasında çıktı.

 

Evrensel Yayınları arasında çıkan, emek ve emekçi şiirlerinden oluşan, “Selam Yaratana” adlı antolojide, Zonguldaklı 6 şairin 7 şiiri yer alıyor. Erey Canberk ve Gülsüm Cengiz’in birlikte hazırladığı antolojide Muzaffer Tayyip Uslu, İ. Behçet Kalaycı, Egemen Berköz, Mehmet Yılmaz Karaibrahimoğlu ve İbrahim Tığ’ın birer şiiri bulunurken, Hamit Kalyoncu, kentimizi iki şiirle temsil ediyor.  Şiirlerin tamamı, antolojinin, “Yorgunluğun kardeşlik kokan elleri” başlıklı birinci bölümünde yer alıyor. Bu bölümde emekçilerin yaşama ve çalışma koşulları, işsizlik, iş kazaları, göçmen işçilik çocuk işçiliği vb. konulardaki şiirler bulunuyor.

 

ŞAİR DE BİR EMEKÇİ DEĞİL MİDİR?

Antolojiyi hazırlayanlardan Eray Canberk, “Şiir yaratan emektir” başlıklı sunum yazısında, “…Şiir tarihi insanın tarihidir diyebiliriz. İnsanın tarihini emeğin tarihinden ayırmaya olanak yoktur. Aynı şey şiir için de geçerli. Doğrudan emeği, emekçiyi konu almayan şairler varmış gibi gözükür; oysa en soyut şiir bile şairin emeğini yansıtmaz mı? Şair de bir emekçi değil midir? Dili şiirleştiren şairin emeği görmezden gelinir mi?” derken, Gülsüm Cengiz ise, “Emek şiirleri seçkisi adından da anlaşılacağı gibi tematik bir çalışma. O yüzden gerek dünya şiirinden, gerek ülkemiz şiirinden örnekler bu temaya uygun olarak seçildi. Bu arada, başka seçkilerde, sözlüklerde yer almamış olsa da kendileri de emekçi olan bazı şairlerin şiirlerine de yer verildi. Seçki incelendiğinde bazı ozanların birden çok şiirine yer verildiği görülecektir. Bu olgu bazı ozanların emekçiler üzerine daha çok şiir yazdığını göstermektedir” diyor. (Meryem Demir)