Halkın Sesi’nden TSO Başkanı Metin Demir, Esnaf Odaları Başkanı Muharrem Coşkun ve Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ercan Şehri’yi göreve davet ediyor

Esnaf iflasın eşiğinde

Zonguldak, tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşıyor. Küçülen ekonomi, binlerce kişinin ekmek yediği özel maden şirketlerinin tek tek kapanması, kaçak ocaklarda ardı ardına yapılan bombalamalar, ülke genelinde yaşanan mali kriz esnafın belini büktü. Tüm bu olumsuz tabloya kent merkezinde hizmete giren Westa Life AVM de eklenince birçok esnaf günü siftah yapmadan kapatıyor. Özellikle yeme-içme sektöründe tam bir çöküş yaşanıyor.  AVM’de yeni açılan 20’ye yakın restoran ve cafe kent merkezindeki onlarca işyerinin sonu oldu.

YATIRIM DURDU, İŞSİZLİK PATLADI

Siyasette yaşanan belirsizlik ve kaos ortamı, piyasadaki para hareketini de direk etkiliyor. Yatırımcılar, ekonomideki karamsar tablo nedeniyle Mart ayına kadar projelerini askıya aldı.  İşsizlik yüzünden son 3 yıl da yaşanan göç yüzünden piyasaların dengesinin bozulduğuna vurgu yapan ekonomistler, özellikle yatırımcı bakanlıklardaki kemer sıkma politikasının inşaat sektöründe büyük iflasları beraberinde getireceğini öne sürüyor. İl genelinde yaşayan 3-4 bin mültecinin vasıfsız işlerde ucuz işgücü olarak çalışmasının da, TÜİK’in işsizlik rakamlarını yılsonu itibariyle il genelinde 2-3 puan artırması bekleniyor.

PİYASLAR KAN AĞLIYOR, BAŞKANLAR SEYREDİYOR!

Öte yandan kirasını ödeyemez hale düşen Zonguldak esnafının yaşadığı kriz diğer yan sektörleri de tetikliyor. Her geçen gün büyüyen kriz karşısında esnaf temsilcisi olarak koltukları işgal eden oda ve dernek başkanları ise suskunluğunu koruyor. TSO Başkanı Metin Demir, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun ve Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ercan Şehri, şuana kadar krizle ilgili tek bir hamle yapmadı. Politikacılarla ters düşmemek ve bulundukları konumu korumak için üyelerinin iflasına seyirci kalan Başkanlar, Zonguldak’a sırtını dönen iktidarın uydusu gibi çalışıyor. Halkın Sesi, kamu adına esnaf temsilcilerini görevlerini yapmaya davet ediyor.