Gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Mustafa Özdemir resmi açıklamaların dışında haber yaparak halkı paniğe sürüklediği gerekçesiyle ifadeye çağrıldı. Savcılıkça adli kontrolü istenen Özdemir çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından diğer gazetecilerle birlikte serbest bırakıldı.

Önceki gün, Ontemmuz Mezarlığına, bir cenazenin, özel kıyafetli görevlilerce defnedildiği haberini araştıran Gazetemizin Yazı İşleri Müdürü Mustafa Özdemir, üst düzey bir kamu görevlisinden, defnedilen kişide yapılan Koronavirüs tespit edildiği bilgisini alarak kamuoyuyla paylaştı. Başka gazete, televizyon ve internet portallarınca da paylaşılan haber, daha sonra Valilik tarafından yapılan basın açıklamasıyla şüphe düzeyinde de olsa doğrulandı. Valilik yaptığı basın açıklamasında, “Defin işlemi, ölüm olaylarında şüphe varsa, teyit olmasa da her ihtimale karşı teyit varmış gibi tedbir amaçlı olarak gerekli önlemler alınarak yapılmıştır” denildi. Ancak Basın Savcılığı şüpheli kişinin testinin negatif çıktığını iddia ederek haberi yapan gazeteciler hakkında “Halkı paniğe sürüklediği” gerekçesiyle soruşturma başlatıp gözaltı talimatı verdi.

SORUMLULAR KONUŞMADIKÇA BENZER VAKALAR YAŞANACAKTIR
Savcılığın talimatı üzerine gazetelere giden polis ekipleri bürolarda bulduğu muhataplarını gözaltına alarak Zonguldak Emniyet Müdürlüğüne götürdü. O sırada gazete dışında bulunan Yazı İşleri Müdürümüz Özdemir, kendisine bilgi ulaştırılması üzerine ifade vermek üzere Emniyet Müdürlüğüne gitti. Burada ifadesi alınan Özdemir sağlık kontrolünün ardından İmza Gazetesi Sahibi Osman Sav, Elmas 67 Televizyonu Haber Müdürü Seyfi Boyraz, Lens Medya Sahibi Ergin Özkul ve Tempo Gazetesi Muhabiri Selçuk Koçaklı ile birlikte adliyeye sevk edildi. Özdemir bu sırada sosyal medya hesabından üst üste üç paylaşım yaparak, “Haberin kaynağı birinci ağızdan üst düzey yetkilidir. Gazetecilik ahlakı gereği bilgi kaynağımızı açıklamayacağız. Bu bilgi kirliliğiyle ilgili sorumlular konuşmadıkça benzer vakalar yaşanacaktır” dedi.  Savcılığın adli kontrol şartı istediği Özdemir daha sonra çıkarıldığı nöbetçi mahkeme tarafından savcılığın talebi reddedilerek serbest bırakıldı.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN AÇIK İHLALİ OLARAK GÖRÜYORUZ
Konuyla ilgili gazetemiz tarafından gün içinde yapılan açıklamada, “Özdemir’in yaptığı bir haber nedeniyle ifadeye çağrılmış olmasını basın özgürlüğünün açık ihlali olarak görüyoruz. ‘Polis yalan haber yapanları topladı’ şeklinde intikamcı haber yapan hırslı gazetecileri kınıyor, yetkilileri kamuoyunun son derece duyarlı olduğu bu konuda daha şeffaf davranmaya, kamuoyuna daha çok bilgi aktarmaya davet ediyoruz” denildi. Öte yandan aynı saatlerde İl Emniyet Müdürü Metin Turanlı’nın haberi yapanları  “Şer odağı” olarak niteleyip “Evde kalıp, resmi mercileri takip edelim” şeklinde tivit atması dikkat çekti. Turanlı’nın tiviti  “Evinde kal gazeteci. Haberi de devlet yapar” şeklinde esprilerin yapılmasına neden olurken “Her haber resmi açıklamalara göre yapılacaksa o halde tüm gazeteleri kapatsınlar. Resmi haber için TRT ve Anadolu Ajansı  yeter” yorumlarına yol açtı.