BES üyeleri Vergi Dairesi önünde eylem yaparak ücret eşitsizliğine dikkat çekti

 “EŞİTLİK VE ADALET İSTİYORUZ”

KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Maliye emekçileri sorunlarıyla ilgili Vergi Dairesi önünde basın açıklaması yaptı.

BES Zonguldak İl Temsilciği üyeleri,  Gelir İdaresi Başkanlığı Zonguldak Vergi Dairesi Başkanlığı önünde pankart açarak yaptıkları açıklamada ücret eşitsizliğine dikkat çekildi. BES Zonguldak Şube Sekreteri Erdinç Sakin, tarafından yapılan açıklamada maliye çalışanlarının eşitlik ve adalet istedikleri dile getirerek, “ 2005 yılında Gelir İdaresi Başkanlığı’nın kuruluş sürecinde ortaya koyduğumuz itirazlar ve direnişe rağmen çıkartılan GİB yasası gelinen süreçte ayrımsız tüm maliye emekçilerinin mutsuzluğunun kaynağı olmuştur.  On yılı aşkın bu süreçte başta ücret adaletsizliği olmak üzere, istihdam belirsizlikleri ve tasfiye politikalarına karşı Maliye Bakanlığı’na yürüyüşler, grevler, basın açıklamaları ve alan eylemleri yaptık. Başta Maliye Bakanı olmak üzere bakanlık yetkilileri ile defalarca görüşmeler yaptık, her defasında eleştiri ve taleplerimizle ilgili olarak “haklısınız” yanıtını aldık” denildi.

“Eşitlik ve Adalet İstiyoruz!”

Ücretin emeğin karşılığı olduğunu ve eşitlik ve adalet istediklerini de dile getiren Sakin, “Devlet çalışanlarının yaptıkları işe uygun, adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır hükmü yer almakta. Yine anayasanın 10’ncu Maddesi eşitlik ilkesini tanımlanmaktadır. Anayasa’ya aykırı olarak, aynı masalarda aynı işi yapan maliye emekçileri arasındaki 1000 TL’nin üzerindeki maaş farkına bir kez daha yeter diyoruz. Üniversite mezunu olmayan maliye emekçilerine sınav hakkı tanınmayarak halen binlerce maliye emekçisinin uzun yılların birikimine dayanan “uzman” lığı yok sayan zihniyeti kabul etmiyor, maliye emekçilerini KPSS ve Açık Öğretim Fakültesi kapılarında süründürüp, sonra da sınav açmıyorum diyen zihniyeti buradan bir kez daha kınıyoruz. Gelir uzmanlarını merkez/ taşra olarak ayrıma tabi tutup, ücret adaletsizliği yaratan zihniyeti kabul etmiyor, ek gösterge adaletsizliğinin giderilmesini istiyoruz. 24.05.2016 tarihli Resmi Gazete ’de yayımlanan Anayasa Mahkemesi kararı da haklılığımızı bir kez daha tescil etmiştir.  Merkez/ taşra ve memur/ uzman kadroları arasında ücret adaletsizliği yaratan ve bu adaletsizliği derinleştiren 666 sayılı KHK’da siyasi iktidarın yaptığı mali düzenlemelerin yetkisiz olduğu hükmünü vermiştir” ifadelerine yer verdi.

“Bir Tercih Yapmak Zorundalar”

Maliye hizmetlerinin ve maliye emekçilerinin bütünleşmesinin etkin bir Maliye Bakanlığı işleyişinin olmazsa olmazı olduğunu da ifade eden Sakin, “ Gelir ve gider ayrımını da ortadan kaldıracak şekilde maliye hizmetleri sınıfı oluşturularak, maliye emekçilerinin eşitlik ve adalet talepleri karşılanmalıdır. Bugün burada her kadro ve unvandan maliye emekçilerinin eşitlik ve adalet talepleri karşılanmalıdır. Bugün burada her kadro ve unvandan maliye emekçileri eşitlik ve adalet için bir adım daha atıyor, siyasi iktidarı ve Maliye Bakanlığı’nın taleplerimiz için adım atmaya çağırıyoruz” dedi.  (Aycan Karadağ)