ZOKEV, TEMA ve Zonguldak Çevre Koruma Derneği ile birlikte Filyos Vadisi Projesi Sempozyumu yapıyor. Sempozyumun amacı “kentin ortak aklını üretmek” olarak açıklandı.

 

Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı, TEM A İl Temsilciliği ve Zonguldak Çevre Koruma Derneği ile birlikte, 20-21 Mayıs tarihlerinde, Çaycuma’da , “Ekonomik ve Ekolojik Sürdürülebilirlik Açıdan Filyos Vadisi Projesi” adı altında bir sempozyum düzenleyecek.  Çaycuma Belediyesi SEKA Sosyal Tesislerinde yapılacak olan sempozyumun açılış konuşmasını, 1964 yılında, DPT adına, bölgeyle ilk planlamayı yapan ve çalışmalarını “Zonguldak Ön Planı” adıyla kitap haline getiren Prof. Dr. İlhan Tekeli yapacak. 5 oturumda, toplam 18 bildirinin sunulacağı sempozyumda Filyos Vadisi Projesi her yönüyle ele alınacak. Prof. Dr. Mustafa Sözen, Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Yrd. Doç. Dr. Şahin Yıldırım, Dr. Onur Dündar, Prof. Dr. Erol Köktürk, Dr. Ümit Özcan, BAKKA Uzmanı Mehmet Çetinkaya, Yrd. Doç. Dr. Ferdi Keskinoğlu, TEMA Yöneticisi Özgül Erdemli Mutlu, Bayram Cura, Abdurrahman Canlı, Abdullah Aysu, Kürşat Coşgun, Dr. Bengi Akbulut, Prof. Dr. Ali Kerem Saysel, Doç. Dr. Ahmet Atıl Aşıcı’nın bildirileriyle zenginleştireceği sempozyumda, oturumları Prof. Dr. Vedat Didari, ZOKEV Başkanı Zafer Kalafat, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eyriboyun, Yrd. Doç. Dr. Neşe Köktürk ve Ahmet Öztürk yönetecek.

 

ÇOK DEĞERLİ BİR EKOSİSTEM

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kalafat, “Son derece kapsamlı, heyecan verici bir çalışmaya daha imza atıyoruz. Vakıf olarak kentin ortak aklını üretmek için bugüne kadar birçok çalışmaya imza attık. Bu kez Filyos Vadisi Projesi’ni her yönüyle tartışacağız. Devletin tüm kaynakları, Filyos Vadisi’ni ‘Sakarya ırmağından, Kızılırmak deltasına kadar olan bölgenin en önemli ekosistemi’ olarak tanımlıyor. Devlet birimlerinin bu şekilde tanımlayıp, mutlaka korunması gerektiğini söylediği bu alanda devletin başka birimlerince geliştirilen projede termik santrallerden, demir çelik tesislerine; çimento fabrikalarından petrokimya tesislerine kadar pek çok kirli teknoloji ürünü planlanıyor. Bunu doğru bulmuyoruz. Filyos Vadisi’nin mutlaka korunması gerektiğini yatırım düşünüyoruz” dedi.

 

AÇILIŞ KONUŞMASINI PROF. DR. İLHAN TEKELİ YAPACAK

Yalnızca karşı çıkmakla kalmadıklarını açıklayan Kalafat, “İşsizliğin ve bu nedenle de göçün yoğun olduğu bölgede bir yandan ekolojiyi korurken, diğer yandan sürüdürülebilir bir bölgesel kalkınma modeli nasıl olurun arayışı içindeyiz. Konuyla ilgili gerçekten çok değerli insanların bildiri sunacağı sempozyum fikri buradan çıktı. Açılış konuşmasını 1964 yılında bölgeyle ilk çalışmayı DPT adına yapan ve bunu ‘Zonguldak Ön Planı’ adıyla yayımlayacak Prof. Dr. İlhan Tekeli yapacak. Çok değerli hocamız, ‘Orada planladığı neydi, neden olmadı, bölgesel kalkınma planları Türkiye’de neden başarısız oldu?’ gibi sorulara yanıt arayacak. Değerli hocalarımzla bir de teknik gezi yapacağız. Gerçekten çok heyecan verici proje. Ben bu çalışmaya bizimle birlikte emek veren TEMA İl Temsilciliği’ne, Zonguldak Çevre Koruma Derneği’ne, sunduğu işbirliği nedeniyle Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’ya, başta İlhan Hocam olmak üzere bildiri sunan tüm katılımcılara, hazırlık çalışmalarını büyük bir titizlikle yürüten tüm Zonguldak gönüllülerine teşekkür ediyorum. Herkesi 20-21 Mayıs’ta Çaycuma’da yapacağımız bilgi şölenine davet ediyorum” dedi.