Tüm İşçi Emeklileri Derneği Zonguldak Şube Başkanı Mustafa Sarıoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş’a ve Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, emeklilerin açlık sınırı altında maaş aldığını iletti. Sarıoğlu, Muş’a ve Kılıçdaroğlu’na, emeklilerin sorunlarıyla kim ilgilenirse, kim değer verirse onun yanında olacağını iletti.

Tüm İşçi Emeklileri Derneği Şube Başkanı Mustafa Sarıoğlu, davetli olarak Pazar günü AKP’nin Pazar Günü Filyos’ta İl Danışma Meclis toplantısına katıldığını ve toplantıya davetli olarak katılan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş’a, Zonguldak’ın en büyük sorununun emeklilerin maaş adaletsizliği sorunu olduğunu ve Zonguldak’ta 140 bin emeklinin yaşadığını ve açlık sınırının altında maaş aldığını ilettiği ifade eden Sarıoğlu, “2000 öncesi ve sonrasında emeklilerin arasında bin lira maaş farkının olduğunu, artık emeklinin sabrı ve tahammülü kalmadığını Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş’tan Sayın Başbakan’a iletmesini istedik.”

SARIOĞLU, KILIÇDAROĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Şube Başkanı Mustafa Sarıoğlu, Genel Başkanları Satılmış Çalışkan ile birlikte önceki gün Ankara’da Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştüğü ve yine emeklilerin sıkıntılarını aktardığını ifade ederek şunları söyledi: “CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, Zonguldak’ta yaşayan 140 bin emeklinin olduğunu, gençlerin Zonguldak’ı terk ettiğini, asgari ücretle Türkiye’nin birçok ilinde çalıştığını, emeklilerin torunlarına ve ailelerine bakmak zorunda kaldığını ve emeklilerin tüm bankalara kredi borcu olduğunu, emeklilerin sorunları ile kim ilgilenirse, emekliye kim değer verirse emeklinin de onun yanında tavır alacağını ilettim.”

Emeklilerin parlamentodan talepleri şunlardır:

1-BEKLENEN İNTİBAK: Aynı hizmetli emeklilerin arasındaki farklı uygulamalardan gelen maaş farklılıklarını ortadan kaldıracak, Emeklilerimizin çözüm bekleyen sorunlarını giderecek yasal düzenlemenin yapılması.

Bugün 1999 yılında 25 yıl 9000 bin gün tavandan prim ödeyerek birinci dereceden emekli olan ile 2014’de aynı hizmet ve prim gününden tavandan birinci dereceden emekli olanlar arasında 1200 TL fark var. (Bu açık bir reel kayıp göstergesidir.)

Bu nedenle emeklinin, hizmet, prim günü ve derecesine dayalı, norm ve standart birliği sağlayacak intibak düzenlemesinin yapılması.

2-İntibak sorunun yanı sıra emekli taleplerinin en önünde gelen gelir ve aylıkların artışının enflasyona endekslenmesini öngören yasa maddesinin değiştirilmesi, (önce uygulanan katsayı sistemi veya TÜFE-REFAH PAYI) olarak -55/55 md.

Emekli sandığı, SSK, Bağ-Kur emeklerine yapılan zamlarda farklı uygulamalar giderilmeli ve tüm emeklilere refah payı verilmelidir. 2000 den itibaren milli gelirden İşçi ve BAĞ-KUR emeklilerine pay verilmemekte.

3-Sağlık gibi önemli ve anayasal hak olan bir alanda emeklilerimizden (ilacın payı dışında) katkı payı alınmamalı.

Özel Emeklilik primine %25 katkı yapan devlet emekliden sosyal destek primi almakta, bu nasıl devlet anlayışı.

Siyasilerin en çok mağdur ettiği kesim olan emeklilerimiz yıllarca çalışarak prim ödemiş ve bu ülkenin gelişip kalkınmasına en büyük katkıyı sunmuş kesimimizdir.

Emeklilerimize ekonomik ve sosyal olanaklar sunmak, onlara hak ettikleri onurlu yaşamı sağlamak sosyal devlet anlayışı gereği İKTİDARLARIN en önemli görevidir. 

(Barış DOĞAN)