Her yanını çöp dağları kaplayan ve bir viraneye dönen Kapuz Plajı’nın mavi bayrak etiketi de tehlikeye girdi.

Eserinizle övünebilirsiniz!

Vali Ali Kaban’ın bir mahkeme kararını gerekçe göstererek Zonguldak Belediyesinin elinden aldığı Kapuz Plajı sözcüğün tam anlamıyla viraneye döndü. Vatandaşlar, her yanı çöp yığınlarıyla dolan plajın, uyuşturucu bağımlılarının yatağı haline gelmesinden endişe ediyor.

Zonguldak Valiliği, Zonguldak Belediyesini, bir mahkeme kararını gerekçe göstererek, yıllardır işlettiği Kapuz Plajı’ndan çıkardı. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’in basiretsiz tavırları nedeniyle büyüyen sorun, Zonguldak Kömürspor’un da devreye girmesiyle adeta kördüğüme dönüştü. Karadeniz Bölgesinin en güzel plajlarından biri olan ve aldığı mavi bayrak ödülü ile tescil eden plaj, sahipsiz kalınca viraneye döndü. Soyunma kabinleri, oturma yerleri ve diğer tesisleri gerekli bakım, onarım yapılmadığı için enkaza dönen plajın her yanını çöp kapladı. Deniz sezonunun açılmasına günler kaldığı halde hiçbir hazırlık yapılmayan plajın mavi bayrak etiketi de tehlikeye düştü.

MAVİ BAYRAK İÇİN GEREKEN DENETİM YAPILAMADI

Her yıl mart-nisan aylarında sezon hazırlıklarına başlayan Zonguldak Belediyesi, Zonguldak Valiliğinden gelen “İşgalsiz olarak boşaltın” yazısı üzerine envanterine kayıtlı tüm eşyalarını toplayarak çıkma hazırlığı yaptı. Gerekli bakım ve onarımları yapılmayan plajın, bu yaz sezonunda, eski kalitesiyle hizmet vermesi imkansız hale geldi. Öte yandan plaja mavi bayrak etiketi veren Avrupa Çevre Eğitim Vakfının, denetim yapmak için Zonguldak’a gelmek istediği, yaşanan sorunlar nedeniyle ziyaretini ertelediği öğrenildi.  Mavi bayrağın askıya alınması anlamına gelen bu durum, plajın, etiketinin kaldırılması gibi büyük bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu da ortaya koydu.

KAPUZ’DA BİR TEK PLAJ TESİSLERİ Mİ KIYI KENAR ÇİZGİSİ İÇİNDE

Yaşan olumsuz gelişmeler Kapuz halkının şikâyetlerine neden oldu. Mahalle sakinleri, sahipsiz kalan plajın uyuşturucu bağımlılarının yatağı haline geldiğini iddia etti. Valilikle Belediye arasındaki sorunların siyasi olabileceğini de iddia eden vatandaşlar, “Burada kıyı kenar çizgisi içinde birçok yapı var. Bir tek plaj tesisleri varmış gibi, belediyenin çıkarılmasını anlamak mümkün değil. Yukarıdakiler birbirleriyle çekişirken olan bize oluyor. Bırakın Zonguldak’ı, Türkiye’de Kapuz gibi kaç plaj var? Bunlar yaşanmasaydı, plaj çoktan hazır hale gelmişti. Mavi bayrağı kaybedersek bunun bedelini kim ödeyecek? Belediye başkanı basiretsiz, diğerleri de onunla istediği gibi oynuyor” dedi.