BEÜ’nün 15-16 Ekim 2021 tarihlerinde gerçekleştireceği  “Filyos Kongresi” farklı tüm görüşlere kapalı tutuluyor. TMMOB gibi uzman kuruluşlar, başta TEMA olmak üzere verdikleri mücadele ile Filyos Projesi’nde yapılacak yatırım ekosisteminin belirlenmesinde etkili olan çevre örgütleri, ZOKEV gibi konuyla ilgili pek çok çalışma yapmış sivil toplum örgütleri görüşlerini açıklamak üzere kongreye davet edilmedi. 

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) 15-16 Ekim 2021 tarihlerinde “Filyos Kongresi” yapıyor. Amacı “Ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasında önemli rol oynayacak yatırımlardan birisi olan ‘Filyos Vadi Projesi’ kapsamında 25 milyon ton/yıl kapasiteli Filyos Limanı ve Endüstri Bölgesi yer almaktadır. Keşfedilen doğal gaz rezervinin karaya çıkarılıp işlenmesi ile birlikte Filyos, bölgesel, lojistik, ticari, endüstriyel, enerji üssüne dönüşecektir. Bu dönüşümün göç, istihdam ve kentleşme gibi toplumsal etkileri olacaktır. Bu bağlamda, Filyos Kongresinde alanında uzmanlaşmış araştırmacı ve kurumların disiplinler arası bir yaklaşımla bir araya getirilmesi ve bilgilerin kamuoyu ile paylaşılması amaçlanmaktadır” şeklinde açıklanan kongrenin çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesi planlanıyor.

NE UZMAN KURULUŞLAR, NE ÇEVRE NE DE SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE DAVET VAR
Onursal başkanlıklarını Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ve BEÜ Rektörü Mustafa Çufalı’nın yaptığı; BEÜ Rektör Yarımcısı Kemal Büyükgüzel, Rektör Danışmanı Ahmet Özarslan’ın Düzenleme Kurulu eş başkanlıklarını üstlendiği kongreye, konuyla ilgili farklı görüşleri olan çevrelerin görüşlerini sunmak üzere davet edilmemesi dikkat çekiyor. Davet edilmeyen kurumlar arasında Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) gibi uzman kuruluşların, başta TEMA olmak üzere verdikleri mücadele ile Filyos Projesi’nde yatırım ekosisteminin belirlenmesi için ilke karalarının alınmasında etkili olan çevre örgütlerinin, ZOKEV gibi sempozyum dahil Filyos’la ilgili pek çok çalışma yapmış sivil toplum örgütlerinin görüşlerini açıklamak üzere sempozyuma davet edilmemesi kongrenin en baştan sakat doğmasına neden oluyor. 

ÖZTÜRK: “BEÜ’NÜN DERDİ TARTIŞMAK DEĞİL PROPAGANDA YAPMAK”
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Çağlar Öztürk, “Ülkenin ekonomik sosyal gelişimi açısından en büyük çabayı harcamış TMMOB ailesi olarak kongreye davet edilmiş değiliz. Anlaşılan o ki, BEÜ, Zonguldak’a Filyos Vadisi Projesi diye dayatılan oldubittinin tartışılmasını değil de propagandasını yapmak istiyor. Bir mühendis örgütlülüğü olarak ülkenin sanayileşmesine karşı gelmek kendimizi inkâr etmek olur. Ancak Filyos Vadisi gerek tarımsal potansiyeli, gerek su varlığı, gerek ekolojik zenginliği açısından bölgemizin en değerli ekosistemi. Bir ekolojik koridor olarak mutlaka korunması gerekiyor. Burada toprağın, suyun, bioçeşitliliğin korunması, bölgemizin gıda güvenliğinin sağlanması açısından söyleyeceğimiz sözler var. Fakat şu saate kadar bize bir davet gelmiş değil” dedi.

COŞGUN: DENEYİMLERİNİZİ PAYLAŞIN DİYEN BİLE YOK
Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı Başkanı Kürşat Coşgun ise komuyla ilgimizi sorumuzu, “Düzenleme Kurulunda yer alan arkadaşların büyük bölümünün Filyos diye gündeminde bir şey yokken, biz, ülkenin önde gelen bilim insanlarıyla iki gün boyunca yeşil ekonomi bağlamında Filyos’u tartıştık ve elde ettiğimiz sonuçları bir kitap olarak yayımladık. Konuyla ilgili taraf tüm kuruluşları toplayıp kentin ortak aklını üretmek için çalıştaylar yaptık ve çok önemli sonuçlar elde ettik. Ne acı ki, bugün Filyos Kongresi düzenleyen arkadaşlar, ‘Bu deneyimleri bizimle paylaşır mısınız’ demeyi bile akıl edemiyor. Dahası birçoğunun bu çalışmalardan haberi bile yok. Böyle bir kongre olur mu?” şeklinde yanıtladı.

(Şebnem Saka)