Fener Cafe’ye yıkım kararı
Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, kentsel sit alanı içinde kalan Fener Cafe’nin onaylı restorasyon projesine aykırı inşa edildiği gerekçesiyle yıkılmasına karar vererek tanınan 30 gün süreye karşın yıkımı gerçekleştirmeyen yapı sahipleri hakkında yasal işlem başlattı
Fener Cafe’nin restorasyon projesine aykırı olarak inşa edildiği gerekçesiyle yıkılmasına karar veren Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kendisine tanınan 30 gün süreye karşın yıkımı gerçekleştirmeyen yapı sahipleri hakkında da yasal işlem başlattı. Mülkiyeti Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait olan ve Zonguldak’ın bilinen en eski yapılarından biri olan Deniz Feneri, geçtiğimiz yıllarda, restoran olarak kullanılmak üzere bir işletmeciye kiralandı.  İşletmeci, Karabük Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edilen ve doğal sit alanı içinde kalan Deniz Feneri’nde kapsamlı bir restorasyon çalışması yaptı. Ancak, yapılan birçok işin restorasyon projesine aykırı şekilde, izinsiz yapınca yıkım tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.  Konuyu gündemine alan Koruma Kurulu, kaçak yapılan bölümlerin yıkılması ve kendisine tanınan 30 günlük sürede yıkımı gerçekleştirmeyen işletmeci hakkında yasal işlem yapılmasını kararlaştırdı.
MÜLKİYET SINIRLARININ DIŞINA DA TAŞILMIŞ
Kurul, 24 Temmuz 2019 tarih ve 5349 sayılı kararıyla giriş merdiven düzeneğinin değiştirilmesi,  yeşil alanın kotlandırılarak istinat duvarlarının yapılması, giriş merdiveninin devamına beton dökülmesi, tescilli fenerin çevresindeki zemine yaklaşık 18 metre uzunluğunda beton dökülmesi, yeşil alan olarak gösterilen sahanın da sert zemin yapılarak mevcut sert zemin alanının genişletilmesi işlemlerinin projeye aykırı olarak yapıldığına hükmetti. Bu işlerin kendilerine tanınan süre içinde kaldırmayan işletmeciler hakkında 2863 Sayılı Kanunun 65’inci maddesi kapsamında yasal işlem başlatılmasına da karar verdi. Kurul ayrıca izinsiz yapılan uygulamaların bir bölümünün mülkiyet sınırları dışına taştığını da saptayarak, bu uygulamalar hakkında da Zonguldak Belediyesi ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerince işlem yapılmasını istedi.