Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde faaliyet gösteren Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.’ye (ERDEMİR) bağlı liman işletmesinde iş bırakan işçiler, aileleri ile birlikte protesto yürüyüşü gerçekleştirdi.
 

Erdemir Limanı’nda işletmeyi devir alan firma ile maaş konusunda anlaşamayınca iş bırakan 120 işçi ve aileleri akşam saatlerinde protesto yürüyüşü yaptı. Erdemir ana kapısı önünden yürüyüşe başlatan işçiler yol boyunca sloganlar atıp seslerini duyurmaya çalıştı. Erdemir’de yetkili Türk Metal Sendikası Ereğli Şubesi binasının bulunduğu iş merkezi önünde duran işçiler çeşitli sloganlar attı. İşçiler Ereğli Belediyesi önüne geldiklerinde bir süre durarak seçim döneminde kendilerine verilen sözlerinin yerine getirilmemesine tepki gösterdi. 

İşçiler ve aileleri yürüyüşlerini Atatürk anıtı önünde sonlandırırken burada Soma’da hayatını kaybeden 301 madenci için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İşçi arkadaşlarına hitap eden Bülent Çakır slogan atmalarının sebebinin seçim öncesi kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmemesi olduğunu söyledi.

İşçiler buradan sahil bandında bulunan amfi tiyatroya geçerek protestolarına burada devam ettiler. Erdemir liman işçileri daha sonra 2 gündür eylem yaptıkları Erdemir ana kapısı önüne gelerek eylemlerini sürdürdü.

Son Durum

Pazartesi günü Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş (ERDEMİR) ana giriş kapısı önünde eylem başlatan liman işçileri bugün bekleyişlerini sürdürüyor.. Ereğli Emniyet Müdürlüğü ekipleri ilçenin giriş çıkışlarında kontrol noktaları oluşturarak şüpheli görülen araçlarda arama yapıyor. 

Erdemir liman işletmesini devralan firma ile maaşlarda anlaşamayınca iş bırakan taşeron işçileri ve aileleri bugün eyleme devam etti. Dün akşam protesto yürüyüşü gerçekleştiren 120 işçi ile aileleri yeniden Erdemir ana kapısı girişine gelerek beklemeye başladı. Sorun çözülene kadar eylemleri sürdüreceklerini belirten Bülent Çakır, ekmeklerinin dışında hiçbir davaları olmadığını söyledi. Çakır, gazetecilere yaptığı açıklamada, ekmek davasının üçüncü gününde olduklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Onun haricinde farklı bir bekleyişimiz yok. Biz ekmeğimizi istiyoruz. Onun için buradayız. Arkadaşlarımız gerekli görüşmeleri yapıyor. Görüşmelerimize devam ediyoruz. Bize net bir cevap verilinceye kadar biz buradayız. Biz kimseyi karşımıza değil yanımıza almak istiyoruz.” 

Babasının üçüncü gün işe çağırılmadığını ifade eden 7 yaşındaki Fırat Ürkmez de, söz verenlerin bu sözlerini yerine getirmesini istedi. 10 yaşındaki Ferhat Ürkmez de seçim döneminde babasına iş sözü verenlerin vaatlerini yerine getirmesini istedi. Ürkmez konuşmasında şunları söyledi; “Babamı işe alacaklar diye bekliyoruz. Buradaki bütün ağabeylerim de işe alınacak diye bekliyor. Koskoca Erdemir artık işe alsın. Hani burada Hüseyin Uysal? Sadece ilçe başkanı mı geldi? Hüseyin Uysal seçimlerden önce ‘Senin babanı işe alacağız. Bütün Ereğli’nin gençleri Erdemir’den ekmek yiyecek’ demişlerdi.”
Ereğli’de üç gündür devam eden eylem nedeniyle polis ekipleri şehrin giriş çıkışlarında kontrol noktaları oluşturdu. Şüpheli görülen araçları durdurarak bilgilerini sorgulayan polis detaylı arama yapıyor.