İYİ Parti İl Başkanı Yavuz Erkmen ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, GMİS Başkanı Hakan Yeşil'i ziyaret etti. Başkan Erkmen, GMİS Başkanı Yeşil'i ziyaretinde TTK'nın Çinli firmaya satışıyla ilgili endişelerini yineledi.

TTK ve maden kömürünün konuşulduğu toplantıda İl Başkanı Yavuz Erkmen, "Türkiye Varlık Fonu altında maden holdingi kurulması bu kurumların satışına kadar gidecek bir sonuca götürecektir. Biz hemen satılıyor demiyoruz. Ama bir altyapı hazırlığı var. Böyle hissediyor böyle görüyoruz. Zonguldak kamuoyunu buna dikkat çekiyoruz. Bu gidişatı çok iyi takip etmeliyiz." dedi.

Erkmen, TBMM’ye sunulan yeni Torba Yasa Teklifinde Zonguldak’ın geleceğini yakından ilgilendiren değişiklik konusunda Zonguldak halkı ve Genel Maden İşçileri Sendikasını uyarmıştı. Erkmen hazırlanan torba yasa ile TTK’nın Varlık Fonu tarafından Çinli firmalara satılabileceğini öngördüklerini kaydetmişti.

Erkmen, çekincelerini ziyarette de yineledi

Ziyaret için İYİ Parti İl Başkanı Erkmen'e teşekkür eden GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil de ayrıca Erkmen'in iddialarının takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

 

ERKMEN ŞUNLARI DİLE GETİRMİŞTİ:

Söz konusu Torba Yasada kamuda faaliyet gösteren TTK, TKİ, Eti Gümüş, Eti Maden gibi kurumları bünyesine alarak Özel hukuk tüzel kişiliğine sahip, A.Ş statüsünde Maden Holding kurulacağına vurgu yapan Erkmen, bu kuruluşun Türkiye Varlık Fonuna devrederek madenlerle ilgili faaliyetlerin Sayıştay ve TBMM denetimi dışına çıkarılacağını öne sürdü.

 

Türkiye Varlık Fonu’nun Maden Holding bünyesindeki maden sahalarını ve ruhsatlarını kısa bir süre işletip, sonrasında satışa çıkaracağını öne süren Yavuz Erkmen, “Bunun anlamı Türkiye Varlık Fonu’nun yapısı ve bugüne kadar bünyesine aldığı kurumların başına ne geldiyse ve ya geliyorsa aynı şeyler TTK’ nın da başına gelecektir.  Nitekim geçtiğimiz Nisan ayında Çin sevleti ihracat sigortası kuruluşu Sinosure ile Türkiye Varlık Fonu arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde Çinli altyapı, ulaşım, müteahhitlik, madencilik, enerji, şirketlerinin Türkiye’ deki satın alma, yatırım, ortalık ve hisse alımları, danışmanlık amaçlı 5 milyar dolarlık finansmanın Çinli şirketlere sağlanacağı yazılı ve görsel basında yer almıştı.

 

Bu da bize yasa teklifindeki düzenlemeler göz önüne alındığında Maden Holding bünyesindeki kurumların Türkiye Varlık Fonu’na parasal kaynak bulma amaçlı kullanılacağının işaretlerini göstermektedir. Bugüne kadar 70 milyar doları aşkın özelleştirme yapılarak ülkemizin önemli kamu şirketlerini elden çıkaran iktidarın, şimdi yer üstünde satacak şirket ve ya varlık kalmayınca ya da çok aza inince şimdi sıranın yeraltı değerlerimize geldiğinin görüldüğüdür, dolayısıyla tahminimiz TTK’nında Çinli şirketlere satışının ön hazırlığının yapıldığıdır.  Bu açıdan bu yasa teklifinin akıbetinin Zonguldak kamuoyunca yakından takip edilmesi, amaçlı bu uyarımızı yapıyor, tarafımızdan da takip edileceğini kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.” dedi.

(Şebnem Saka)