ZONGULDAK’TA SULAR ALTINDA

Zonguldak-Ankara Karayolu’nun 5’inci kilometresinde Asma Deresi’nin taşması sonucu karayolu ulaşıma kapandı. Yol kenarında park halinde olan araçlar mahsur kaldı. Bazı sürücüler araçlarını kendi çabalarıyla kurtarmayı başardı. Çocuk parkında mahsur kalan 3 kişi de kepçe yardımıyla kurtarıldı.

İKİNCİ MAKAS SULAR ALTINDA

Mithatpaşa Mahallesi İkinci Makas Mevkii’nde de ulaşımı sağlayan köprü sular altında kaldı. Sürücüler ilerlemede zorlandı. Polis köprüyü trafiğe kapadı. İşlerine gitmek isteyenler su birikintileri nedeniyle zorlandı. Bir ayağı önemli hasar gören köprü yıkılma tehlikesine karşı kapatıldı. Bu arada kent merkezini bölen Üzülmez Deresi de taştı. Yörede oturanlar tehlikeli olmasına rağmen köprünün üzerinde ve çevresinde fotoğraf çekti. Polis ve zabıta ekipleri, Uzunmehmet Caddesi’ndeki köprünün bir şeridi tedbir amaçlı trafiğe kapatırken, çevresini de güvenlik şeridi çekti, herkesi köprünün üzerinde yürümemeleri konusunda uyardı. Belediye hoparlörlerinden Acılık semtindeki işyerleri ile dere kenarında park eden sürücülerin araçlarını sel riskine karşı buradan uzaklaştırması istendi.

ÜZÜLMEZ DERESİ TAŞTI

Zonguldak’ta şehir merkezinden geçen Üzülmez Deresi yoğun yağışlar sebebiyle taştı. Belediye, esnafı su baskınlarına karşı uyararak dükkânlarını boşaltmalarını istedi. Zonguldak’ta dere üzerindeki yaya köprüleri, dere boyu yaya kaldırımları ve çevre yolu trafiğe kapatıldı. Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir Fevkani Köprü üzerine belediye ekipleriyle çıkarak son durum değerlendirmesi yaptı.  Belediye Başkanı Akdemir, tüm önlemleri aldıklarını, çalışmalarının devam edeceğini ifade ederek “Önlemlerimizi en güzel ve en iyi şekilde almaya çalışıyoruz ama doğa olaylarının önüne hiçbir şey geçemiyor. Sağ olsunlar ekiplerimiz her şeyi hallettiler, sağ olsunlar iş adamlarımız iş makinelerini gönderdiler. Ben bu olayı geçmişte yaşadım. Yaşadığım için bu sıkıntıları biliyorum. İnşallah bu sıkıntıyı hep birlikte atlatacağız. Meteorolojiden alınan bilgiye göre yağışların devam edeceğini biliyoruz. Şu anda herhangi bir can kaybı yok. Çalışmalarımıza devam ediyoruz.” dedi.

DERELERDEN GELEN MOLOZLAR LİMANA DOLDU

Batı Karadeniz kıyılarını etkisi altına alan fırtına ve yağışların ardından Zonguldak limanının yüzeyini derelerden gelen çöpler kapladı. Derelerin getirdiği çok sayıdaki pet şişe, boru, ağaç, yılan, cam ve bidon gibi çöplerle liman üzeri kaplandı. Kimi vatandaşlar ise sandalla çöplerin arasından kışlık yakacak odun toplamaya çalıştı. Şiddetli yağışlar sonucu derenin yükselmesiyle çöplerin limana dolduğunu ifade eden vatandaşlar, "Bu çöpler dereden geliyor. Bütün molozlar, pislikler burada. Her yağışta böyle oluyor." dedi.  Emniyet ve belediye ekipleri çevrede derelerin geçtiği karayollarını kapatarak geniş güvenlik önlemi aldı.

SUÇLU VARSA CEZALANDIRILSIN

Volkan Halı Saha’nın sahibi Miraç Yalçıner; “Sabah işe geldiğimde sahanın su altında olduğunu göndüm.  Tek benim değil, buradaki bütün işyerleri zarar gördü. Toptancı arkadaşlarımız mağdur oldu. Derenin taşması nedeniyle böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. Allahdan can kaybı olmadı. Gelen mala gelsin diyorsun ama mal da canın yongasıdır. Burada bir ihmal var. Yapılan bu kadar yatırıma karşılık karşımda gördüğüm manzara bizi derinden yaraladı. Derenin taşmasının tek sorumlusu tünel inşaalı  çalışmalardır. Tünel çalışmları nedeniyle derede oluşturulan harfiyat yığınları suların geçmesine izin vermeyince işyerlerimiz sular altında kaldı. Haftalardır uyarımızı yaptık. burada sel olduğunda bunlar olacak diye. Hiç kimse bizi duymadı. Nasıl duyaracağız kendimizi? Bu memlekette nasıl doğruyu anlatacağız ve kim bize inanacak? Bu kadar esnaf maddi manevi zarar gördü. Bunun sorumlusu dere. Tünel inşaatıyapanlar derenin içerisinden su geçmesi gereken yeri iş makinalarıyla taşlarla kapattılar. Bu ne kadar mantıklı bilemiyorum.  Suçlu varsa cezalandırılsın. Zararımızın ne kadar olduğunu bilmiyorum ama bütün işyerleri perişan vaziyette” dedi.

ZONGULDAK’TA YAĞIŞ REKORU KIRILDI

Zonguldak dün gece başlayan yağışlar şehri sular altında bıraktı. Etkili yağmur yağış rekoru getirdi. Devrek'te metrekareye 90 kilogram, Ormanlı Beldesine ise 130 kilogram yağış düşerek, Zonguldak bölgesinde yağış rekoru kırıldı.  Aşırı yağışlar sonrasında Zonguldak merkezinden geçen Acılık Deresi’nde taşkınlar meydana gelerek işyerleri sular altında kaldı ve Zonguldak-Ankara yolu ulaşıma kapandı. Ereğli’nin Ormanlı Beldesi bölgesine yağan aşırı yağış sonucu Çaylıoğlu ve Ormanlı Beldesi’nden geçen dereler taştı. Birçok ev sular altında kaldı. Mahsur kalanlar kurtarma ekipleri tarafından kurtarıldı. Meteoroloji Müdürlüğü kuvvetli yağışların devam edeceğini açıklayarak vatandaşların sel baskınlarına karşı hazırlıklı olmaları konusunda uyarıldı.

(Yıldırım Yılmaz, Nermin Akkaya, Barış Doğan, Aykut Kara)